Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Зеленський у Львові та побитий воєнком в Закарпатті


Напередодні другої річниці початку війни до Львова прибули Володимир Зеленський та уряд України у повному складі. Міністри навіть виїхали на кордон, проте польських колег не дочекалися.

Другу річницю початку війни Зеленський почав відзначати у Львові

З самого ранку у п’ятницю, 23 лютого, центральна частина Львова була перекрита для руху автомобільного транспорту, на вулицях міста з’явилася величезна кількість правоохоронців – вірна ознака того, що очікується президент України.

І справді, Володимир Зеленський прибув до Львова, і не сам, а з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен. Їхній візит розпочався з відвідин Марсового поля, де поховані загиблі з 2014 року українські військовослужбовці.

«На Марсовому полі Личаківського кладовища разом із прем’єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен вшанували пам’ять загиблих захисників України. Ми ніколи не забудемо героїв, які захищали нашу незалежність, свободу та майбутнє. Вічна слава всім, хто віддав своє життя за Україну!», – було сказано в повідомленні на сторінці президента.

У Львові президент України з прем’єркою Данії підписали угоду про співробітництво та довгострокову підтримку у сфері безпеки.

«Сильний документ, який підтверджує непохитну підтримку Данією нашого народу. Зокрема, на суму щонайменше 1,8 млрд євро в поточному році. Данія також підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію: надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів, навчання, обслуговування», – повідомив Володимир Зеленський.

Заступник глави Офісу президента Ігоря Жовква наголосив, що Данія – перша країна, що не є членом «Групи семи», з якою Україна уклала подібну угоду. Угода, за словами Жовкви, містить класичні риторичні положення «щодо чіткої підтримки майбутнього членства України в ЄС і НАТО, українського шляху реформ, співробітництва в галузі оборонної промисловості, у сфері розвідки, кібербезпеки, відновлення України, а також питання санкцій та притягнення агресора до відповідальності».

Проте вона не передбачає прямої військової підтримки України з боку Данії. В документі лише зафіксовано «механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої зі сторін у разі майбутнього збройного нападу Росії».

Варто відзначити, що більша частина публічних заяв Володимира Зеленського у Львові була присвячена ситуації на польсько-українському кордоні, куди він днями публічно закликав приїхати свого польського колегу Анджея Дуду та прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска.

Незважаючи на стриману відмову останніх, Зеленський продовжував робити вигляд, що зустріч прем’єрів двох країн на кордоні ще може відбутися, і заявив, що Денис Шмигаль разом з іншими міністрами та представниками прикордонної служби у п’ятницю працюватиме на кордоні з Польщею.

«Чи будуть польські колеги – це їхнє особисте рішення. Завтра ми не можемо бути через другу річницю цієї боротьби. Я не до того, що нам хтось пропонував завтра – ми сказали це відкрито, що ми готові з пропозиціями, з рішеннями, з кроками іти на зустріч. Ми будемо готові до 24 лютого бути на кордоні. Чи буде польська сторона – мені не відомо», – сказав Зеленський.

Проте спроба Києва взяти Варшаву «на слабо» не спрацювала. Як повідомив ввечері 23 лютого Денис Шмигаль, делегація України прибула до кордону після пропозиції Володимира Зеленського «домовитися та знайти компроміс» стосовно його блокади. «Але, на жаль, така зустріч з польськими урядовцями сьогодні не відбулась», – додав він.

При цьому кілька годин на КПП «Краковець» перебувала українська урядова делегація, до складу якої входили, зокрема віце-прем’єри Ольга Стефанішина, та Олександр Кубраков, голови МВС та Мінагрополітики, заступники голів МЗС, Мінінфраструктури, Мінекономіки та очільники Державної прикордонної та митної служб.

А от виїзне засідання Кабінету міністрів України, яке Денис Шмигаль 23 лютого провів у Львові, було більш плідним. «Сьогодні уряд прийняв рішення про відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною – «Велика Паладь – Надьгодош». Він буде працювати для пасажирських автомобілів, і це допоможе зменшити черги та прискорить перетин кордону для наших громадян», – йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

Крім того, Шмигаль заявив, що вже домовилися про розширену робота ще одного пункт пропуску на кордоні з Угорщиною – «Лужанка – Берегшурань». Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень по вазі, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонн.

Загалом Угорщина стає важливим альтернативним сухопутним маршрутом експорту української аграрної продукції в Європу. 22 лютого у Закарпатській області відкрили новий митний термінал біля КПП «Тиса» на угорському кордоні. Термінал знаходиться у селі Соломоново Ужгородського району. Новий митний пункт працює в щоденному режимі роботи з 09.00 до 21.00. Одночасно термінал може приймати 250-300 вантажівок.

Враховуючи той факт, що у Львівській області очікують кадрових змін – зокрема, на минулому тижні подав заяву про відставку віце-губернатор Андрій Годик, а голову Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максима Козицького давно сватають на роботу в Києві, – виїзне засідання уряд викликало значний інтерес у місцевих чиновників.

Проте жодних рішень щодо Львівщини уряд не ухвалював. Зокрема, не матеріалізувалися страхи мера Львова Андрія Садового про створення у місті військової адміністрації – як це днями відбулося у Вараші Рівненської області. Там знаходиться Рівненська АЕС, і саме цим глава Рівненської ОВА Олександр Коваль пояснив ліквідацію місцевого самоврядування у Вараші. Проте більшість місцевих коментаторів пов’язали таке рішення з можливою ескалацією на кордоні з Білорусією – до якого від Вараша близько 60 кілометрів.

В Закарпатті лають та б’ють співробітників ТЦК

В Ужгороді небайдужі жінки «налетіли» на співробітників територіального центру комплектації (ТЦК, тобто військкомат). Вони звинуватили військкомів у тому, що вони ловлять чоловіків, як мишей, насильно відвозять до ТЦК і там знущаються з них. Відповідне відео розповсюдили у мережі на минулому тижні.

На ньому зафіксовано, як мікроавтобус із представниками військкомату в’їхав на територію двору однієї з багатоповерхівок Ужгорода, після чого військові почали перевіряти документи у двох чоловіків. На їхню підтримку виступили жінки, які мешкають поблизу.

Вони голосно висловлювали своє невдоволення діями військових, звинувачуючи їх у тому, що вони «полюють на наших чоловіків, як на мишей». Жінки назвали співробітників ТЦК «хижаками» та сказали, що їм має бути соромно. Співробітники ТЦК намагалися відібрати у місцевої мешканки телефон, щоб вона не знімала їхні дії, проте це не вдалося.

«Будеш свій телефон забирати. Якщо я бачитиму, що ви йдете до облради до депутатів, тоді я заховаю свій телефон. Я хочу, щоб ви при повному спорядженні пішли туди, куди треба, а не мирних людей ловили, як мишей. Ідіть туди, куди йшли. Чому не йдеш своє місто захищати, навіщо приїхав на Закарпаття», – заявила жінка.

Одна з мешканок висловилася, що захист з боку військкомату їм не потрібний, запропонувавши натомість звернути увагу на готелі, де мешкають переселенці. «Нас не треба захищати», – крикнула вона. Після цього почалася сварка суперечка між громадянами та співробітниками ТЦК, жінки звинуватили військкомів в тому, що вони «насильно відвозять чоловіків у ТЦК і там по три дні б’ють».

Ця історія продовження не отримала, на відміну від інциденту в Мукачево. Там 20 лютого двоє циганів прямо в центрі міста побили співробітника військкомату. Про це повідомив близький до СБУ місцевий журналіст Віталій Глагола. Він у своєму телеграм-каналі розмістив відповідне  відео, яке стало «вірусним», в тому числі серед користувачів у Росії.

За інформацією журналіста, у ситуації розбирається поліція. «Заяв до поліції з даного приводу ні від кого не надходило. Подію ми самостійно зареєстрували, зараз встановлюємо всі обставини події та визначаємося з правовою кваліфікацією», – додав Глагола із посиланням на коментар речниці поліції Закарпаття Ганни Дан.

Лише через два дні поліція Закарпатської області повідомила про те, що конфлікт мав побутовий характер, і нападники на військового вже затримані.

«Днями на одній із вулиць Мукачева сталася бійка, під час якої невідомі чоловіки травмували військовослужбовця. Співробітники кримінальної поліції Мукачівського районного управління того ж дня оперативно встановили причетних до хуліганських дій. Ними виявилися двоє мукачівців, віком 51 та 39 років» – було сказано у повідомленні.

«Відомо, що конфлікт між чоловіками виник на побутовому рівні та не пов’язаний зі службовою діяльністю потерпілого» – наголосили у поліції. Її слідчі провели всі необхідні процесуальні дії у справі та повідомили фігурантам про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України

«У справі продовжується досудове розслідування. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі терміном до 5 років, або ж позбавлення волі на строк до 4 років» – повідомили у поліції. Проте місцеві коментатори впевнені, що обвинувачені обійдуться штрафом або умовним терміном, оскільки жодного запобіжного заходу їм не обрали.

Як повідомляв ЗУНР, в серпні 2023 року проламали голову співробітнику Ужгородського районного ТЦК Василю Стецьо. Що стало причиною вбивства співробітника військкомату – його надмірна активність в мобілізації чи, навпаки, торгівля звільненнями від неї, – досі невідомо. З тих пір правоохоронці не інформували громадськість про хід слідства, хоча провадження відкрито за статтею «умисне вбивство».


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?