Новини



В Івано-Франківський міський суд набирають присяжних


В Івано-Франківський міський суд набирають присяжних на наступну каденцію. 9 вересня на сесії міськради депутати затвердили двох кандидатів. До кінця листопада 2022 року потрібно 30.

Заступник директора департаменту правової політики міськвиконкому Віктор Буджак каже, що присяжних обирають на три роки: охочих поки небагато. Люди цікавляться, але не подають заяви.

– Це — люди від 30 до 65 років, які відповідно до свого стану здоров'я можуть виконувати ці обов'язки. Тобто вони не є обмежено дієздатними, не мають судимості та постійно проживають на території Івано-Франківської міської ради, — розповідає Суспільному Віктор Буджак.

Заступник директора департаменту правової політики міськвиконкому каже, кандидат, окрім заяви та копії паспорта, має подати довідку про несудимість, відсутність психоневрологічних захворювань та довідку про місце реєстрації.

9 вересня на сесію міської ради подавали на затвердження трьох кандидатів для суду присяжних. Депутати затвердили двох. Третього відхилили через його причетність до комуністичної партії.

За словами речника Івано-Франківського міського суду Михайла Савлюка, на каденцію, яка триває, присяжних вистачає. Більшість справ, які слухають присяжні у суді, – цивільні.

– Рішення — за суддями та присяжними, але покарання призначає суд. Тобто, якщо визнають особу винною згідно з кримінальним чи адміністративним кодексом, тоді вже, власне, суд ухвалює рішення, бо присяжні не є фаховими юристами, – розповідає Михайло Савлюк.

Речник суду каже, що за роботу присяжні отримують винагороду.

– Присяжні отримують оплату, рівновелику винагороді судді, але пропорційну відпрацьованому часу. Тобто присяжний за місяць не буде отримувати таку заробітну плату, як отримує суддя, але вираховується коефіцієнт за одну годину, – каже Михайло Савлюк.

Заяви від людей, які мають бажання стати присяжними, приймають за адресою:

вулиця Грушевського, 21, каб. 216.

Також можна зателефонувати за номером у Франкіську: 55-21-02.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?