Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Загострення польсько-української дружби та «біженці із Закарпаття» з угорськими паспортами


В Німеччині та Чехії виявлено чимало циган – вихідців із Закарпатської області, котрі отримують безкоштовне житло та іншу допомогу в якості українських біженців, хоча мають також громадянство Угорщини.


Бульдозером та трактором по польсько-українській дружбі

Останніми днями теми польських могил та блокади польсько-українського кордону стали вибухонебезпечною сумішшю, яка вкотре перевіряє польсько-українську дружбу на міцність.

Минулими вихідними з’явилася інформація про те, що у Бродах Львівської області комунальники за допомогою бульдозера знищили польський військовий цвинтар, де було поховано солдатів та офіцерів, які загинули в роки Першої світової війни та польсько-української війни 1918–1919 років.

Першою про це повідомила депутат Бродівської міської ради Ольга Кравчук, яка у соціальних мережах виклала відео та фото «благоустрою цвинтаря». На них видно повалені дерева, ями з-під пеньків, а також знищені тяжкою технікою старовинні кам’яні хрести. «Так ми дякуємо нашим брати з Польщі за все, що вони сьогодні роблять для України?» – риторично запитала Кравчук.

Директор місцевого комунального підприємства Юрій Кукулка спробував пояснити, що поховання нібито були непомітними у кущах, їх виявили лише після початку робіт. Мовляв, співробітники вирішили упорядкувати простір між старими надгробками і не збиралися нічого руйнувати.

Проте, за повідомленнями місцевих жителів, кам’яні хрести, які «раптово виявили» робітники під час прибирання території, було добре видно навіть улітку, коли все довкола вкрите зеленню. При цьому згадану ділянку жителі Бродів більше століття називали «польським цвинтарем».

На захист місцевої влади традиційно виступив директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук. За його словами, зрівняна із землею ділянка зовсім не є «польським цвинтарем».

«Це поховання 1914–1920 років і серед них, крім польських, є поховання українські, російські, австро-угорські і навіть більшовицькі. Цей цвинтар не має національності, він міжнаціональний», – заявив історик.

Логіка дивна, адже в Україні за законом охороняються всі військові поховання – хоча після 2014 року цей захист фактично не поширюється на могили радянських солдатів та офіцерів. Але все стає на свої місця, якщо згадати, коли і ким було впорядковано «польський цвинтар» у Бродах востаннє.

Це сталося у 2011-2013 роках завдяки польській організації «Асоціація Гути Пеняцької». Гута Пеняцька — колишнє польське село у Бродівському районі, 868 жителів якого були по-звірячому вбиті 28 лютого 1944 року бойовиками УПА та військовослужбовцями 4-го поліцейського полку дивізії СС «Галичина».

Очевидно, що будь-який спогад про Гуту Пеняцьку у нинішній Україні, яка відкрито героїзує нацистських колаборантів, є неприйнятним. Тому не дивно, що місцева влада знищує все, пов’язане з цією назвою, навіть якщо справа стосується Першої світової.

При цьому в Польщі в черговий раз нагадали українським партнерам про героїзацію Степана Бандери. Приводом стала реакція мера Львова на акцію польських фермерів, які нині блокують вже шість пунктів пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи заборонити імпорт дешевої та неякісної української аграрної продукції.

Минулої неділі, 11 лютого, протестуючі зупинили у пункті пропуску «Дорогуськ – Ягодин» три українські вантажівки і висипали з них зерно прямо на дорогу. Пізніше фермери прикрасили купи зерна прапорами Євросоюзу та опудалами євробюрократів.

У відповідь на це мер Львова Андрій Садовий, котрий позиціонує себе як пропольський політик, написав 12 лютого у своєму Телеграм-каналі: «Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото – українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори з українських вантажівок. Псевдоблокада на кордоні продовжується. (…) Такі дії поляків – підлість та ганьба».

Щоправда, вже ввечері того ж дня у коментарі польському телеканалу Polsat Садовий вибачився за свої слова, хоча і вельми специфічно. «Якщо я когось образив, перепрошую. Але я переконаний, що російські спецслужби роблять свою справу. Щоправда, що ми маємо спільний ворог. Це Путін», – заявив градоначальник Львова.

Проте його вибачення не були прийняті польським політикумом. 14 лютого відповідь Садовому дав віце-спікер польського Сейму Пьйотр Зґоржельский, провідний політик Польської народної партії, котра входить у правлячу коаліцію.

«Міському голові Львова Садовому раджу випити склянку води, перш ніж щось говорити, бо часто складається враження, що мер розмовляє мовою Бандери, якої не повинно бути в Україні. Не секрет, що цей міф національної свідомості серед багатьох українців все ще діє», – заявив Пьйотр Зґоржельский.

Варто відзначити, що суто формально польські чиновники попросили вибачення за розсипане зерно, однак це виглядало швидше виправданням дій фермерів. «Від імені польських фермерів я перепрошую за такий вчинок відчаю і прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації» – було сказано в офіційному коментарі міністра сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслава Секерського.

При цьому прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на зустрічі з фермерами не просто заявив, що немає якогось суттєвого конфлікту думок чи інтересів між урядовою командою та протестуючими фермерами. Він також зробив випад у бік українських аграрних баронів, причому у стилістиці, яку раніше використовували лише політики з крайнє правої польської партії «Конфедерація». Одним словом, польсько-українська дружба дружбою, а тютюн (та інша сільгосппродукція) – точно окремо.

Берегово «експортує» місцевих циган в Європу

14 лютого румунське видання Digi24.ro повідомило, що у Німеччині викрили десятки громадян Румунії, які під виглядом біженців із України отримали гроші й житло. Румунські цигані з’являлися в місцях, де німецька влада пропонувала допомогу українським біженцям. Вони казали, що виїхали з України та потребують допомоги, як і всі біженці. Їм надавали житло, їжу та допомогу в будь-який час. Але кілька волонтерів помітили, що багато хто з «українських біженців» не розмовляє українською мовою.

Чи застосували проти «українських біженців» якісь санкції, не повідомляється. Було розпочато розслідування, і з’ясувалося, що лише на південному заході Німеччини понад 1300 людей, які не є вихідцями з України, отримують допомогу як «українські біженці».

При цьому, як повідомило видання Schwabische Zeitung, серед прибулих в Німеччину громадян України є чимало таких, які мають паспорти країн-членів ЄС, і йдеться насамперед про Угорщину.

Наприклад, з самого початку війни в Україні до району Ортенау (земля Баден-Вюртемберг) переселяються багатодітні циганські родини з українсько-угорського прикордоння Закарпаття, які мають як українські паспорти, так і паспорти громадян Угорщини. Як і всі люди з України, вони отримують відповідні пільги як біженці.

«Але насправді це заборонено – адже вони приховують своє подвійне громадянство, те, що вони також є угорцями, отже громадянами ЄС», – каже Олександра Рот, керівник міграційного відділу Ортенау. Рот та її співробітники запідозрили шахрайство, коли ці люди пред’явили до міграційної служби «новенькі українські паспорти», але не змогли спілкуватися ні українською, ні російською.

Найчастіше шахраїв виявляють саме через незнання української мови. «Люди, які розмовляють лише угорською мовою та пред’являють нещодавно видані українські паспорти, все частіше звертаються до імміграційної влади», – цитує видання слова речника міністерства юстиції землі Баден-Вюртемберг.

Деякі цигани справді часто мають громадянство Угорщини, крім громадянства України. Як свідчить досвід німецької влади, українські паспорти у них зазвичай напрочуд новенькі, тобто нещодавно видані. Навіть якщо біженці з другим угорським громадянством фактично проживали в Україні, вони не мали права на статус захисту в Німеччині, пояснює Зігфрід Лорек, державний секретар Міністерства юстиції та міграції землі Баден-Вюртемберг.

За даними Міністерства юстиції Німеччини, «вражаюча кількість» нових українських паспортів  у циган походить із міста Берегове у Закарпатській області, за декілька кілометрів від Угорщини. Журналісти кажуть, що є свідчення як циган, який прибув у Німеччину, вихвалявся тим, що отримав нові паспорти в обмін на певну суму грошей. При цьому Лорек каже, що не може оцінити, чи справді за отриманням паспортів циганами з Берегова стоїть корупція.

Схожа ситуація склалася і в Чехії, де після виявлення кількох циганських роди із Берегового з українським і угорським громадянством всіх циган з паспортами України перевіряють на наявність подвійного громадянства. Це викликало протести організацій, які за гроші Джорджа Сороса займаються захистом циган у Європі.

«Частина жителів Закарпатської області розмовляє угорською мовою. У 2011 році уряд Угорщини вніс зміни до законодавства, щоб збільшити кількість виборців, дозволивши «угорській діаспорі» отримати подвійне громадянство за кордоном. Деякі угорськомовні українці, в тому числі цигани із Закарпаття, скористалися цією можливістю, тому мають як українське громадянство, так і громадянство ЄС. Цю обставину нині чеський уряд використовує проти циганів, адже «білих» українців не перевіряють на подвійне громадянство», – стверджують у одній з таких структур, Roma Center.

В організації стверджують, що не можна відправляти до Угорщини циган з громадянством цієї країни, «оскільки в Угорщині існує масова дискримінація, відчуження, та толероване державою насильство щодо циган, яке стосується угорських циган, а також циган-біженців з України». Жодних доказів таких тверджень не наведено.

При цьому закарпатські цигани протягом багатьох років відомі своїми кримінальними гастролями в сусідні області Західної України. У 2020-2021 роках мери Івано-Франківська Руслан Марцінків та Рівного Олександр Третяк публічно заявляли про необхідність «запакувати всіх циган та вивезти на Закарпаття». Проти Марцінківа за це навіть було відкрито кримінальну справу, проте до суду вона не дійшла.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?