Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Вбивство ухилянта на Закарпатті та «тютюнова ротація» у Львові


Незаконний перетин кордону в Україні – це адмінпорушення, за яке дають штраф від 3,4 до 8,5 тисяч гривень. Однак віднині зрозуміло, що порушникам насправді загрожує смертна кара від рук прикордонників.


Смертна кара за спробу перетину кордону

На минулому тижні вперше офіційно підтверджено, що прикордонники на Закарпатті вбивають ухилянтів, які намагаються нелегально перейти кордон. До цього поширювалася інформація, що в тілах чоловіків, котрі потонули в річці Тиса, намагаючись втекти з України до Румунії чи Угорщини, було виявлено кульові поранення. Проте оскільки їхні тіла досі не видали рідним, підтвердити це було неможливо. Але смерть чоловіка, застреленого при спробі перетину сухопутного кордону з Румунією, приховати не вдалося.

Як повідомила прес-служба Державного бюро розслідувань (ДБР), відомство розпочало розслідування за фактом загибелі цивільного чоловіка, який тікав від прикордонників на Закарпатті. «За попередніми даними, 15 травня близько 19-ї години військовослужбовці прикордонного загону під час патрулювання помітили чоловіка, який прямував у бік кордону з Румунією», – розповіли в ДБР.

У бюро наголосили, що цивільний не зупинився на вимогу прикордонників, а навпаки – кинувся тікати. «Під час переслідування втікача військовослужбовці здійснили кілька попереджувальних пострілів із табельної зброї. Згодом вони виявили тіло чоловіка з кульовим пораненням голови», – уточнили в прес-службі ДБР.

За інформацією бюро, загиблий – 39-річний уродженець міста Дніпро, мав при собі туристичне спорядження та закордонний паспорт. У межах зареєстрованого кримінального провадження працівники ДБР невідкладно оглянули місце події, вилучили особисті речі загиблого та зброю, з якої здійснено постріли.

У прес-службі ДБР повідомили, що також допитано військовослужбовців прикордонного наряду. «Одного з військовослужбовців затримано, готують повідомлення про підозру за ч. 3 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу)», – зазначили у відомстві. Правоохоронці клопотатимуть про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчі дії тривають, встановлюють усі обставини трагедії. Процесуальне керівництво здійснює Закарпатська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону. Варто відзначити, що згадана стаття Карного кодексу передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від семи до десяти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Проте місцеві коментатори сумніваються, що прикордонник отримає таке суворе покарання, оскільки його дії повністю відповідають політиці київських властей – зупинити відтік потенційних рекрутів за кордон. І хоча незаконний перетин кордону в Україні – це адміністративне правопорушення, за яке дають штраф від 3,4 до 8,5 тисяч гривень, однак віднині зрозуміло, що порушникам насправді загрожує смертна кара, причому без суду і слідства, від рук прикордонників.

При цьому Закарпаття тримає першість не лише у справі вбивства чоловіків-ухилянтів, але й у переслідуванні жінок, яких теж зробили військовозобов’язаними. Днями Мукачівський міськрайонний суд визнав винною місцеву мешканку Ольгу Кулю в ухиленні від військового обліку. За проігноровану повістку до ТЦК для проходження військово-лікарської комісії жінці присудили 5100 гривень штрафу.

Як йдеться у вироку суду, Ольга Куля є військовозобов’язаною, оскільки має середню спеціальну медичну освіту (сестринська справа), хоча багато років ніде не працює. 9 квітня їй додому принесли повістку для проходження військово-лікарської комісії з попередженням від начальника ТЦК про необхідність виконати вимоги законодавства щодо військового обліку і надання відомостей щодо стану здоров’я. Обвинувачена повістку проігнорувала.

Під час судового засідання Ольга Куля визнала свою вину та попросила призначити їй покарання у вигляді штрафу. Суд також врахував, що обвинувачена не має судимості і не перебуває на обліку у психіатра та нарколога. Суд визнав Ольгу Кулю винною в ухиленні від військового обліку і призначив їй покарання у вигляді штрафу, розміром 5100 гривень. На вирок ще можна подати апеляцію, проте навряд чи жінка буде це робити, враховуючи її поведінку в суді.

На даний момент це перший подібний вирок стосовно жінки, яка зобов’язана стати на військовий облік. Нагадаю, з 1 жовтня 2023 року в Україні це мають зробити всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.

Львів зберігає статус «тютюнової столиці» України

У вівторок, 14 травня, головний підрозділ детективів Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Львівське територіальне управління БЕБ розпочали обшуки на виробництвах та у складських приміщеннях Львівської тютюнової фабрики, що у Винниках. Виробник  підозрюється у незаконному виготовленні та продажі тютюнової продукції. До обшуків та перевірок були залучені криміналісти та податкова служба.

«Під час обшуків детективи вже виявили виробничі лінії та понад 1 млн пачок цигарок Marshal, URTA, BRUT, BL, Marvel, Compliment тощо без марок акцизного податку. Також виявлено орієнтовно 18 тонн тютюну», – повідомили в БЕБ.

У відомстві зазначили, що йдеться про масове нелегальне виробництво цигарок для подальшої реалізації в Україні та країнах ЄС. Попередньо встановлено, що більшість відправлень незаконно виробленої тютюнової продукції здійснювалась «відомою службою доставки». На одному з її відділень виявили велику кількість сигарет без марок акцизного податку. Судячи з усього, йдеться про львівську компанію Meest Express.

Варто зауважити, що обшуки БЕБ та інших контролюючих органів на Львівській тютюновій фабриці відбуваються регулярно, однак інформації про результати розслідувань немає. При цьому у 2021 році розслідування аналітичного агентства «Кантар Україна» показало, що ця фабрика виробляє 62% нелегальних сигарет з маркуванням Duty Free.

Не обійшлося без скандалу і цього разу. Львівський журналіст Євген Плінський повідомив, що слідчим діям на Львівській тютюновій фабриці перешкоджають.

«Детективи скаржаться, що в. о. керівника детективів БЕБ Олександр Ткачук активно та відверто блокує ефективні слідчі дії на Львівській тютюновій фабриці. Зокрема Ткачук намагається зам’яти та приховати знайдені в селах навколо фабрики сім ліній з виробництва сигарет», – написав Плінський у своєму Телеграм-каналі.

За словами журналіста, Олександр Ткачук намагається сповільнити хід слідства, щоб зловмисники розібрали обладнання для унеможливлення експертизи. Напередодні обшуків БЕБ зробили контрольні закупівлі як сигарет типу Duty Free, так і іншої продукції фабрики, але посадовець нібито намагається унеможливити доведення зв’язку виявлених ліній з Львівською тютюновою фабрикою.

Варто відзначити, що ця фабрика належить львівському бізнесмену Григорію Козловському та його бізнес-партнеру Олександру Свіщову. Обидва тісно пов’язані з партією екс-президента України Петра Порошенка «Європейська солідарність» (ЄС). Хоча Козловський свій мандат депутата Львівської обласної ради від цієї партії достроково склав у 2022 році, син Свіщова, Віталій, залишається депутатом облради від ЄС.

Проте нестача цигарок львів’янам не загрожує, хоча вони, можливо, стануть трохи дорожчими. В середу, 15 травня, коли обшуки на Львівській тютюновій фабриці ще тривали, тютюнова компанія Philip Morris International відкрила свою нову фабрику під Львовом. Інвестиції в цей проект склали 30 мільйонів доларів. На підприємстві створили 250 нових робочих місць, зараз вже працюють близько 100 осіб, які релоковані з харківської фабрики Philip Morris, закритої після початку російського вторгнення.

Голова Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максим Козицький назвав відкриття фабрики Philip Morris «найбільшою інвестицією від міжнародного бізнесу у Львівщину за час повномасштабної війни», яка забезпечить додаткові надходження до бюджету усіх рівнів у вигляді податків та зборів.

«Крім того, це важливий сигнал для інших потенційних інвесторів, з якими ми регулярно зустрічаємося, але які очікують, що хтось інший наважиться першим, а тоді вже і вони прийдуть у нашу область, бо це автоматично означатиме, що тут безпечно» – заявив Козицький на церемонії відкриття фабрики, і кілька разів подякував представникам Philip Morris.

Будівництво нової фабрики розпочалось в червні 2023-го року, тобто реалізація проекту зайняла менше року. За планом на новому виробництві працюватиме п’ять виробничих ліній. Першу з них вже запустили, ще чотири введуть в експлуатацію до кінця року, завдяки чому виробнича потужність фабрики складе 10 млрд штук сигарет на рік.

При цьому критично налаштовані стосовно губернатора ЗМІ акцентували увагу на тому, що Philip Morris продовжує працювати в Росії без будь-яких обмежень. Обсяг доходів компанії в РФ у 2022 році – 7,888 млрд. доларів. 24 лютого 2022 року компанія заявила, що працює над варіантами виходу з ринку Росії, через кілька місяців  припинила випуск низки сигаретних продуктів та призупинила маркетингову діяльність в РФ. Проте Philip Morris і надалі виплачує зарплату своїм співробітникам в Росії, і відповідно сплачує податки до бюджету РФ.

В серпні 2023 року Національне агентство України з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло Philip Morris International до переліку «міжнародних спонсорів війни»  за те, що компанія продовжує вести бізнес в РФ «та підтримувати економіку країни-агресора сплатою значних податків до її бюджету». Незважаючи на це, компанія продовжує залишатися найбільшим гравцем на тютюновому ринку України, і має значні привілеї в оподаткуванні.

Деякі телеграм-канали Львова опублікували гнівні пости про те, що обшуки на Львівській тютюновій фабриці синхронно з відкриттям аналогічного підприємства Philip Morris – це «знищення національних виробників заради спонсора путінської війни, за гроші якого по нас прилітають ракети». Проте у львівському медіа-середовищі нема сумніву, що ці пости точно оплачені грошима з продажу контрабандної продукції підприємства Козловського та Свіщова. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?