Новини



Повоєнна господарка зверне увагу на Західну Україну. Можливо


Такий висновок непрямо напрошується зі слів прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час зустрічі Ялтинської Европейської Стратегії (YES), що відбулася в Києві 9-10 вересня.

На цьому форумі Шмигаль нагадав, що уряд запустив програму ґрантової підтримки для мікро, малого та середнього бізнесу і буде надалі розвивати її спільно з партнерами.

– Після війни структура української економіки буде змінюватися. Велика кількість підприємств на сьогодні зруйновані. Маючи 7 мільйонів внутрішніх переселенців і 5 мільйонів біженців, нам необхідно буде швидко створити велику кількість робочих місць. Це можливо лише в малому й середньому бізнесі. У цьому напрямку ми й будемо рухатися та створюємо всі необхідні умови. Підтримка українських виробників може стати нашою національною філософією, — наголосив очільник уряду України.

Далі Шмигал розвинув свою думку:

– Маємо кілька десятків пріоритетних проєктів для нашої економіки. Ключові — це підтримка аграрної галузі, підтримка військово-промислового комплексу. Велику увагу приділяємо розвитку енергетики, особливо "зеленої", цифровізації, розвитку ІТ-інфраструктури, підтримці малого та середнього бізнесу, – підкреслив прем'єр-міністр.

Тут варто згадати, що левова частка саме мікро, малого та середнього бізнесу – успішно перемістилася в Західну Україну, про що ЗУНР постійно писав, зокрема в публікаціях:

В Західній Україні вперше за 30 літ ситуація з безробіттям в рази ліпша за Південь та Схід

«Східний» бізнес згадав про Закарпаття

Майже пів сотні східняцьких підприємств згадало в лиху годину про Чернівці

та в низці інших.

За численними заявами власників‑східняків переміщеного до Західної України підприємств, навіть в разі швидкого й переможного завершення війни вони не збираються перевозити свої релоковані фірми знову назад.

Зрештою, через системне упосліджене ставлення Київа до Західної України, там штучно і насильно гальмувався розвиток та підтримка великих підприємств, будівництво сучасних фабрик тощо.

Тому сама підприємницька структура вже за своєю природою є насамперед загостреною на мікро, дрібний та середній бизнеси: починаючи від банального самозайнятого човникування з нехитрим крамом через границю – і завершуючи провідними ІТ‑фірмами, що стали помітними гравцями навіть на світових ринках.

З війною відчутно розвинувся і бизнес, що спрямований на військо‑промисловий комплекс. При чому в Західній Україні це почалося робитися не від 24 лютого 2022 року, а ще як від лютого 2014‑го.

Тож по суті, всі ті галузі і напрямки, які згадав прем'єрміністр України – насамперід й присутні зараз в галузевім зрізі підприємств в ЗУ.

Зрештою, оголоси буквально завтра «Ми перемогли!» – все одно ніхто поспіхом з переміщених за останні пів року бизнесів виїздити з теренів Західної України не буде.

І насамперед це не буде робити отой прийшлий мікро, дрібний і середній бизнес, який встиг вже оцінити інвестиційні переваги Галичини, Волині, Буковини, а особливого – з мальовничого Закарпаття.

Тож не було б добра для Західної України, зак' зло путіна не допомогло...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?