Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Збагачення митників та прикордонники-людолови


У зв’язку зі зменшенням пасажиропотоку через дії ТЦК на вокзалах, Чернівці можуть залишитися без транспортного сполучення. При цьому полювати на чоловіків на вокзалах планують і чернівецькі прикордонники.

Галицькі митники стали власниками елітної нерухомості

У родичів галицьких митників виявили елітну нерухомість, дорогу землю та предмети розкоші, які з’явилися протягом останніх років. Про це свідчить розслідування журналістів київського телеканалу «1+1».

Львівська митниця – це майже десяток пунктів пропуску уздовж українсько-польського кордону. Від початку повномасштабного вторгнення, припинення авіасполучення та повноцінної роботи портів, – навантаження на ці КПП збільшилося в рази. Відповідно, додалося робити і самим митникам. Що вказати в митній декларації, оцінити майно, визначити вартість розмитнення, та навіть те, як довго вантаж стоятиме в черзі – все це належить до їхніх повноважень.

Зрозуміло, що ключові рішення ухвалює керівник митниці. З березня 2023 року виконувачем обов’язків начальника Львівської митниці є Андрій Кузнік. Раніше він очолював Рівненську та Івано-Франківську митниці, а до цього упродовж 17 років служив в СБУ на різних посадах, дослужившись до підполковника. Особисті доходи та майно в декларації Кузніка – демонстративно скромні: заробітна платня, ділянка  з маленьким дачним будинком під Києвом, отримана у спадок, та орендована квартира у Львові (правда, на 170 квадратних метрів).

Інша справа – його мати, Вікторія Кузнік. Вона теж колись працювала на митниці, нині на пенсії. Згідно реєстру прав на нерухоме майно у її власності 4 квартири у столиці та три земельні ділянки під Києвом. Одна з них на 11 соток у котеджному містечку преміум-класу «Канадське село». Схожі ділянки можна знайти на сайтах з продажі нерухомості за ціною від 50 до 80 тисяч доларів. Ще одна ділянка, площею у 28 соток, попри краєвиди значно дешевша – в середньому по тисячі доларів за сотку.

Мамі Андрія Кузніка належить і авто. Але оскільки цей «Лексус» 2010 року випуску перебуває в користуванні сина, відповідно, вказаний в його декларації. Є там і ще одна згадка про маму: у 2021 році вона подарувала синові коштовний подарунок – годинник «Монблан». А у цьому році рідний брат подарував йому рюкзак «Луї Вітон». Кожен з подарунків коштує по 100 тисяч гривень (2,5 тисячі доларів).

Дружина начальника Львівської митниці – Антоніна Кузнік. До літа 2021 року вона теж була державним службовцем – працювала у структурі сервісних центрів МВС. Потім звільнилась, і у жовтні 2023-го відкрила косметологічну студію «Щаслива я» у приміщенні п’ятизіркового готелю майже у центрі Львова. Скільки коштує оренда цього приміщення – у декларації чоловіка не вказано.

Завдяки своїй підприємницькій діяльності Антоніна Кузнік упродовж 2023-го заробила майже мільйон гривень. Серед земельних ділянок, якими володіє дружина головного львівського митника, дві у самому серці Карпат, – у селі Яблуниця, поблизу курорту «Буковель» (Івано-Франківська область). Придбані вони уже після початку війни.

Але найцікавіше тут не лише розташування та живописний пейзаж, а й вартість. Згідно декларації в. о. начальника Львівської митниці, ці ділянки обійшлися у 32 тисячі гривень, – тобто по 914 гривень (23 долари) за сотку. Хоча реальна вартість сотки у цій частині села стартує в середньому від 2,5 тисячі доларів. І купила ці ділянки за такою низькою ціною Антоніна Кузнік не сама. Є в них ще одна власниця – Вікторія Данів, вона теж дружина митника, колишнього підлеглого Андрія Кузніка.

Територія навколо «Буковелю» перебуває у сфері професійного інтересу Руслана Даніва, начальника управління боротьби з контрабандою на Івано-Франківській митниці, якою колись керував Андрій Кузнік. У соцмережах можна знайти спільні фото Даніва і Кузніка, поєднують їх і схожі пункти в декларації – там, де вказані карпатські ділянки, якими разом володіють їхні дружини. Дружина івано-франківського митника теж має бізнес – торгує косметичними засобами. І дохід від нього минулого року склав трохи менше 5,5 мільйонів гривень.

Сам Руслан Данів орендує квартиру у одному з найкращих житлових комплексів Івано-Франківська,  а з початком війни придбав «Лексус» 2017 року випуску. У власності він має одну квартиру у Львові, яку прибав у 2021-му. Це люксова квартира у центральному районі Львова, за два кілометри від  площі Ринок, останній поверх з власною терасою – загалом 98 квадратних метрів. Згідно декларації, вона обійшлася митнику лише у 16 з половиною тисяч доларів, –  трохи більше, ніж 150 доларів за квадрат. На сайті з продажу нерухомості у квартирі без ремонту в цьому ж закритому житловому комплексі вартість квадратного метра стартує від 1500 доларів.

Є у Руслана Даніва і велика земельна ділянка у курортному містечку Яремче – власне, йдеться про сімейний маєток площею майже у гектар, власниками сусідніх ділянок є його батько Іван та сестра Марта, теж державні службовці, а також теща Ірина Суш. Там збудовано величезний дерев’яний будинок, де час від часу збирається вся велика сім’я Данів. Згадки про будинок у декларації митника немає, натомість сестра, яка займає посаду заступниці начальника одного з відділів Міністерства енергетики, вказує його як «недобудову».

У коментарі журналістам Руслан Данів заявив, що земельну ділянку в Яремчі він  отримав ще будучи студентом безкоштовно, як житель міста, так само і решта членів родини. Зрозуміло, що землю міська влада роздавала не всім, але керівник Вороненківського природоохоронного відділення Карпатського лісництва Іван Данів був достатньо поважною особою. При цьому низьку вартість земельної ділянки дружини та своєї квартири у Львові івано-франківський митник взагалі не пояснив.

Своєю чергою, в. о. начальника Львівської митниці Андрій Кузнік прислав журналістам наступну відео-відповідь: «Я завжди відкритий до спілкування з медіа. Усі статки мої та моєї сім’ї є у відповідному доступі та задекларовані. Моя дружина здійснює свою діяльність як фізична особа-підприємець та сплачує усі податки». Від подальших коментарів митник відмовився.

В сюжеті каналу «1+1» наведено ще кілька історій галицьких митників, які придбали дорогу землю та нерухомість протягом останніх двох років. Проте головна претензія до одного з них, митника-аналітика Остапа Козака, – що влітку 2023 року він начебто вимагав хабар за ввезення в Україну авто, на папері призначеного для ЗСУ. При цьому Козак, за даними того ж сюжету, є центром одного з корупційних угруповань, що діє в рамках Львівської та Івано-Франківської митниць. Однак в нинішній Україні – специфічні пріоритети.

Залізничні вокзали регіону стають небезпечними для чоловіків

На залізничних вокзалах Західної України все частіше з’являються співробітники територіальних центрів комплектації (ТЦК), які прямо на перонах затримують прибулих з інших міст чоловіків мобілізаційного віку та відправляють їх спочатку на військово-лікарську комісію, і практично одразу – у військові частини.

Спочатку цю практику запровадили у Закарпатській області, причому особливо активними були співробітники районного ТЦК у місті Хуст, який «прославився» смертями кількох мобілізованих у його катівнях. Наприклад, у травні на залізничному вокзалі Хуста воєнкоми затримали 25-річного футболіста місцевого клубу Миколу Сираша, відвезли його у ТЦК, а звідти того ж дня – на сумнозвісний полігон під Рівним.

«Команди відмовляються їхати в Хуст через дії Хустського ТЦК. Декілька клубів в Україні визнали критично важливими об’єктами, а їхні гравці відповідно – отримали бронювання від мобілізації. Чи можливе проведення всеукраїнських змагань, в яких буде приймати участь три клуби?», – зазначили тоді у ФК «Хуст».

А 6 червня уже мер міста Чернівці Роман Клічук назвав «полюванням на людей» дії працівників ТЦК на залізничному вокзалі міста. «Зараз усі бояться їхати в Чернівці у зв’язку з бездумною мобілізацією, яка відбувається, за моєю інформацією, виключно в Чернівцях, на залізничному вокзалі. Це має практично такий вигляд, як полювання на людей, на гостей міста», – наголосив міський голова.

Водночас, за його словами, багато людей «пристосувалися», виходячи з потягів раніше, в Коломиї, а вже звідти попутним транспортом дістаються Чернівців. Є й люди, які не виходять з потяга безпосередньо на вокзалі, а їдуть до вагонного депо.

У зв’язку зі зменшенням пасажиропотоку через дії ТЦК на вокзалах, Чернівці можуть залишитися без транспортного сполучення, каже міський голова. «У зв’язку з тим, що до Чернівців ніхто не приїжджає, з Чернівців ніхто не виїжджає, «Укрзалізниця» справедливо бачить зменшення пасажиропотоку і задля економії скорочує маршрут. Я б адресував це питання військовій адміністрації і ТЦК, бо такими темпами до Чернівців скоро не приїжджатиме жодний транспорт, ні автобуси, ні потяги», – додав Роман Клічук.

Причому полювати на чоловіків на вокзалах тепер планують ще й чернівецькі прикордонники. «Це пов’язано з тим, що чимало правопорушників маскуються під туристів. Під наміром відвідати Говерлу чи інші туристичні місця, далі намагаються незаконно перетнути кордон. Зокрема, ділянка кордону, за яку відповідають прикордонники Чернівецького загону в Івано-Франківській області, неподалік має три залізничні станції. Це Ворохта, Татарів і Вороненка, де раніше ніколи людям не зустрічалися прикордонники», – заявив прес-офіцер Чернівецького прикордонного загону Костянтин Ліснік.

Він відзначив, що на вищезгадані станції сьогодні прибувають чимало пасажирських потягів з різних регіонів України, у зв’язку з цим прикордонники на станціях перевірятимуть документи та підстави перебування людини у прикордонних районах (при цьому згадані населені пункти не мають статусу прикордонних – прим).

У разі відсутності документів прикордонники можуть звернутись до відповідних реєстрів, сказав Ліснік. «Наша основна мета – це виявити порушників кордону. Для людей, які не мають проблем з законом, ця перевірка триватиме одну хвилину», – додав він.

Варто відзначити, що в середині травня 2024 року Кабінет міністрів України дозволив прикордонникам передавати затриманих громадян одразу в ТЦК, хоча і за посередництва поліції.

«Так, ми будемо відправляти чоловіків в ТЦК за умови, якщо в Єдиному державному реєстрі чоловік зазначається в розшуку поліції. Як саме – будемо передавати їх представникам Національної поліції, адже особа по їхній лінії перебуває в розшуку», – повідомив помічник начальника Чернівецького прикордонного загону Ігор Заруднєв.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?