Новини



Для більшості українських чоловіків залишиться заборона на виїзд за кордон


Попри бравадні вісті з фронту київська влада воліє і надалі зберігати чоловіків в безвиїзному кріпацтві. Правда, не розкриває, кому ж саме це вигідно?

Міністр оборони Рєзніков дав зрозуміти, що для більшості українських чоловіків залишиться заборона на виїзд за кордон.

– Ґенштаб і весь сектор безпеки та оборони повинні мати можливість залучати резерви, поповнювати ряди з мобілізаційного резерву. А це означає, що так, на жаль, чоловіки тут, у стані війни, у своїх вікових параметрах переважною більшістю мають бути готовими воювати, навіть не бути покликаними, а воювати, – заявив він в інтерв'ю РБК-Україна.

Також він розповів, що на розгляді уряду знаходиться проект рішення про те, щоб відкрити кордони для студентів, які не підлягають заклику.

– Проєкт цієї ухвали погодили, і вона на розгляді в уряді, – заявив Резніков.

Зазначимо, що прохання випускати студентів головком Залужний направив до Кабміну ще 12 серпня.

Тим часом з початку війни в Україні понад 8 тисяч військовозобов'язаних чоловіків намагалися залишити Україну – Більш ніж половина з них (5.6 тисяч) робили це поза пунктами пропуску. Таку статистику наводить Держприкордонслужба.

І ця цифра далі зростає! Крім того, вона взагалі не враховує тих, кому таки вдалося вирватися з кріпацтва і потрапити закордон.

Багато хто з закріпачених намагався розв'язати проблему виїзду за допомогою хабарів. Зафіксовано 245 таких спроб, загальна сума пропонованих грошей – 3.8 мільйона гривень. І тут так само: кількість таких спроб та суми – скажено зростають.

Бо гроші – це лише папір. Життя та Свобода – людям дорожчі. А особливо, коли їм тицяють найняті Платниками Податків державні службовці, що хтось за них зобов'язаний воювати й слугувати гарматним м'ясом.

ДОВІДКА

В умовах дії воєнного стану в Україні чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть законно виїхати з країни.

Дозволяється виїзд тільки при таких підставах, як непридатність до військової служби, наявність трьох неповнолітніх дітей, прийомних дітей, догляд за особами з інвалідністю і так далі.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ФОПам та юридичним особам приватної форми власності дозволили з 1 вересня виїжджати з України за умови внесення застави, але лише на 7 днів.

Однак як згодом повідомили РБК-Україна в прес-службі уряду, дозвіл на виїзд ФОПів так і не почав діяти з анонсованої дати, оскільки до прем'єра Дениса Шмигаля ще не дійшла відповідна постанова.

Також повідомлялося, що Кабінет міністрів дозволив виїзд за кордон морякам, але це буде можливо за погодженням територіального центру комплектування.

Крім того, в Україні дозволили виїзд за межі України військовозобов’язаним студентам, що навчаються за кордоном.

Тим часом у Раді оцінили можливість зняття заборони на виїзд чоловіків найближчим часом.

Член Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федор Веніславський каже, що навряд чи це можливо у найближчій перспективі, але стосовно цього ведуться активні дискусії.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?