Новини



Польща назавжди перетворилася на країну міґрантів – над Віслою мешкає вже понад 42 млн


«Попри прогнози песимістів – ми впоралися — вважає польське видання. Чи надовго? І в що саме це «впорання» перетвориться для біженців з України вже в скорому майбутньому?

Згідно зі зневірними прогнозами раптового напливу біженців після 24 лютого – в Польщі мала не витримати система соціальних виплат, режим добре функціонуючого ринку праці, повинно було б виникнути масове знову безробіття, а школи й передшколи (дитячі садочки) мали б бути переповнені.

Так само мала б отримати смертельний удар польська система охорони здоров’я, яка ще не вичухалася після пандемії Ковіду.

– Зрештою, наша готовність допомогти повинна була б випарувалася, і врешті-решт держава поринула в хаос. Нічого подібного не було і, схоже, не буде, – бравує польське видання Dziennik.pl.

Польський Дзєннік фіксує, що на вулицях польських міст російську та українську можна почути майже так само, як польську, але сонце світить, як колись, трамваї ходять, а вчителі та медсестри як ніколи незадоволені.

Треба так розуміти, що росії так само побігли мільйони незгодних – якщо чути на вулицях Польщі русскі ізик?

– Польща надзвичайно добре проходить практичний тест на соціальну та інституційну гнучкість. Це підбадьорливе повідомлення, адже ми вже шість років є імміграційною країною, і саме здатність інтеґрувати нових членів суспільства визначатиме динаміку розвитку країни та подальшого зростання добробуту, – підсумовує Dziennik.pl.

Воно, з одного боку, так, але не зовсім.

Інфляція в Польщі йде до гори, ціни ростуть як на споживчі товари, так і на паливо до зими й на пальне до автівок.

Благодійний запал поляків так само на межі вичерпання, а сама Польща каже, що пора біженцям вже платити податки.

Дитячі садочки в Польщі були ще й до хвилі переселенців переповнені – тут в них проблема, подібна і до української: нових садочків особливо не будували.

Що буде з першого вересня зі школами – побачимо вже за тиждень.

Єдине, що не заперечно, так це те, що з'явився певний резерв дешевої робочої сили на чорнові роботи.

Але навіть й тут зі всіх фіксованих прибулих мільйонів до Польщі – офіційно працевлаштувалося раптом навіть і не 500 тисяч.

Враховуючи мільярдні витрати Польщі на мілітаризацію та озброєння, можна припустити, що ця зима вилізе дуже сильно боком з намаганнями вдавати вигляд, що все в країні з біженцями «дуже добре» і «впорано».

Зрештою, про оту російську мову на вулицях міст Польщі. Знаючи їхню вдачу, можна сміливо передбачити, що поляки ще «услишат дамбасс».

Але вже в себе вдома.

Так що, ще питання, чи сильний буде виграш від отримання раптом пів мільйона дешевих працівників, чи їхнє утримання – Польщі дорожче вилізе...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?