Новини



Німеччина відкриє «другий» антиросійський фронт


Німеччина відкриє «другий» антиросійський фронт: в Боснії та Герцеґовині.



Щоправда, це буде не повноцінний озброєнний до зубів фронт, а радше «фронтик» на теренах цього, досі й без того не особливо стійкого державного утворення. 

Після понад 10-річної паузи Німеччина має намір знову приєднатися до місії ЄС і відправити до 50 солдатів до Боснії. Зокрема, намагання сербської частини Боснії і Герцеговини, Республіки Сербської, відокремитися, наразі викликають занепокоєння уряду Німеччини.

«Німецька сторона хотіла б помітно посилити EUFOR з огляду на майбутні вибори в Боснії та Герцеґовині. Тому що в цілому ситуація була дуже ризикованою в останні місяці», — сказав EURACTIV Андреас Віттковскі (Andreas Wittkowsky), старший науковий співробітник Центру міжнародних миротворчих операцій у Берліні.

Через війну в Україні та протистояння між Заходом і Росією існує небезпека, що Кремль може використати нинішню ситуацію «як каталізатор для подальшої дестабілізації Боснії та Герцеговини», йдеться у зверненні Німеччини.

Проте майбутнє місії ЄС наразі невизначене. Її мандат має бути продовжений Радою безпеки ООН ще в листопаді, що дозволить Росії накласти вето на продовження місії.

Втім, мандат місії EUFOR не визначений не тільки і не стільки через можливе вето з боку Російської Федерації. Історично склалося так, що ніхто особливо і не питав, де, з ким і як хоче бути Республіка Сербська: в квазі державному утворенні Боснії і Герцеґовини, чи може все ж таки просто в «звичайній» Сербії?

Зрештою, навряд чи в розмотуванні цього заплутаного, як то віддавна повелося на Балканах, етнічного клубка суттєво вплине Німецький «другий фронт» у складі 50-ти толком й необстріляних ніде стрільців. 

 

Довідково

У липні 2020 року Комітет з питань політики та безпеки Ради ЄС затвердив рішення про участь українських військових в місії ЄС EUFOR Althea в Боснії і Герцеґовині.

В серпні 2021 року Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про направлення національного контингенту для участі у військовій операції Європейського Союзу "Althea" у Боснії і Герцеґовині, але воно так і не було втілене в життя. 

ЄС розгорнув свої сили в Боснії в рамках місії EUFOR Althea для нагляду за військовим виконанням Дейтонської угоди 2 грудня 2004 року. Це відбулось внаслідок рішення НАТО передати власну миротворчу місію, яка підтримувала безпеку в регіоні з моменту закінчення війни 1995 року. 

Станом на початок поточного року сили EUFOR налічували 600 військовослужбовців з 20 країн. У квітні 2022 року було ухвалено рішення про збільшення його чисельності ще на 600 солдатів та офіцерів, яке зараз перебуває у стадії реалізації.

Водночас, парламент Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії, ухвалив низку законів, які захищають право сербів на альтернативну точку зору на події в Сребрениці 1995 року та загалом на війну в Боснії і Герцеґовині та її наслідки.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?