Новини



Британські Challenger'и з вояками вже човгають Польщею


Наразі це радше символічне підкріплення: до Польщі прибуло лише «кільканадцять» британських танків Challenger 2, які посилять дислоковані там війська Великої Британії. Але їх прибуття є важливим сигналом про те, що британські війська охоронятимуть східний фланг НАТО.

— Це хороші танки. Вони лише трохи відстають від Leopard-ів [німецький танк, який вважається еталонним в НАТО]. Звичайно, цих кільканадцять штук Challenger-ів є радше символічним виміром, — каже ґенерал Вальдемар Скшипчак, колишній командувач Сухопутних військ Польщі.

— Танки Challenger-2 перебувають в Польщі в рамках нашої зростальної військової присутності, підтвердили Британські збройні сили в своєму Твіттері й наголосили на партнерстві Великої Британії та Польщі у зміцненні безпеки в Європі.

Британські танкові залоги об’єднуються з 21-м Підгальським стрілецьким полком, який входить до складу 18-ї механізованої дивізії.

З початком війни в Україні кількість військ з країн НАТО в Польщі дедалі більше зростає. Насамперед терени Речи Посполитою наповнюються вояками з англомовних США та Великої Британії.

Чи ладнають між собою поляки та британці, і чи існують мовні перепони в інтеґрації між військами?

— На мою думку, немає жодної проблеми в комунікації, — каже ґенерал Скшипчак. — З тої причини, що з польського боку є такі вимоги, які окреслюють, що на певному [керівному] рівні мусять бути люди з належним знанням англійської мови. Особливо, якщо йдеться про спілкування на рівні штаб - штаб.

— Важко очікувати добрих знань англійської від рядових стрільців, але з цим так само по різному, — продовжує Вальдемар Скшипчак. — Велика кількість солдатів закінчили повністю середню школу, а тому знають [англійську] мову після неї. Через це комунікація ведеться англійською. Крім того, за кожною іншоземною військовою частиною, що потрапляє до Польщі, закріплений т. зв. зв’язковий офіцер, який вільно володіє англійською.

Військовий додає, якщо багато років тому можна було говорити про мовну проблему, то зараз це вже не становить такого великого клопоту. Завдяки, серед іншого, і тому, що до вступників в офіцерські навчальні заклади так само є вимога на певний рівень знань англійської.

А британці, розквартировані в Польщі, чи вони знають бодай якісь базові, початкові фрази польською мовою, вчать їх?

— Як на мене, то такої вимоги немає, — відповідає ґенерал. — Це сторона, що приймає, себто Польща має зобов’язання забезпечити повну комунікацію. І то саме поляки мають виконати вимоги, аби така комунікація була. Але якщо самі британці виявлять бажання [вчити польську мову], то хай.

Польське видання нагадує, що Challenger'и це не єдина збройна підтримка Польщі з боку Британії.

— Системи протиповітряної оборони Sky Sabre вже є в нашому краю, щоби передусім ґарантувати безпеку польського повітряного простору, — повідомив на початку липня голова Міністерства оборони Польщі.

Sky Saber – це система ППО, яка була представлена ​​британській армії в грудні 2021 року. Ракетки, які посилає ця система, здатні вразити ціль розміром з тенісний м’яч, що летить зі швидкістю звуку, надає довідку Fakt.pl.

Цікавий вимальовується «похід на Схід»: Польща потихенько огортає Україну, а Британія і США поступово заходять в Польщу…


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?