Новини



В Україні створили вишиванку Степана Бандери жіночого крою


Організатори Всесвітнього дня вишиванки, який започаткували у Чернівцях, випустили жіночу версію сорочки Степана Бандери. Вишиті сорочки продають, а на зібрані гроші планують купити реанімобіль.

Вишиванку створили з українського льону. На сорочці машинною вишивкою відтворили орнаменти з вишиванки Степана Бандери.

Техніки: коса лиштва та хрестик двома відтінками сірого.

– Друзі! Ви просили жіночу версію вишитої сорочки Степана Бандери — ми зробили. Ось вона — вишиванка "Бандерівна", яку презентує справжня бандерівка, вибухова, незламна та маґнетична українка, журналістка та громадська діячка Яніна Соколова, – йдеться у повідомленні, пише Espreso Zahid.

Ну, «бандерівка» з русско‑мовної в побуті східнячки Яніни Соколової – така собі: бідний Бандера, мабуть, би сплакав, якби про це взнав. Але як манекен для сорочки – підійде без питань.

Вишиту сорочку Степана Бандери відтворили цьогоріч вперше спеціально до Всесвітнього дня вишиванки.

Дослідники впродовж багатьох років шукали можливість відшити її, і саме тепер, в стані повномасштабної війни, це вдалося за єдиним збереженим фото Степана Бандери у вишиванці.

Команда масштабувала орнамент з фото, провела кольорокорекцію, віднайшла ідентичні орнаменти відповідного часу і регіону тощо.

Над відтворенням вишиванки впродовж 4 місяців працювала велика дослідницька група з істориків, мистецтвознавців, етнографів, реконструкторів, майстрів вишивки проєкту «Вишивка в одязі видатних українців» на чолі із Тетяною Зез.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?