Новини



У Чернівцях продали «бандерівські» вишиванки і за отриманий виторг купили реанімобіль та 35 бронежилетів


Вперше сорочку з орнаментом вишиванки Степана Бандери представили у травні на Всесвітньому дні вишиванки в Чернівцях. Опісля вирішили пошити приблизно сотню схожих, аби заробити гроші для армії.

Волонтери шиють сорочки з орнаментом, який зображений на єдиному оцифрованому фото Бандери у вишиванці. Такий тип вишивки був притаманний селам поблизу Калуша.

– На День вишиванки біля сорочки декілька годин стояла черга з людей, які хотіли з нею сфотографуватись. У цей момент до нас звернувся благодійний фонд "Коло" і запропонував взяти на себе витрати за матеріали, ми відповідно взялись за випуск, — про це Суспільному розповіла співавторка проєкту «Відтворення сорочки Степана Бандери» Леся Воронюк.

Над виробництвом сорочок працює членкиня спілки художників України Ганна Кривобок.

Жінка розповідає, що на створення однієї вишиванки витрачає два дні. Орнамент наносить вишивальною машинкою. Спочатку малюнок вносять до комп'ютерної програми, яка передає схему вишивки машинці.

Один день майстриня витрачає на викрійку деталей та нанесення машинкою орнаменту, другий — зшиває частини сорочки.

Як вже згадував ЗУНР, до розголосу про «бандерівські» вишиванки долучилася низка відомих особистостей, зокрема – телеведуча Яніна Соколова: кому ж ще, як не русско‑мовній по життю східнячці рекламувати Калуську вишивку.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?