Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Зеленський на Волині, побиття солдатів офіцерами та «розлучення» регіону з Наддніпрянщиною


У військових частинах ЗСУ та Національної гвардії України, дислокованих на Волині та Прикарпатті, офіцери жорстоко побили солдатів. Лише після оприлюднення цих фактів у соцмережах їх почали розслідувати.

Зеленський побував на Волині

Президент України Володимир Зеленський з минулого року відвідував лише одну область Західної України – Львівську. По-перше, у Львові він провів чимало зустрічей із західними політиками та чиновниками, яким недалеко було діставатися в це місто з сусідньої Польщі. По-друге, саме через Львів та прикордонну станцію Мостиська пролягав маршрут спец потягу Зеленського, в якому він під конвоєм американських військових діставався до Перемишля, звідки подорожував на Захід.

Проте 19 квітня президент на кілька годин приїхав на Волинь. Першим пунктом програми було відвідання прикордонної частини. «Волинь. Кордон України з Білоруссю та Польщею. Для мене честь сьогодні бути тут, подякувати нашим прикордонникам за захист державного кордону. За захист нашої держави у Бахмуті. Знаю, як міцно ви там стояли, тримали Бахмут» – заявив Зеленський під час вручення прикордонникам нагород.

Справді, під Бахмутом воюють і підрозділи прикордонників, і не лише з Волині. При цьому кілька десятків прикордонників звідти зараз перебувають на реабілітації на Волині. Ними опікуються офіцери Волинського прикордонного загону, які возять колег у різноманітні місцеві музеї, замок у Луцьку, кінотеатри і т.п. Так що зустріч з президентом цілком можна розглядати як частину реабілітаційної програми.

Також на Волині Зеленський провів нараду щодо облаштування та охорони державного кордону, безпекової ситуації в регіоні. Начальник Волинської обласної військової адміністрації (ОВА) Юрій Погуляйко поінформував її учасників про соціально-економічну ситуацію в області, облаштування фортифікаційних та оборонних інженерних споруд.

Під час наради було заслухано доповіді про ситуацію в зоні відповідальності оперативного угруповання військ «Волинь» та готовність військових підрозділів до виконання завдань, а також про заходи щодо укріплення державного кордону в межах Волинської області.

Прикметно, що через два дні після візиту Зеленського на Волинь з’явилася інформація про те, що Україна попросила у країн НАТО цифрові карти Білорусії, за якими літаки та безпілотні апарати можуть літати на гранично низьких висотах. Французька газета Le Monde написала, що Париж передати такі карти відмовився.

Цифрові дані про рельєф місцевості (DTED) складаються за допомогою супутників і важливі для деталізації топографії місцевості. DTED не тільки детально описує рельєф місцевості, а й враховує всі перешкоди (ЛЕП, ВЕС, радари, зенітні батареї), які можуть бути небезпечними для літака. Джерело у французькій армії пояснило виданню, що такі карти поєднують у собі всі тактичні дані, необхідні для польотів на дуже низькій висоті, вночі чи в умовах поганої видимості.

За даними видання, Україна попросила у Франції карти Білорусії після того, як їй відмовили інші країни НАТО. Франція разом з іншими країнами-союзниками допомагає Україні розвідданими, необхідними для розробки стратегії та тактики дій, проте Париж стверджує, що надає лише допомогу, необхідну для оборони української території, а не для операцій на чужих територіях.

При цьому саме 21 квітня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що «для сторони, на яку напали, цілком нормально проникати на ворожу територію, щоб перекрити шляхи постачання». Оскільки німецький політик не уточнив, про яку саме «ворожу територію» йдеться, тож цілком можливо, що удари по Білорусії з боку Волині відбудуться паралельно з наступом українських сил на південно-східному напрямі.

Про важливість Волині у планах Києва та Заходу свідчить той факт, що губернатор краю Юрій Погуляйко був одним з небагатьох голів ОВА, запрошених на Міжнародний саміт міст та регіонів, який відбувся 20 квітня у столиці України. Ключовими спікерами на ньому були Володимир Зеленський та генсек НАТО Йенс Столтенберг.

На Волині та Прикарпатті офіцери жорстоко побили солдатів

В той самий час, коли президент України спілкувався з волинськими прикордонниками та чиновниками, прес-служба Державного бюро розслідувань (ДБР) повідомила, що відомство з’ясовує обставини жорстокого побиття офіцером пораненого солдата у військовій частині на Волині.

За кілька днів до того у соціальній мережі Facebook з’явився допис, в якому стверджувалося, що старший лейтенант жорстоко побив солдата у Володимирській військовій частині. За словами сестри постраждалого, причиною було те, що її брат «зайшов помитись не в ту душову кабіну».

«Він його збив з ніг і відгамселив ногами по голові (захищатись не міг, бо ще не повністю відновився після тяжкого поранення). Цей нелюд покинув його стікати кров’ю. Коли брата знайшли, від травм в нього відмовили ноги, бо мав велику гематому голови. Наразі брат бореться за життя в лікарні, а ця мерзота гуляє на волі (через два дні його відпустили, бо має добрих покровителів). Провини не визнає, але грошову компенсацію пропонує», – сказано у дописі Наталії Мендель.

Прес-служба Волинської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону повідомила, що стосовно згаданого офіцера скерували до суду обвинувальний акт за фактом вчинення іншого злочину – смертельної ДТП у місті Володимир у лютому 2023 року. «В рамках цього кримінального провадження до нього застосували запобіжний захід у вигляді цілодобового арешту із місцем перебування у казармі, на території якої сталася вищезгадана подія» – сказано у повідомленні.

19 квітня військовослужбовця, якого побили у військовій частині у Володимирі, перевели на лікування із Волинської обласної лікарні у військовий госпіталь. Його дружина Тетяна повідомила ЗМІ, що її чоловіка звати Анатолій Грищук, йому 41 рік і він проходить службу в 14-й Окремій механізованій бригаді, з минулого року воював на Сході України, де був поранений.

За її словами, тепер побитий військовий почувається краще, прийшовши до тями. «Він почав говорити, але не може ходити. Лікарі кажуть, що все наладиться з часом, бо це важка травма голови. Ще на руках багато синців, на спині, на стегні забої і на обличчі», – каже Тетяна.

У свою чергу, старший лейтенант 14-ї Окремої механізованої бригади Василь Арійчук, якого звинувачують у побитті Анатолія Грищука, запевняє, що не бив солдата. За його словами, солдат прийшов митися саме у його кімнату, де є окремий душ. Ним користуються й інші військові, але з дозволу офіцера.

За словами Арійчука, солдат дозволу не просив, а після миття голий, мокрий і брудний зайшов у кімнату, де мешкає офіцер, тут між ними і виник конфлікт. Старший лейтенант каже, що від гостя тхнуло алкоголем, і стверджує, що не бив солдата, а лише накричав на нього, та змусив прибрати, адже той зробив у душі потоп. Яким чином солдат отримав травми, офіцер, за його словами, не знає. Чия версія подій правдива, відповідь має дати слідство.

ДБР також розслідує побиття військовослужбовця однієї з частин Національної гвардії на Івано-Франківщині. Відео, на якому офіцер нецензурно лається та б’є військовослужбовця, з’явилося на одному з українських Telegram-каналів.

У Нацгвардії України прокоментували інцидент в пропагандистському стилі. «Керівництво Західного територіального управління Національної гвардії, як і усе суспільство, обурене діями офіцера військової частини з Івано-Франківська стосовно солдата строкової служби. За даним фактом розпочато службову перевірку та повідомлено Територіальне управління Державного бюро розслідувань у Львові.

У сучасній армії та у сталому суспільстві немає місця для приниження честі та гідності людини та, зокрема, військовослужбовця. У свою чергу, надаємо всебічну підтримку правоохоронцям у проведенні розслідування для надання належної правової оцінки діям офіцера», – йдеться в повідомленні.

При цьому жодної інформації про відсторонення офіцера від виконання службових обов’язків у повідомленні не містилося, про це повідомила журналістам начальниця групи інформації і комунікації Західного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України, капітан Аліна Новікова.

При цьому в прес-службі ДБР повідомили, що встановили додаткові факти знущання офіцера Національної гвардії з військовослужбовців в Івано-Франківській області. Нині працівники ДБР перебувають на території військової частини, опитують свідків та потерпілого. Як на Волині, так і на Прикарпатті відкрито провадження за ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень) Кримінального кодексу, передбачене покарання – позбавлення волі до 12 років. Однак інформації про вручення офіцерам повідомлення про підозру та обрання запобіжних заходів досі немає.

У Рівному «розлучили» Схід та Захід України

У Рівному за рішенням влади знесли унікальну мозаїку з двома жінками у вишиванках, притаманних Східній та Західній Україні. У міськраді кажуть, що там була зображена «дружба Росії та України», і робота не має жодної художньої цінності. У спільноті «Український модернізм» з цим не згодні, при цьому обидві сторони змагаються в ненависті до Москви.

«Черговий випадок кричущого вандалізму – в спробах заробити легкі політичні бали міська влада Рівного демонтувала унікальну мозаїчну стелу. Мозаїка зображувала дві жіночі фігури в українському національному вбранні Галичини і Наддніпрянщини. Як рука піднялась?! Влада розповіла байку про те, що стела була встановлена на честь дружби з Білоруссю, і взагалі то маркер радянської епохи. Якщо комусь дві українки в національному вбранні здалися маркером радянської епохи, то в мене до цих людей багато питань… і порада їхати на Москву» – написали активісти спільноти «Український модернізм» в соціальній мережі Instagram.

Стелу демонтували відповідно до рішення Рівненського міськвиконкому. Головний спеціаліст управління культури і туризму міськради Рівного Юрій Фаєвський повідомив, що мозаїка була встановлена у 70-80-ті роки ХХ століття та символізувала дружбу Росії та України. «Художнє оформлення робив наш комбінат рівненський. Це не робили якісь члени спілки художників…Це звичайна бетонна основа, на якій зроблені ці дві жінки. Позаду майже весь горизонт займає герб радянської України. Насправді це є стела «дружби народів». Вона має свою назву, встановлена була відповідно до документів. «Дружба народів» – це Росія і Україна», – заявив чиновник.

Далі стелу планують зберігати на складах міської ради, а в подальшому вона може опинитися на Пагорбі Слави в Рівному, де хочуть влаштувати зібрання радянських монументів. Натомість дослідники зі спільноти «Український модернізм» не мають впевненості, що стелу вдасться зберегти, з огляду на брутальний спосіб демонтажу.

«Під шумок «деколонізації» чиновники вже готові зносити будь що, навіть абсолютно проукраїнські твори мистецтва – все заради рейтингів та імітації діяльності. Поки Європа виділяє кошти на збереження та евакуацію культурних цінностей українським музейникам, активісти захищають вітражі і пам’ятники від вибухів, влада Рівного піариться знищенням українських мозаїк», – йдеться в заяві спільноти.

При цьому мої колеги зі Львова впевнені, що головною метою рівненських вандалів від влади було усунення з публічного простору будь-якого нагадування про те, що Рівне до 1939 року перебувало в одному культурному просторі з Галичиною і рештою Європи, а не з Українською РСР. «Насправді йдеться про знищення історичних коренів в усіх регіонах України, щоб на основі позбавленої минулого людської маси можна було збудувати будь-що – аж до нової версії Речі Посполитої разом з Польщею» – впевнені галичани.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?