Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Страшилки від прикордонників та приватна дорога за бюджетні кошти


Румунія та Угорщина надають притулок українським чоловікам, яким вдається перепливти Тису. А от польські прикордонники повертають в Україну тих ухилянтів, що перепливають Західний Буг.

Річки Тиса та Західний Буг по-різному небезпечні для ухилянтів

Кількість бажаючих нелегально перетнути кордон через річку Тиса, яка відділяє Закарпатську область від Румунії та Угорщини, стала настільки великою, що Державна прикордонна служба України (ДПСУ) замовила одразу кілька сюжетів-страшилок у київських ЗМІ.

У Тисі від початку воєнного стану виявили тіла 28 чоловіків, які намагалися у незаконний спосіб перетнути лінію кордону. Про це 10 травня в ефірі телемарафону розповів речник ДПСУ полковник Андрій Демченко.

«Вже зафіксовано у річці Тиса 28 випадків, коли виявляли тіла людей, які загинули. Скоріше за все – це ті, хто намагалися нелегально покинути Україну, і напрямком для цього вибрали для себе лінію кордону по річці Тиса. Якщо сюди додати важкодоступні гірські місцевості або інші ділянки кордону – то це вже понад  35 випадків», – розповів він.

Демченко наголосив, що Тиса – підступна річка. Вона має стрімку течію, там є і коріння дерев, і місця, куди може затягувати течія. «Недостатність сил у порушників під час подоланні річки, підступні місця призводять до того, що людина втрачає життя через необдумані та безглузді дії щодо спроби незаконного перетину кордону», – залякував потенційних ухилянтів представник ДПСУ.

Звісно, полковник Демченко не коментував інформації про те, що у деяких витягнутих з Тиси тілах були кульові поранення, адже прикордонники рапортують виключно про «попереджувальні постріли, щоб зупинити порушників». При цьому київське видання «Українська правда» (УП) на минулому тижні підготувало великий репортаж про ситуацію на українському боці Тиси, головним героєм якого став майор ДПСУ Олег Селезньов, зображений в американському стилі «мисливця за головами».

«Накручені російськими страшилками чоловіки мобілізаційного віку готові платити за втечу часом настільки крупні суми (в середньому – від 4 до 10 тисяч доларів), що навіть найзапекліші королі контрабанди покидають свої накатані схеми і з торгівлі цигарками переходять на "живий товар".  Очікувано, такий високий попит породжує пропозицію. Тому найбільшою проблемою стають ті, хто погоджується організувати нелегальну переправу. Із ними й веде свою власну запеклу війну на західному фронті один із героїв нашого репортажу майор Олег Селезньов», – йдеться в репортажі УП.

Прикордонник водив журналістів уздовж легендарної річки, про яку народ уже складає пісні («Ой, ти, Тисо, річко Тисо, ти життя мого завісо. Міг би жити, не тужити – утопивсь, щоб не служити»). При цьому гості з Києва – теж чоловіки мобілізаційного віку, проте вони потрапити в лабети сумнозвісного Закарпатського ТЦК і далі на фронт вочевидь не бояться. Це й не дивно, адже інформаційна війна проти власного населення для київських властей є не менш важливою, ніж бойові дії на Сході. Головне їхнє завдання цього разу – залякати потенційних «упливантів» через Тису.

«Зухвала втеча з України в Румунію – серед білого дня, просто з парковки супермаркету, збудованого впритул до державного кордону – набула розголосу, адже її випадково зняли, а потім виклали в інтернет. Насправді ж навіть на цих кадрах можна роздивитися, наскільки виснажений утікач через Тису. Йому дивом пощастило вийти з води. Попри позірну простоту плану і начебто спокійну зовні воду, під її поверхнею криється стрімка течія, смертоносні корчі та каміння», – йдеться в сюжеті.

Проте наступні кадри фактично перекреслюють всі страшилки. «Бігуна-плавця з парковки супермаркету по той бік Тиси зустріли румунські прикордонники, дали сухий теплий плед, напоїли чаєм і повезли оформлювати як біженця. Адже саме такого ставлення до утікачів від війни вимагають міжнародні конвенції», – визнають журналісти УП.

При цьому 9 травня керівник Територіальної інспекції прикордонної поліції Сігету-Мармацієй повіту Марамуреш Флорін Коман повідомив, що з лютого 2022 року близько 11 тисяч українських чоловіків віком від 18 до 60 років нелегально перетнули кордон Румунії, утікаючи від мобілізації.

19 українських чоловіків, сказав Коман, загинули, намагаючись потрапити у Румунію: 11 потонули в бурхливих водах річки Тиса, а інші загинули у високогір’ї Карпат, намагаючись здолати гірські хребти без належного одягу та взуття, в тому числі і взимку. Натомість за останні два роки румунські рятувальники врятували 108 громадян України лише в Марамуреші. Це один з трьох повітів Румунії, куди в основному прибувають нелегали-українці, разом із Сучавою та Сату-Маре.

Офіцер румунської прикордонної поліції також відзначив, що після незначного зменшення кількості втікачів з України у 2023-му з початку цього року вона знову почала зростати. Так, у період із початку січня до кінця квітня 2024 року румунські прикордонники зафіксували 1218 випадків незаконного перетину державного кордону з України до Румунії, у них брали участь 2373 громадянина України, з яких 1028 у повіті Марамуреш, 1066 у Сучавському повіті та 279 на кордоні Сату-Маре з Україною.

Із загальної кількості виявлених на так званому «зеленому кордоні» Румунії 97,24% є громадянами України, сказав Флорін Коман. На момент виявлення вони звернулися за тимчасовим захистом в Румунії, жодного випадку видачі таких людей Києві не було.

Аналогічна ситуація і в Угорщині. На прохання журналістів прокоментувати чутки про те, що голова Офісу президента України Андрій Єрмак начебто веде переговори про екстрадицію військовозобов’язаних українців з ЄС, віце-прем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн 6 травня заявив, що всі біженці з України перебувають в Угорщині в цілковитій безпеці та отримують всю можливу допомогу.

«Для закарпатських угорців такий захист також наш національний обов’язок, у випадку з українцями – це гуманітарний і юридичний доказ, оскільки не може бути виданий ніхто, чиє життя буде під загрозою», – заявив Шем’єн. Посадовець, який також відповідає за національну політику, окремо запевнив, що офіційний Будапешт не видаватиме українських громадян проти їх волі. «Київ хоче їх відправити на війну, на фронт, де гинуть люди. Тож ті, хто втік до нас з України, всі в безпеці, і ми їх не видамо», – підтвердив віце-прем’єр Угорщини.

А от позиція властей Польщі залишається невизначеною. Міністри оборони та закордонних справ цієї країни публічно виступили за видачу Києву українських чоловіків мобілізаційного віку, натомість глава польського МВС, яке, власне, мало б це робити, заявив, що видачі не буде. Проте українців, які нелегально перетинають польський кордон, польські прикордонники повертають назад, – на відміну від їхніх румунських та угорських колег.

Так, 7 травня Західне управління ДПСУ повідомило, що Прикордонна варта Польщі видала Україні в якості реадмісії двох військовозобов’язаних втікачів-нелегалів. Чоловіки перепливли Західний Буг, і нелегально перетнули польський кордон. На другому березі річки їх затримали польські прикордонники, і оперативно передали українським колегам, не надавши передбаченої законодавством Польщі та ЄС можливості звернутися за тимчасовою охороною.

Губернатор Львівщини витрачає бюджетні кошти на бізнес-проект свого батька

Другий рік київські власті борються з витратами місцевих бюджетів на інфраструктурні проекти, зокрема, на ремонт та будівництво доріг. В більшості областей Західної України подібні витрати якщо не звели до нуля, то радикально скоротили. Проте на Львівщині і далі будують дороги, і фінансують такі проекти з обласного бюджету.

На минулому тижні львівський активіст та волонтер Святослав Літинський 9 травня опублікував відео про будівництво нової дороги у курортному гірському селищі Східниця. Вартість робіт понад 27 мільйони гривень, з них понад 23 млн грн – це гроші з обласного бюджету. При цьому нова дорога у Східниці веде до приватного відпочинкового комплексу, який разом із партнерами будує батько начальника Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максима Козицького – Зіновій Козицький. На відео видно, що дорога продовжується уже на території цього комплексу для зручності його відвідувачів.

Будує цей комплекс львівська компанія «Нормаз плаза», співвласником якої вказаний відомий бізнесмен Віталій Ломакович. Нещодавно його запідозрили у розкраданні 44 млн грн на будівництві військового ліцею в Червонограді. Сам Ломакович називає цю справу сфабрикованою, наразі триває слідство.

А от інша частка цього бізнес-проекту у Східниці офіційно належить батькові голови Львівської ОВА Зіновію Козицькому. Комплекс зводять у три черги. Згідно з генпланом, тут буде дев’ять відпочинкових будинків, ресторан, котельня, трансформаторна підстанція і паркінг.

«Інвестиції приватного бізнесу в економіку нашої країни – це цілком поважна і важлива справа. Особливо, у часи війни. Інша справа, коли для приватного проекту залучають десятки мільйонів з бюджету. Особливо, у часи війни, коли кожну гривню треба використовувати на підсилення нашої обороноздатності, на підтримку нашого війська.

Дорога до готелю у Східниці – це дуже показовий приклад того, як проявляється цинізм у владі. Публічно чиновники і політики обіцяють будь-що, але якщо мова про особисті шкурні інтереси, то обласний бюджет можуть легко використати як свій власний гаманець чи кишеню. 23 млн грн закопали у кілометр дороги, а могли закупити понад тисячу FPV-дронів», – патетично обурюється видання Zaxid.net, що належить меру Львова Андрію Садовому, головному політичному опоненту губернатора Максима Козицького.

Сайт LVIV.MEDIA, який належить Зіновію Козицькому, у лютому 2024 року повідомляв, що вартість будівництва згаданої дороги у Східниці становить лише 13 млн грн. Однак, як свідчать дані порталу державних закупівель Prozorro, ще у липні 2023 року Східницька селищна рада уклала договір з «Онур конструкціон інтернешнл» на 27,5 млн грн.

Своєю чергою, голова Східницької громади Іван Піляк у коментарі LVIV.MEDIA розповідав, що ремонт вулиці забезпечить не лише доїзд клієнтів до приватного комплексу, а й нібито «дасть доступ до цивілізації мешканцям хутора Гута, що розташований за ним». Проте з репортажу Святослава Літинського видно, що дорога веде виключно до об’єктів, співвласником яких є Зіновій Козицький. Наразі його медіа не відповіли на чергову інформаційну атаку. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?