Новини



Польська гостинність кінчилась — час платити податки


Для біженців з України, які в'їхали до Польщі в перші дні війни, зовсім скоро настане 183 дні їхнього перебування за кордоном. Особливу увагу на це потрібно звернути українцям, які весь цей період були в Польщі, позаяк можуть виникнути проблеми з податковою.

Так, наступного тижня (22 – 28 серпня) термін перебування в Польщі у багатьох біженців, які в'їхали в країну у перші дні повномасштабного вторгнення на територію України русскіх, перевищить 183 дні.

А згідно з міжнародними договорами про уникнення подвійного оподаткування, саме після цього періоду особа повинна сплачувати податок у тій країні, в якій перебуває, пишуть Money.pl.

Іншими словами – українці в Польщі мають сплатити Податок з Доходів Фізичних Осіб (польський відповідник називається: PIT –  Podatek dochodowy od osób fizycznych) після закінчення 183 днів перебування в цій країні.

У положеннях законодавства зазначено, що податок PIT потрібно сплачувати до 20 числа того місяця, що йде наступний за місяцем, у якому перебування в Польщі перевищило 183 дні.

На практиці це означає, що вже у вересні деякі українські біженці повинні подати PIT за минулі пів року. Згодом відрахування стануть систематичними, щомісячними.

Податок стягується з доходів, одержаних за останні 183 дні.

Ба більше, сплатити PIT потрібно й тим громадянам України, які працювали віддалено на українську компанію, оскільки їхній «осередок життя» все одно був перенесений до Польщі.

Правда, зауважує експерт видання, що в цьому випадку українці можуть спробувати повернути податок ПДФО, сплачений на батьківщині. Однак невідомо, чи вдасться це зробити.

Натомість проблем не будуть мати ті особи котрі від першого дня праці в Польщі подали заяву польському працедавцю, що вони свій «осередок життя» перенесли до Польщі.

В цьому випадку вже сам працедавець має сплатити РІТ (польський відповідник українському ПДФО) напряму польській податковій – Уряду Скарбовому (urzędu skarbowemu).

Воно й правильно: позагравали перших пів року з переселенцями, поприсаджували їх на свій уклад життя – а тепер час платити податки – Войско Польскє озброювати до зубів і навіть більше.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?