Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Ірина Фаріон планує повернення у політику, а в Чернівцях «пресують» людей Яценюка


В регіоні, незважаючи на воєнний стан, почалася підготовка до загальнонаціональних виборів. Про це свідчить активність як політиків на кшталт Ірини Фаріон, так і антикорупційних органів.


Скандалістка Фаріон збирається в тур по Україні. Передвиборний?

У четвер, 18 квітня, у стінах апеляційного суду Львова зібралися люди, щоб підтримати Ірину Фаріон. Суд мав розглядати справу щодо поновлення Фаріон на посаді професора кафедри української мови Національного університету «Львівська політехніка».

Нагадаю, що на початку листопада 2023 року колишня депутат Верховної Ради України від партії «Свобода» Ірина Фаріон в одному з телеінтерв’ю заявила, що не вважає російськомовних військових ЗСУ українцями, і порадила їм називати себе «рускими». На це відреагували заступник командира 3-ї ОШБр (колишній полк «Азов») Максим Жорін, який закликав правоохоронців відреагувати на заяви мовознавиці, оскільки вона «розколює українське суспільство за ФСБ-шними методичками».

Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до СБУ, поліції та Нацради з питань телебачення і радіомовлення і закликав правоохоронців вжити заходів щодо висловлювань екс-нардепки. Львівська політехніка відмежувалася від скандальних висловлювань викладачки й наголосила, що не несе відповідальності за висловлювання працівників поза університетом.

А 23 листопада 2023 року Ірину Фаріон звільнили з посади професора кафедри української мови «за вчинення аморального проступку». При цьому на кафедрі не залишилося взагалі жодного професора – до речі, як і на кафедрі філософії.

Фаріон оскаржила наказ про своє звільнення, вимагаючи, зокрема, пояснити, що саме є тим аморальним проступком, за вчинення якого її було звільнено з посади. Проте на початку квітня 2024 року Галицький районний суд Львова відмовив їй у задоволенні позову, зазначивши, що звільнення її з роботи має ознаки втручання у право на повагу до приватного життя. Разом з тим, суд дійшов висновку, що таке втручання відбулося відповідно до закону, бо мета була достатньо важливою для виправдання такого обмеження прав викладачки.

Ірина Фаріон використала рішення суду для свого піару, написавши у своєму Телеграм-каналі, що «суддя Стрельбицький В.В. у цьому "Рішенні іменем України" зробив щонайменше 150!!!! граматичних і стилістичних помилок». «Навіть найгірший студент за понад 30 років мого викладання у Політехніці не здатний був на такий рекорд граматичної безграмотности» – відзначила вона.

Викладач оскаржила рішення суду першої інстанції до Львівскького апеляційного суду, і слухання справи 18 квітня могло перетворитися у політичну акцію, адже на нього збралося кілька десятків людей з усієї України. Проте через кілька хвилин після початку суд переніс засідання у справі на 9 травня через те, що не було представників «Львівської політехніки».

Ірина Фаріон після цього заявила, що «Львівська політехніка» падає дуже глибоко,  не відчуваючи дна. «Львівська політехніка послідовна в своєму нікчемстві. Тому що я не була повідомлена ні про своє звільнення, я не мала можливості на жодних їхніх комісіях сказати про те що насправді відбувалось. І неявка Політехніки до суду свідчить про те що на їхньому боці не має жодних аргументів, крім одного – політичного тиску», – пояснила вона своє обурення.

За словами мовознавиці, представники «Львівської політехніки» загнані настільки в глухий кут, що в них немає іншого вибору і вони поки що обирають спосіб затягування справи, аби не виставити себе в повній і абсолютній поразці.

Варто відзначити, що напередодні засідання Львівського апеляційного суду Ірина Фаріон дала велике інтерв'ю інформаційній агенції «Українські новини», у якому повідомила про свій намір повернутися до політичної діяльності. За словами Фаріон, їй пропонували роботу в іншому навчальному закладі, але вона відмовилась. Вона зазначила, може здійснювати таку роботу, але як гостьовий професор для певного циклу лекцій з широким спектром тематичних викладів, і вже це робить.

«Боже борони від заліків та екзаменів. Це вже, вибачте, як забава в пісочниці. Я давно вийшла за межі навчальної авдиторії. Я хочу максимально зосередитися на своїх наукових і медійних проєктах і системному спілкуванню з українцями по всій країні. Попереду відновлення туру Україною. Моя мета – ідеологічна зміна країни на засадах українського націоналізму. Саме цього найбільше боїться влада в Україні і не в Україні теж, бо всім можна бути націоналістами, а українцям – НІ! То треба нам робитися націоналістами МАСОВО. І я це робитиму», – заявила Фаріон.

Львівські коментатори пов'язують подібні плани екс-депутата від націоналістичної партії «Свобода» з тим, що в Україні, незважаючи на воєнний стан, почалася підготовка до загальнонаціональних виборів. Насамперед йдеться про вибори президента, адже повноваження Володимира Зеленського згідно Конституції завершаться 20 травня 2024 року. Проте восени така ж доля чекає і діючий склад Верховної Ради.

На Буковині затримали бізнес-партнерів Арсенія Яценюка

Інша історія з політичним підтекстом трапилася в Чернівецькій області. Тут 16 квітня Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило про викриття та припинення діяльності злочинної організації. За інформацією НАБУ, вона складалася з трьо організованих груп, що діяли на Чернівецькій митниці, і завдала державі збитків на 290 мільйонів гривень. От тільки ключові обвинувачені виявилися давніми партнерами екс-прем’єра Арсенія Яценюка та його найближчого соратника, екс-міністра транспорту Максима Бурбака.

Отже, як повідомили в НАБУ, до складу злочинної організації входили 11 осіб, у тому числі колишній начальник митниці, колишній депутат Чернівецької обласної ради та ще два керівники митниці. Одного співорганізатора та чотирьох учасників злочинної організації затримано в порядку ст. 208 КПК України, тобто негайно.

За інформацією НАБУ, протягом 2017-2019 років через пункт пропуску на румунсько-українському кордоні вантажними автомобілями ввозились комерційні товари на підставі підроблених документів, що призводило до застосування нижчих ставок ввізного мита, зокрема нульових. У деяких випадках транспортні засоби з товарами при в’їзді на митну територію України заявлялись як порожні. При цьому керівництвом митниці був забезпечений позачерговий пропуск таких автомобілів та безперешкодне митне оформлення задекларованих товарів «групи прикриття».

В НАБУ підкреслили, що ці схеми діяли тривалий час, а їх учасники поводилися цинічно та зухвало. Коли журналісти намагалися викрити діяльність злочинної організації, керівництво митниці організувало їхнє жорстоке побиття.

У період 2017-2019 років, про який ідеться, Чернівецькою митницею керував Микола Салагор. Службу в митних органах розпочав у березні 1988 року. Також був депутатом Чернівецької обласної ради. Неодноразово був начальником Чернівецької митниці, вчергове зайняв цю посаду після «майдану» в 2014 році, коли Арсеній Яценюк став прем’єр-міністром України.

У липні 2019 року під час наради в Ужгороді президент Володимир Зеленський, який лише прийшов до влади, закликав Миколу Салагора звільнитися за власним бажанням через «неналежну боротьбу з контрабандою». Сам Салагор пізніше заявив, що претензій по роботі до нього не було. «Там претензія була така: "Ви Бурбака Максима знаєте?". Я відповів, що знаю... Особливих більше питань до мене не було», – сказав він в ефірі чернівецького телеканалу ТВА, що належить Бурбаку та Яценюку.

Салагора звільнили у кінці грудня 2019 року за наказом в.о. голови Державної фіскальної служби, аргументуючи це негативною оцінкою його роботи. «У зв'язку з отриманням державним службовцем негативної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності у 2019 році», йшлося у документі. З тих під Микола Салагор неодноразово успішно оскаржував своє звільнення, називаючи його безпідставним. Він звільнився з митниці лише у 2021 році після чергового поновлення на посаді.

Окрім Миколи Салагора, затримані два діючі посадовці Чернівецької митниці – Микола Нікулеску та Геннадій Поцелуйко, а також чернівецький бізнесмен Юрій Кушнір. Останнього називали ключовим партнером Максима Бурбака у нелегальному вирубуванні та вивезенні буковинського лісу за кордон. Проте Кушнір мав і власний бізнес, пов’язаний насамперед з контрабандою.

У 2020 році Кушнір був фігурантом у справі про хабар сумою у 200 тисяч доларів. В ухвалі Вищого антикорупційного суду сказано, що тодішній голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян за гроші Кушніра мав сприяти передачі в оренду комунального санаторію «Брусниця» та джерел мінеральної води на 49 років.

У квітні 2021 року Рада національної безпеки та оборони наклала санкції на двох бізнесменів з Чернівецької області – Юрія Кушніра та Олександра Єрімічука. Володимир Зеленський у своєму зверненні назвав їх «топ-контрабандистами». А через три роки, 5 квітня 2024-го, президент України вніс Кушніра та Єрімічука ще до одного санкційного списку. Ходили чутки, що їх обох позбавили громадянства України за наявність румунських паспортів, проте офіційного підтвердження цієї інформації нема.

Хоча Арсеній Яценюк і Максим Бурбак після 2019 року зникли з українського політичного небосхилу, ще один їхній соратник, теж колишній чернівчанин Андрій Пишний, належить до орбіти керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Пишний не лише очолює Національний банк України, але й добився призначення свого колишнього співробітника з «Ощадбанку» Руслана Запаранюка губернатором Буковини. При цьому Пишний регулярно зустрічається з Бурбаком, який, судячи з усього, виконує роль зв’язкового з Яценюком.

17 квітня слідчі судді ВАКС застосували запобіжні заходи до двох затриманих НАБУ – тримання під вартою до 14 червня з альтернативою внесення застави. При цьому Микола Салагор може вийти з-за ґрат за 60 мільйонів гривень, а Микола Нікулеску – за 6 мільйонів гривень. Про долю ще одного митника, Геннадія Поцелуйка, а також Юрія Кушніра наразі нічого невідомо.

Чернівецькі коментатори розглядають дві версії того, що відбувається. Перша – натяк Яценюку, що спроба висунути свою кандидатуру на президентських виборах (коли б вони не відбулися) може закінчитися для нього великими неприємностями. Друга – спроба США, які повністю контролюють НАБУ, вдарити по налагоджених схемах контрабанди, відсоток з яких нині отримує не лише група Яценюка-Бурбака-Пишного, але й Андрій Єрмак, якого на Заході все частіше обвинувачують у корупції. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?