Новини



Міський голова Івано-Франківська добиватиме Московський патріархат


Також він збирається українізувати всіх переселенців, що опинились в місті.

Про ці та інші плани мер головного міста Прикарпаття розповів в розлогому інтерв'ю для Espreso Zahid.

— У нас в області залишилася одна громада московського патріархату. Ми її, в принципі, перереєстрували, але є спротив деяких священників московського патріархату. Зараз подали позов до суду через те, що вони нам перешкоджають у храмі правити. Я думаю, що ми доб'ємо цю справу й останні парафія московського патріархату в Івано-Франківській області впаде. Вважаємо, що за Франківськом цей процес може піти по всіх областях, — каже Руслан Марцінків.

Івано-Франківський голова критично оцінив дії свої колег, коли та чи інша міськрада, зокрема Львівська, проголошує, мовляв: «Ми ухвалили політичне рішення, ми місцева влада – не можемо впливати, а лише закликати».

— Це гарно звучить: «міська влада заборонила московський патріархат». Але насправді це рішення є юридично нікчемним, — уточнює міськголова. — Треба діяти конкретними кроками, працювати з громадою. Нам вдалося переконати громаду, і громада перейшла. Але не вдалося переконати частину московських попів, бо вони отримують добрі гроші від своїх керівників. Тому працюєм над тим, щоб до кінця року ця остання громада перейшла. Вона вже де-юре перейшла і майно належить громаді Православної церкви України. Просто хочеться зробити це все цивілізовано – в конституційний і законний спосіб. Звісно, прихильники московського патріархату ще намагатимуться ставити палиці в колеса, та ми на це зважати не будемо.

Щодо чужомовних переселенців-східняків, от пан Марцінків дав позитивні очікування.

— Перша хвиля  [тих людей, які втікали безпосередньо з-під обстрілів] минула, вона була кілька місяців тому, — зазначає міськголова Івано-Франківська. — Зараз уже мало людей переїжджає, зважаючи на те, що лінія фронту стабілізувалася. Ті, хто хотів повернутись додому і мають таку змогу, вже повернулися. Залишаються ті люди, які хочуть інтеґруватися. Вони відкривають тут свій бізнес, інші пішли на роботу. Для цих ВПО цікаві й мовні курси, і наші ціннісні речі. Тому вважаю, що сьогодні відбувається ця лагідна інтеґрація, лагідна українізація.

Загалом в місті було 45 тисяч переселенців: зараз десь близько 27-28 тисяч. Але ці цифри не дуже точні, бо вони охоплюють тільки тих осіб, що стали на облік через ЦНАП. Велика кількість людей повертається.

— Зараз залишаються ще дві школи, де розміщені переселенці. До 1 вересня ремонтуємо ще одне приміщення, де поселимо тих, кому не під силу самотужки знайти помешкання. Вони всі проживатимуть в одному місці. А решта вже інтеґрувалися. Хтось винаймає квартиру, хто багатший – купив однокімнатну. Люди поступово входять у громаду, — запевняє Руслан Марцінків.

Щодо перевезених підприємств, то серед них є різні. Найбільше – 350 працівників – це завод кольорових металів із Запоріжжя. В основному ж підприємства – від 50 до 150 робітників.

За словами міського голови, коли внутрішньо переміщена особа приїхала і відкрила каварну, то це не вважається за «переміщений бізнес»: це просто новий бізнес. А якщо, наприклад, йдеться про швейний бізнес чи ІТ-компанію – то це вже релокація. Тому насправді кількість бізнесів є більшою, але це такі дрібненькі справи, які люди собі повідкривали, щоб гривню заробити.

Підприємства, що з Донецької, Луганської, Херсонської, Миколаївської областей, в основному планують залишитись на Підкарпатті на довгу перспективу. А, наприклад, харківські сподіваються повернутися додому. Хоча ніхто не може спрогнозувати, коли це буде.

У деяких краях були конфлікти міських голів із київською владою. Про співпрацю з нею та обласною адміністрацією мер Івано-Франківська відповів:

— Я входжу в Раду оборони області, в нас робоча співпраця і мені ніхто з ОВА не перешкоджає. Та мене більше турбує інша проблема – це робота Державної казначейської служби [скарбівні, якщо так по-людськи сказати — прим. ЗУНР], через яку громади не мають можливості виконувати свої функції. Навіть по захищених статтях є постійні затримки. Але, наголошу, це питання не до обласної адміністрації, а до Києва.

Тобто гроші, які мали б залишатися в громаді — забирає Київ. Казначейство блокує і користується тими грішми, які заробляє громада Івано-Франківська. 

Через це є затримки із заробітною платою робітникам комунальних підприємств по 2-3 тижні. Страждають, за словами Марцінківа, й матеріальні допомоги – є затримка, в тому числі навіть для дітей військовослужбовців. Є також інші витрати. Я Так само, коли яму на дорозі потрібно залатати, асфальт треба купити — цього не годен зробити, бо проплати не йдуть.

— Такі дії київського казначейства створюють місту просто колосальні незручності, — каже мер.

Ну, Києву ж ліпше видно, куди потрібно спрямувати кошти якоїсь там периферіальної громади міста з Галичини, чи не так?

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?