Новини



У нас є все, щоб жінка могла спокійно народжувати – директор обласного перинатального центру Івано‑Франківщини


В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі тепер народжуються діти з різних міст та сіл Прикарпаття й України.

Про готовність приймати новонароджених краю розповів для читачів ПіК ґенеральний директор КНП «Івано-Франківський обласний перинатальний центр Івано-Франківської обласної ради» Юрій Павлушинський.

З початку війни в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі народилися 936 малюків. З них 27 двієнь та одна трійня.

– Причому, майже кожна 4-5 жінка, що народила за цей час у нас – вона є із тих регіонів, які опинилися у вогні війни. Майбутні матусі мусили втікати на більш небезпечне Прикарпаття. У нашому краї, при фаховій допомозі медиків нашого центру, вони народили понад 130 дітей, – веде лік Юрій Павлушинський.

Враховуючи ситуацію з демоґрафією, у перинатальному центрі хочеться, щоб пологів було більше.

На жаль, багато прикарпатців виїхали через війну за межі України, зокрема, у Польщу, Чехію, і спостерігається певне зниження загального рівня народжуваності.

За п’ять місяців в Івано-франківській области народилося на 400 дітей менше, ніж за той самий період минулого року. Безпосередньо у перинатальному центрі – на 160 пологів менше.

– Щоб запобігти зайвим тривогам, ми уже на початку війни облаштували у підвальному приміщенні нашого медзакладу безпечне укриття для породіль та немовлят. Тут можна при необхідності надати усю спеціалізовану допомогу. Є пристосований пологовий зал. Є обладнані кімнатки для новонароджених, у тому числі й тих, які потребують інтенсивної терапії, – заспокоює майбутніх породіль директор обласного перинатального центру.

– У другій половині березня наші лікарі прийняли там перші пологи, без жодних проблем народилася дівчинка. За час війни у цьому приміщенні народилося двоє малят. Наскільки мені відомо, одне дитя з’явилося на світ у подібному приміщенні міського перинатального центру. В усіх випадках народжували жінки з Івано-Франківщини.

Лікарі загалом є. На початку з обласного перинатального центру вибули троє-четверо лікарів – решта на місці.

У колективі – понад 370 працівників, з них 97 лікарів. Всі шанують свою роботу.

Щодо матеріально-технічного забезпечення медзакладу, то у ньому є все необхідне.

– Я неодноразово наголошував, що ми – спеціалізований заклад в області, який займається виходжуванням, лікуванням передчасно народжених дітей з малою вагою. Цього року ми прийняли 82-є таких немовляток, – каже Юрій Павлушинський.

– Щоб все з ними було якнайкраще, ми постійно дбаємо про оснащення центру сучасним медичним обладнанням. Постійно його оновлюємо, і, скажімо, пологовий зал та дитяча реанімація у нас оснащені уже на рівні столичних клінік, не менше. Це ми за останні два роки так високо підняли наш рівень.

Зараз лікарня має всі можливості купити й медикаменти, і розхідні матеріали, і харчування для пацієнтів.

– Я двадцять п’ять років працював у Богородчанській районній лікарні, коли ще не було медреформи та було багато фінансових проблем. І якщо порівнювати, то фінансування медицини стало набагато кращим, хто б чого не говорив. Я маю на увазі насамперед наш перинатальний центр, – розповідає пан Юрій. – Тобто жінка, яка потрапила в наш центр, вона нічого не купляє. Бувають, правда, винятки, коли ми не можемо купити деякі препарати – не передбачені нам законом, тоді пацієнтка може докупити за своїм бажанням. А так – у лікуванні, пологах чи неонатології, ми забезпечені усім необхідним.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?