Новини



«Студентів будуть далі тримати в призовному кріпацтві» ‑ речник ДПСУ


Саме це означають слова речника Державної прикордонної служби, якщо їх перекласти з сухого канцеляриту на людську мову. Студенти влаштували кількаденний пікет на пограничному пункті. Також з'явилась петиція до президента України про випуск студентів за кордон.

Виїзд чоловіків-студентів іноземних вишів за кордон під час воєнного стану в Україні з 14 вересня неможливий, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

– Раніше, ще в березні, рішенням найвищого військового керівництва України було розглянуто надання можливості продовжити навчання тим студентам, які вже навчалися до 24 лютого, і прикордонники виконували цю норму. Проте останнім часом ми бачимо дуже багато спекуляцій, коли масово підробляють документи начебто про навчання в іноземних вишах. Лише протягом липня-серпня ми виявили близько 600 таких документів. Через це за рішенням найвищого військового керівництва було ухвалено чергове рішення відмовити такій категорії також у праві перетину кордону, — сказав Демченко агентству Інтерфакс-Україна в четвер, 22 вересня.

Далі речник повідомив, що прикордонники діють у рамках законодавства, яке реґламентує перетин державного кордону.

– Як відомо, чоловікам-українцям від 18 до 60 років загалом обмежений виїзд за межі України. Є винятки, прописані в постанові уряду №57, яка передбачає правила перетину кордону громадянами України, зокрема на період дії воєнного стану. Категорія студентів не підпадає під виняток, і їм не дозволено перетинати кордон на виїзд з України, – наголосив Демченко.

Отже, через АЖ 600 виявлених документів військове керівництво України вирішило зарубати під пень всю вищу освіту українських студентів в закордонних вишах.

І після цього київська влада гадає, що в когось тільки збільшиться «любов до України», якби не так. Вже не будемо згадувати про те, що батьки дітей на їхнє навчання в закордонних вишах витратили купу власних коштів: як оплату за саме навчання, так, зрозуміло, і на проживання дітей, їхній переїзди туди й назад тощо.

І якщо студенти‑першокурсники, умовно кажучи, покищо потратилися були тільки на вступні іспити, то як бути спудеям старший курсів, що вже провчилися 3‑5 років?

Виходить, державі під назвою Україна – не потрібні всі ці потенційні фахівці, науковці, вчені, правильно?

Як бачимо, влада цієї країни взяла чіткий курс на те, аби пробити дно маразму. Тож не дивно, що група студентів на КПП Шегині влаштувала вже пікет, що вже протримався три доби.

Реакція притомних людей на дії київських владних клоунів так само відповідна. В Facebook-спільноті під відеозверненням студентів‑протестувальників в Шегині почали назбируватися коментарі.

– Коли військкомати надають студентам іноземних ВУЗів відстрочку і довідку про дозвіл перетнути кордон України, вони ж перевіряють весь пакет документів. Вже на цьому етапі повинні виловлювати шахраїв. А на кордоні представники Держприкордонслужби повинні ввічливо побажати цим дітям вдалого навчання і щоб повертались після …..відбудовувати Україну! А інакше як?!!! – логічно запитує Олег Богатько.

– Так перевіряйте на кордоні, хто «липовий» студент, а хто справжній! А «липовим»за підробку документів впаяйте статтю, або штраф в один міліон гривень. Відпустіть справжніх студентів на навчання! Їм же все одно надана відстрочка на період навчання!За що ж тоді ми воюємо?! Хіба не заради майбутнього України?! – продовжує пан Богатько.

Кабмін України, будь ласка, випустить вже студентів 18-27 років. Вони ж студенти!!!!! За гроші всі «студенти» 40+ вже виїхали, а студенти, які дійсно пройшли тести, екзамени, листувалися місяці з університетами, сплатили за навчання – їх зараз не випускають! – резонно зауважує Інна Бєляєва, натякаючи серед іншого, вочевидь, на і на 29‑річного сина Портнова, який вже давно в Европі і мав всі заборони в носі. Він ж не якийсь пересічний кріпак!

Квінтесенцією на раптову заборону студентам виїздити закордон для навчання в вишах можна вважати цитату одного з ваєнних каміссаров‑солдафонів, який, схоже, почав свою кар'єру ще в добу СССРу.

Мені в воєнкомату сказали що нам відстрочка  не положена, треба було в Україні навчатися, – пише Олена Ш: очевидно, мама когось з хлопців‑студентів іншоземного вишу.

Наразі протистояння триває. «Вільна» українська преса про цей пікет посилено не згадує. Аби не розгойдувати човен, треба так розуміти.

Докладніше ознайомитися з відео студентів‑пікетувальників можна на цій фейсбук‑сторінці.

Нажаль, через свідоме замовчення цього питання масовими ЗМІ, а тим паче зомбі‑телемаратоном – звернення громадян на сайті петицій до президента України залишаються не вельми відомими й наразі зібрали лише по кілька сотень підписів з 25.000 необхідних.

А таких звернень у вересні місяці виринуло не одне!

Надаємо ті з них, які ЗУНРу вдалося знайти – і запрошуємо до підпису про скасування владного безумства щодо студентів заграничних вишів:

Поновлення дозволу перетину кордону чоловікам-студентам іноземних ВНЗ під час воєнного стану

Я звертаюсь до президента України з проханням від імені всіх студентів дозволити виїзд українськім студентом за кордон

Петиція о виїзді українських студентів та студентів іноземних вузів закордон

Дозволити виїзд за кордон студентам-чоловікам іноземних вузів для продовження навчання

ДО РЕЧІ, хоча остання з цього переліку петицій набрали на поточну мить найменше підписів – але саме вона найдокладніше висвітлює проблему в тексті петиції.

Зокрема там подано таку інформацію:

8 серпня і до сьогодні: пункт про студентів, які тільки вступили — прибраний з сайту. Водночас заборони, для тих, хто тільки вступив — немає. Але, працівники прикордонної служби стверджують, що дозвіл є лише для продовження навчання, а саме для тих, хто вчився в закордонному вузі уже до початку повномасштабного вторгнення. Виникає питання — якщо я закінчив рівень бакалавра в цьому році, та маю намір продовжити навчання на магістратурі закордоном, чому мене позбувають цього права?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?