Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Статистика «неповерненців» та відставка губернатора Хмельницької області


У Тернопільській та Волинській областях відсоток військовозобов’язаних чоловіків, які виїхали за кордон через систему «Шлях» та не повернулися, майже вдвічі вищий, ніж в середньому по Україні.

Більшість «неповерненців» в Україну – з Волині та Галичини

Завдяки системі «Шлях», яка дозволяє виїхати з України у волонтерських або гуманітарних цілях, 9373 чоловіки призовного віку не повернулися з-за кордону під час воєнного стану. Це становить 11,1% від загальної кількості осіб, які скористалися правом на виїзд. Про це сказано у проміжному звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітарної та іншої допомоги, який потрапив до журналістів 16 березня.

В цілому, за 2022 рік у систему «Шлях» було внесено 96442 чоловіків призовного віку. Їм було дозволено виїхати виїзд за межі України з обов’язковою умовою повернутися. Успішно скористались наданим дозволом на виїзд за кордон 66374 особи. Крім цього, 3178 військовозобов’язаних при перетині державного кордону не було випущено службовими особами Державної прикордонної служби України у зв’язку з не підтвердженням мети виїзду.

Наведена у звіті статистика стосується періоду з 24 лютого до 31 грудня 2022 року. У число лідерів з видачі дозволів на виїзд потрапили Львівська (випустили 31558 військовозобов’язаних), Волинська (21108), та Тернопільська (14036) області. У першій десятці «рейтингу» ще три області Західної України: Рівненська (четверте місце, 7691 проти 513), Закарпатська (сьоме місце, 6425) та Чернівецька (дев’яте місце, 3854).

Проте значно цікавішими є дані про те, скільки ж військовозобов’язаних, внесених у систему «Шлях», не повернулися в Україну. Тут регіональним лідером у кількісному вимірі є Волинська область – 1375 «неповерненців». Проте у відносних показниках це складає 18,03%, тоді як у Тернопільській області таких осіб 20,66%, тобто понад п’ята частина (964 чоловіка). А от у Львівську область, де навколо системи «Шлях» давно вирує скандал, не повернулися 1036 чоловіків – однак це лише 7,65% від внесених у систему, тобто менше від загальнонаціонального показника.

В свою чергу, у Рівненській області 15% «неповерненців» (513 військовозобов’язаних), у Чернівецькій – 14,68% (244), а в Закарпатській – лише 3,64% (90). До речі, Закарпаття є лідером з повернення внесених у систему «Шлях» чоловіків не лише в регіоні, але й на загальнонаціональному рівні.

При цьому, за даними журналістів-розслідувачів, після останніх скандалів навколо системи «Шлях» розцінки на отримання дозволу на виїзд зросли, а справжні волонтери натомість мають додаткові перепони, щоб виїхати за кордон. Про це 17 березня в ефірі Ukrainian Media Network розповіла Олександра Губицька, журналістка видання «Наші гроші. Львів». Воно місяць тому опублікувало розслідування, що доводить численні зловживання навколо системи виїзду за кордон «Шлях».

«Кажуть, що тепер це стало дорожче – потрапити в «Шлях» після всіх скандалів… Реальні волонтери кажуть, що у них також виникають труднощі. Умови стали жорсткішими, – заявила Олександра Губицька. – Минулого року це коштувало 4 тисячі доларів. Це не звучить великою сумою, але якщо це перемножити на кількість людей, які втекли… А ми знаємо, що у Львівській області це мінімум понад 200 осіб цього року, то мова йде майже про мільйон доларів, які хтось поклав собі в кишеню. Зрозуміло, що частина осіла в посередників, але підозрюю, що частина могла розійтися і по владних кабінетах».

За її даними, зараз можна побачити розцінки і й 6 тисяч доларів за виїзд через систему «Шлях». У телеграм каналах, якими користуються ухилянти, «Шлях» називають найдешевшим і найпростішим способом, щоб втекти за кордон. «В тих селах, куди ми їздили спілкуватися з тими, кого не випустили, люди розповідали, що у них по пів села ось так виїхали», – додала журналістка.

Варто відзначити, що британська медіа-корпорація ВВС, яка в лютому 2023 року опублікувала матеріал про втечу військовозобов’язаних чоловіків з України, назвала «елітним» спосіб виїзду через систему «Шлях». Однак єдиним, хто погодився спілкуватися на цю тему з британськими журналістами, виявився чоловік з Чернівців, котрому через цю систему виїхати не вдалося. Посередники взяли з нього 15 тисяч євро, проте дозвіл  так і не організували. Правда, гроші повернули, за 10 тисяч євро українець купив собі документи багатодітного батька, і таки виїхав на Захід.

При цьому співрозмовник ВВС, незважаючи на свій невдалий досвід, заявив, що система «Шлях» має багато прогалин, що дозволяють будь-кому, хто має гроші чи вплив, нею скористатися. При внесенні людей до списку ніхто докладно не перевіряє, чи справді ти волонтер або водій гуманітарних вантажів. Просто документи мають бути заповнені правильно. Більше того – людину можуть внести в систему як водія навіть без відповідного, тому що їх ніхто не вимагає.

«В українському реєстрі судових рішень понад півсотні вироків, які стосуються переважно посередників та благодійних організацій, які брали гроші за внесення до «Шляху». Багатьом учасникам схеми було присуджено штрафи від 17 до 100 тисяч гривень (близько 460-2700 доларів). Вироків щодо посадових осіб та чиновників у реєстрі ми не знайшли» – констатувало ВВС.

Губернатор Хмельниччини позбувся посади за пиятику з підсанкційним «авторитетом»

На тижні, що минає, очікувалися кадрові зміни у Львівській області. Проте сесія Львівської обласної ради, яка відбулася 14 березня, обійшлася без сенсацій, спроб зняття голови облради Ірини Гримак не було. А про те, що її заступник Юрій Холод пов’язаний з 28-річним Михайлом Міхняком, який допоміг щонайменше 20 ухилянтам виїхати за кордон, і навіть давав йому прямі вказівки, кого слід вносити у подання на виїзд з країни через систему «Шлях», на сесії взагалі не згадували.

Зате 14 березня з’явилася інформація про те, що Кабінет міністрів України погодив звільнення глави Хмельницької обласної військової адміністрації (ОВА) Сергія Гамалія, а вже наступного дня було видано відповідний указ Володимира Зеленського. Офіційною причиною звільнення губернатора названо подану ним заяву.

Сам Гамалій у соціальних мережах подякував президенту України, своїй команді, головам громад та усім, з ким познайомився під час перебування на посаді губернатора, проте це лише спроба хорошої міни при поганій грі. Адже звільнили главу Хмельницької ОВА буквально через кілька днів після того, як поліція затримала його напідпитку за кермом авто, у комендантську годину, та головне – у поганій компанії.

«11 березня 2023 року губернатор Хмельниччини Гамалій Сергій В’ячеславович, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, після спільного вживання оковитої в чернівецькому ресторані «Діверсо» з керівником управління внутрішньої безпеки поліції Хмельницької області Онуляком Віталієм Георгійовичем (екс СБУшником), та відомим підсанкційним контрабандистом Єремійчуком Олександром (Слон) були зупинені патрульної поліцією. Ця “поважна” компанія, яка пересувалась по місту напідпитку на транспортних засобах у нічний час, під час дії комендантської години, спробувала порішати на місці з поліцейськими, та зам’яти даний інцидент, але не склалося. На губернатора склали адміністративний протокол та вилучили автомобіль на штраф майданчик» – повідомило 13 березня київське видання СТРАНА.

Більшість місцевих ЗМІ оголосили цю інформацію «фейком», проте окремі з них подали подробиці справи. За даними порталу «Новини. Хмельницький» зустріч губернатора, одного з керівників поліції Хмельницької області та авторитетного контрабандиста була пов’язана з роботою знімальної групи програми «Стоп. Корупція» в Чернівецькій та Хмельницькій областях, яка знімала сюжет про діяльність фірми «С.К.Карго», пов’язаної з Олександром Єрімійчуком.

У Чернівцях на знімальну групу начебто здійснювали тиск і навіть погрожували, а з боку правоохоронних органів журналісти «Стоп. Корупція» фіксували явне небажання втручатись у ситуацію та фіксувати порушення. У Хмельницькому ж поліція спрацювала швидко та ефективно – слідчо-оперативна група прибула за 20 хвилин і склала протокол за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Саме наявність цього протоколу начебто і стала підставою для неофіційної зустрічі вищезгаданих осіб.

Хмельницькі журналісти нагадали, що вся трійця тісно пов’язана насамперед з Чернівцями. Так, Сергій Гамалій, який народився у Кам’янці-Подільському, недовго навчався у Хмельницькому університеті управління і права, згодом перевівся в Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, де й отримав диплом юриста. Пізніше його бізнес у Кам’янці-Подільському був зав’язаний на чернівецький «Калинівський ринок», один з «хабів» контрабанди в Західній Україні.

Віталій Онуляк до 5 травня 2021 року проходив службу в Управлінні Служби безпеки України в Чернівецькій області. Його пов’язували з контрабандними скандалами на Чернівецькій митниці. Далі пробував через конкурс влаштуватись  в Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Хмельницькому, а вже 1 грудня очолив управління внутрішньої безпеки поліції Хмельницької області.

А «король буковинської контрабанди» Олександр Єремійчук, більше відомий як «Слон», взагалі незрозуміло яким чином досі перебуває в Україні. У квітні 2021 року указами Володимира Зеленського не лише внесено до санкційного списку РНБО, але й позбавлено українського громадянства. Хоча Єремійчук має паспорт Румунії, рішенням СБУ ще від 22 квітня 2021-го йому заборонено в’їзд на територію України терміном на три роки. Контрабандист це рішення оскаржив, проте зрозуміло, що насправді власті не спішать висилати його за кордон.

В Чернівцях причиною непотоплюваності «Слона» вважають його тісні зв’язки з бізнес-групою екс-прем’єра Арсенія Яценюка та нинішнього глави Нацбанку України Андрія Пишного. Варто відзначити, що Єремійчук досі залишається в Україні, та й Онуляк посади в поліції не позбувся. Тому цілком можливо, що Гамалія звільнили не стільки за спробу допомогли «авторитетній людині», скільки через підозру, що чиновник не поділиться «вдячністю» з Офісом президента та його главою, Андрієм Єрмаком.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?