Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Київська влада проти місцевих мерів та Львів як новий центр наркоторгівлі


Суд першої інстанції вирішив відсторонити від посади мера Рівного Олександра Третяка, хоча цього навіть не вимагала прокуратура. Аналогічна доля може очікувати і мера Львова Андрія Садового.

Мер Івано-Франківська невпинно піарить себе за бюджетні кошти

У червні 2023 року мер Івано-Франківська, член націоналістичної партії «Свобода» Руслан Марцінків через міськраду виділив понад 4 мільйони гривень на фінансування «ручних» медіа і лідерів громадської думки з метою «популяризації місцевої влади». Гроші отримають 15 місцевих ЗМІ і 5 лояльних до мера блогерів – через фізичних осіб-підприємців.

«Сірий кардинал» інформпростору Івано-Франківщини Андрій Русиняк отримав на свої компанії «ТРК РАІ» та «Анлімітед медіа» понад мільйон гривень. Голова фракції «Свободи» в Івано-Франківській обласній раді Ігор Дебенко, який контролює обласне телебачення «Галичина» – майже півмільйона. А решта 2,5 мільйона гривень пішло на інтернет-прокладки та дрібніші медіа.

При цьому загальна сума витрат на висвітлення власної діяльності у засобах масової інформації мерії Івано-Франківська за 2022 рік склала 19,4 мільйона гривень. Хоча спочатку в рамках так званого «затягування пасків» витрати на «фінансову підтримку засобів масової інформації» було зменшено. Однак війна не завадила згодом додати кошти з цією метою, зокрема в рамках «Програми розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства в Івано-Франківську».

Незважаючи на це, недавнє Восьме щорічне муніципальне опитування громадської думки України показало зменшення схвалення діяльності міського голови Івано-Франківська та суттєве збільшення кількості незадоволених його роботою. У загальному рейтингу мерів України Івано-Франківськ опинився на четвертому місці після Харкова, Хмельницького та Луцька. У 2021 році Івано-Франківськ обіймав перше місце.

На тлі Марцінківа губернатор Львівської області Максим Козицький виглядає людиною, яка практично не витрачає коштів на власній піар. Від початку цього року працівники Департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської обласної державної адміністрації (ОВА) уклали угоди з послуг висвітлення діяльності адміністрації лише на 199 тисяч 590 гривень. Місцеві коментатори називають головною причиною подібної економності той факт, що родина Козицьких володіє кількома рейтинговими ЗМІ Львівської області.

Суд відсторонив мера Рівного. Меру Львова приготуватися?

У міського голови Рівного Олександра Третяка інші проблеми. Суд першої інстанції визнав його винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення. Відповідне рішення 10 липня озвучив суддя Петро Денисюк. Покарання передбачає штраф у розмірі 6 800 гривень, а також позбавлення права обіймати посаду терміном в один рік. Це рішення можна оскаржити.

Раніше Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) склало три протоколи на мера Рівного, у яких вбачали конфлікт інтересів: щодо повернення собі премій, голосування за призначення керуючою справами виконкому та призначення їй премій і надбавок. Перші два протоколи закрили за відсутністю складу порушення та за строками давності.

Остання справа стосується нарахування премій і доплат керуючій справами міськвиконкому Марії Корнійчук, яка під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень. НАЗК вбачає у цьому конфлікт інтересів, сам мер це неодноразово заперечував.

Через те, що міський голова не приходив на суд, посилаючись на зайнятість та відрядження, суддя вирішив ухвалити рішення без участі мера, адже 7 липня Олександр Третяк поїхав до Німеччини, з його слів, налагоджувати співпрацю із тамтешніми містами. Саме звідти він написав у своєму Телеграм-каналі, що провини не визнає «жодним чином», вважає справу «знущанням над правосуддям», а у винесеній постанові вбачає «порушення процесуального законодавства». Мер Рівного також заявив, що подаватиме апеляцію.

Рішення міського суду Рівного – не перше подібне в Україні, яке стосується обраних посадових осіб, відзначив виконавчий директор Асоціації міст України (АМУ) Олександр Слобожан. При цьому у діях Третяка він не бачить корупційного правопорушення.

«На нашу думку, в цих діях відсутні такі ознаки. Оплата праці – це гарантоване Конституцією право. Мер є головною посадовою особою територіальної громади, це як, наприклад, гендиректор чи керівник компанії, який зобов’язаний підписувати і платіжні доручення, і відповідні документи на оплату праці. Загальні умови оплати праці так званим квазіобраним особам, тобто заступникам, керуючим справами, встановлюються рішенням міської ради, і вже мер це виконує» – заявив Слобожан журналістам.

В свою чергу, юристи відзначають, що НАЗК складало протоколи на міського голову Рівного за частинами 1 та 2 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці частини передбачають лише штраф, а штраф та позбавлення права обіймати посади терміном в один рік передбачає лише третя частина цієї статті.

«НАЗК складає протокол, санкція передбачає виключно штраф, прокуратура діє в інтересах держави і вимагає виключно штраф, але суддя на власний розсуд виносить рішення по іншій частині цієї статті. При цьому сам суддя зазначає, що до цього часу не застосовувались адміністративне правопорушення, характеризується добре... Але виносить таке рішення. По Чернігову була аналогічна ситуація, і суддя у своєму рішенні зазначив, що застосовує санкцію статті, якої не передбачено для таких правопорушень, виключно з метою виховного ефекту для таких осіб» – зазначив виконавчий директор АМУ.

В Асоціації міст розраховують, що рішення про відсторонення мера Рівного буде скасоване в апеляції і буде гарантовано конституційне право не лише мера, а й всієї територіальної громади Рівного та інших громадян України та посадових осіб. «Бо якщо таких рішень буде ставати більше – то буде складатись відповідна практика, яка не гарантуватиме судового захисту будь-кого з нас» – впевнений Олександр Слобожан.

Проте навряд чи його надії справдяться. Як повідомили львівські ЗМІ, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) може відновити розслідування справи про те, як чиновники виконкому Львівської міської ради на чолі з мером Андрієм Садовим продали інвесторам під майбутній індустріальний парк земельну ділянку у 23 гектари. Проблема була в тому, що продали львівські чиновники не міську землю, а землю Рясне-Руської сільської ради.

Її розслідували кілька років, і закрили лише після початку російського вторгнення. При цьому в ході слідства неодноразово обговорювався варіант відсторонення мера Львова від посади. Нині ж приводом для цього може стати ще і той факт, що на згаданій вище ділянці, куди за 400 мільйонів гривень (понад 10 мільйонів євро) з бюджету міста підведено електроенергію, водогін та каналізацію, заплановане відкриття т тютюнової фабрики компанії Philip Morris International.

Звісно, Андрій Садовий інвестицію у 30 мільйонів доларів та створення понад 250 нових робочих місць подає як своє велике досягнення. Натомість його опоненти нагадують, що Philip Morris International продовжує роботу в Росії, і вимагають назвати цю компанію «міжнародним спонсором війни та посібником російського тероризму». А це вже куди серйозніші звинувачення, ніж корупція. Та й «приз» у вигляді Львова для київської влади куди цінніший, ніж Рівне.

Львів перетворився на новий центр наркоторгівлі

У Львові на минулому тижні викрили та нейтралізували транснаціональний канал збуту кокаїну з Еквадору. В Україну наркотик привозили з Європи, причому займався цим, зокрема, колишній офіцер поліції. Про це 14 липня повідомили Національна поліція України, Державне бюро розслідувань та Офіс генерального прокурора.

Одним з організаторів наркобізнесу виявився 42-річний мешканець Львова, який до 2021 року працював дільничним офіцером поліції. Він спільно з іншими членами групи, серед яких – цивільні особи та службовці митних постів, координував доставку та збут товару. Правоохоронцям вдалося затримати колишнього підполковника поліції у Львові під час передачі чергової партії наркотиків – близько 3,3 кг – вартістю понад 600 000 доларів США.

За даними слідства, колишній поліціянт спільно з іншими учасниками організованої злочинної групи нелегально привозили в Україну еквадорський кокаїн з країн Європи та розповсюджували його через перевірених дилерів виключно гуртовими партіями. Підозрюваний перебував у змові з громадянами країн ЄС та службовцями митних постів, завдяки чому він мав змогу провозити наркотичні речовини через сухопутний кордон з Польщею у Львівській області.

Під час розслідування було встановлено, що до початку війни наркоугруповання завозило в Україну значні партії наркотику через морський торговельний порт Одеси, переховуючи кокаїн у спеціальному сховищі одного з контейнерів. Однак після 24 лютого 2022 року канал постачання перестав існувати, і підозрювані створили новий шлях постачання наркотиків через сухопутний кордон з Польщею у Львівській області.

За повідомленням правоохоронців, зловмисник був затриманий в процесуальному порядку та оголошений підозрюваним за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів). За цей злочин йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Прикметно, що у поліції Львівської області затримання свого колишнього співробітника ніяк не прокоментували. При цьому місцеві журналісти у приватних розмовах висловлюють переконання, що мова йде не про боротьбу з наркоторгівлею, а про зміну контролю над потоками наркотиків.

Адже у випадку транскордонних каналів їхнього постачання операції завжди проводяться спільно із зарубіжними колегами – у даному випадку польськими. Однак про затримання наркоторгівців у Польщі жодної інформації немає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?