Новини



Польща та Німеччина чубляться через танки для України


Польща вважає себе ошуканою Німеччиною в угоді щодо «кругового» обміну танками. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинковскі вель Сенк в інтерв'ю Spiegel.

— Німецькі обіцянки про обмін танками за «круговою» схемою виявилися обманними маневрами, – сказав заступник міністра, німецькому Spiegel, який цитує Liga.

ЗУНР раніше писав, повідомлялося, що Польща передала ЗСУ близько 240 танків Т-72 сов'єцького виробництва. Натомість Німеччиною мала би передати Польщі свої танки Leopard 2 для зміцнення східного фланґу НАТО.

Канцлер Олаф Шольц та міністр оборони Крістіне Ламбрехт кілька разів публічно заявляли, що тривають конструктивні переговори [про такий обмін танками]. У квітні Ламбрехт висловлювала надію на їхнє швидке та результативне завершення, пише Spiegel.

Проте насправді угода щодо «кругового» обміну з Польщею, ймовірно, вже провалилася, стверджує видання.

Шинковскі вель Сенк сказав німецьким журналістам, що Німеччина, як виявилося, спочатку пропонувала для обміну танки «ще старші за ті, які ми передали Україні», і що «така пропозиція не могла бути прийнята, тому що ми не зацікавлені в погіршенні нашої озброєності та у навчанні наших солдатів на техніці 1960-х років.

Позаяк скандал між союзниками по НАТО набув розголосу, німецьким владним речникам не залишилось нічого іншого, як визнати, що вони дурили Польщу.

Через збої «кругової» схеми постачання озброєнь Україні, яка не виправдала надій, очільниця комітету Бундестаґу з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман запропонувала уряду Німеччини безпосередньо передати Збройним Силам України німецькі основні танки. Про це пише вже інше німецьке видання Sueddeutsche Zeitung.

Тобто тепер, виходить, німця поляками «вже нічого не винні».

Політик визнала, що східноєвропейські союзники Німеччини не змогли так швидко, як очікувалося, знайти заміну своїм постачанням зброї в Україну ("ми можемо передавати [заміну] тільки крихтами").

— Якщо це проблематично для партнерів, ми маємо припинити Ringtausch і доставити безпосередньо в Україну, можливо, також Leopard 2. Часу мало, – натякає на незадоволення польської сторони Штрак-Циммерманн.

Вона вказала — в пику частині інших політиків та чиновників ФРН, – що у Бундесверу «достатньо» також й бронетранспортерів Marder та бойових машин піхоти Fuchs, щоб передати їх безпосередньо [Україні], і що промисловість «замінить їх впродовж року».

Крім Штрак-Циммерманн, за пряме постачання танків для ЗСУ виступила і віцепрезидентка Бундестагу Катрін Герінг-Екардт від Зелених. Молоді ліберали також розкритикували «кругову» схему.

— Уряд має підтримати свою чітко викладену позицію, що Росія не повинна виграти цю війну, чіткими діями. На наш погляд, це також містить пряме постачання Україні значно важчих озброєнь, – заявила голова молодіжного руху ВДП Франциска Брандманн.

 

Довідка

Ringtausch — «кругові» постачання зброї, коли одна країна-союзниця передає Україні свої важкі озброєння (зазвичай, застарілого сов'єцького зразка), а Німеччина компенсує це донору постачанням сучасної чи відносно сучасної техніки західного зразка: насамперед йшлося про танки Leopard 2.

Очевидно, німці собі сіли й так поміркували, що вистарчить Польщі американських Abrams-ів та британських Challenger-ів: нема чого її ще й цінними німецькими «кицями» напуцькувати.

Мало що: раптом доведеться 1939 рік «повторити», а в Войска Польского — німецькі ж танки вже, а не ровери...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?