Новини



Українці в Польщі витратили суму, що вражає – польське видання


У першому півріччі цього року українці залишили в магазинах і послугах 2,1 млрд злотих. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний період роком раніше.

– У витратах українців, зафіксованих у січні-березні, вже був помітний ефект війни та збільшення перетину кордону. Тепер ця тенденція закріпилася, і якщо не буде перевороту під час війни, ці витрати, ймовірно, залишаться високими в наступних кварталах, — вважає Кшиштоф Інґлот, експерт з ринку праці та засновник Personnel Service, яка здійснювала дослідження ринку.

Як зазначається у звіті, до спалаху пандемії, у 2017-2019 роках, українці за перше півріччя залишили в Польщі від 3,2 млрд злотих до аж 3,6 млрд злотих, пише польський Business Insider.

У 2020 році цей результат впав до 1,7 млрд злотих, а в першому півріччі 2021 року витрати українців у Польщі становили 1 млрд злотих.

Останній звіт GUS (польске управління статистики) показує, що в першій половині цього року іноземці перетинали польський кордон 73,8 мільйона разів. Це приблизно 62 відсотки. більше ніж за аналогічний період минулого року.

У першому кварталі українці перетинали кордон із Польщею 8,1 млн разів, тоді як у попередньому році – 3,3 млн разів.

Як бачимо, внаслідок мільйонів переселенців з України Польська господарка вже отримує відчутні вигоди.

Тут варто зазначити, що частина витрат втікачів з України – це, по суті, рефінансування з польських виплат на допомогу прибульцям: програми на кшталт «500+» злотих на одну неповнолітню дитину щомісяця тощо.

Але інша частина – це, можна сказати, суто «українські гроші»: тобто або принесені переселенцями власні заощадження, або ж багато хто досі формально працює в Україні й отримує зарплату в українських компаніях в гривнях – але витрачає їх вже в Польщі.

Тому ті показові допомоги українських переселенцям з боку польської влади – хоча й подаються під виглядом допомог, але насправді є цілковито іншою річчю.

В дійсности, це просто один зі способів оживити господарку країни після її спаду та застою, спричиненого пандемією та карантинними заходами.

Простіше кажучи: якби війни в Україні не було, то уряду Польщі все одно було б потрібно вкидати в обіг друковані порожні «ковідні гроші»: як це робили всі країни поспіль, де запроваджувався жорсткий карантин, що різко обмежував і рухомість бізнесу, і взагалі можливість його провадити.

Прибуття мільйонів біженців з України дозволили «порожні гроші» зробити вже не настільки порожніми – позаяк стрімко зросла фізична кількість людей в країні, які різко пожвавили торгівлю, збут, ринок нерухомости, словом: майже всі галузі економіки!

Тобто якби переселенців з України не було, то все одно ще можливо навіть й досі зберігалися б якісь карантинні обмеження: принаймні, в першому півріччі 2022 року – точно.

А це значить, що все одно Народовий банк Польскі друкував би гроші, щоби виплачувати якісь підтримки як і дрібному бізнесу, так і пересічним, малозабезпеченим прошаркам населення.

Оскільки Евроунія очікуваних «ковідних» мільярдів не дала і не збирається, судячи зі всього, й далі давати Польщі – то надруковані під час пандемії злоті були б чисто інфляційною масою грошей.

Але тут приїхали мільйони з України. Вони, з одного боку, частково всотали ті «порожні» злоті. Проте з другого боку, вони з собою так само багато й привезли: хто в твердих валютах, хто в гривні – але все одно ці гроші прибули до Польщі, а не вимились з неї.

Відповідно, можна сказати, що завдяки коштам, які привезли з собою переселенці з України – а це точно були навіть не малі суми, – відбулося певне підкріплення польського злотого, що нехай і не зупинило падіння польської валюти, але таки її відчутно сповільнило.

Простіше кажучи, кошти прибулих до Польщі українців частково компенсували так досі й не отримані «ковідні» мільярди з боку Евроунії.

Нагадаємо, що понад 35 мільярдів евро різних ґрантів і позик на відновлення після COVID-19 було заморожено через суперечку щодо реформ судової системи в Польщі, які, на думку Еврокомісії, підривають демократичні стандарти.

Можна сміливо стверджувати, що якщо полічити всі‑всі кошти, які отримала польська господарка з боку втікачів з України, то щонайменше кілька мільярдів евро точно нашкребеться!

І це не рахуючи інших супутніх виграшів, які отримала Польща з прибуттям мільйонів Українців в 2022 році.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?