Новини



Віце-спікер польського Сейму заявив, що мер Львова «часто розмовляє бандерівською мовою»


Політику не сподобались слова Андрія Садового про те, що польські фермери, які блокують кордон з Україною, є проросійськими провокаторами.

Віце-спікер польського Сейму, провідний політик Польської народної партії (PSL) Пьйотр Зґоржельский дорікнув меру Львова Андрію Садовому, що той «часто розмовляє бандерівською мовою». Про це польський політик заявив, коментуючи слова Андрія Садового про польських фермерів, які у неділю, 11 лютого, висипали зерно із українських вантажівок на кордоні. Про це повідомив лідер страйкуючих польських перевізників Рафал Меклер.

«Назвемо речі своїми іменами. На цьому фото – українське зерно, яке висипали польські, а насправді проросійські провокатори, з українських вантажівок. Псевдоблокада на кордоні триває. Українці буквально поливають кров'ю поля, які родять це зерно. Збирати пшеницю на полі, яке бачило війну – це як працювати сапером. Такі дії – ницість і ганьба», – прокоментував Андрій Садовий у соцмережах інцидент зі збіжжям на кордоні.

Заява мера Львова викликала бурхливу реакцію у польському інформаційному просторі. В одному з вечірніх ефірі на польському телебаченні Андрій Садовий навіть попросив вибачення у тих, кого його заява зачепила.

«Міському голові Львова Садовому раджу випити склянку води, перш ніж щось говорити, бо часто складається враження, що мер розмовляє мовою Бандери, якої не повинно бути в Україні. Не секрет, що цей міф національної свідомості серед багатьох українців все ще діє», – заявив Пьйотр Зґоржельский в ефірі телеканалу Polsat. Водночас політик не пояснив, що має на увазі під визначенням «бандерівська мова».

Однак на цьому віце-спікер Сейму не зупинився і продовжив роздавати поради українським політикам. Зокрема, він застеріг заступника міністра економіки України Тараса Качку, який, на думку польського політика, «найкращим чином псує добрі відносини».

Нагадаємо, український чиновник, коментуючи інцидент з розсипаним українським зерном, написав у Фейсбук: «Єдине, що тепер може врятувати – зняти всі блокади і гарантувати безпеку українським вантажам в Польщі. Інакше завтра Меклер і його банда почнуть вбивати українців за те, що вони українці... І якщо байдужість до насильства над українськими товарами в Польщі збережеться, то я не здивуюсь знищеним фурам з польським сиром чи просто знищеним польським товарам на полицях українських супермаркетів».

«Кожен порядний поляк повинен підтримати наших фермерів, наших годувальників у їхньому протесті, який має два вектори дії. По-перше, це протест проти неконтрольованого потоку продовольства з України. Скандально, що продукти харчування, які мають конкурентну ціну і невідомий хімічний склад, можуть бути допущені до Польщі», – сказав Пьйотр Зґоржельський, поклавши відповідальність за ситуацію, що склалася, на попередній уряд «Права і справедливості» (PiS).

Політик також заявив, що на зустрічі з чиновниками ЄС чинний міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрский буде наполягати, що потік зерна з України через польський кордон повинен бути заблокований. Ведучий запитав Зґоржельського, як він ставиться до того, що протестувальники викидають українське зерно на дорогу.

«Такі дії є результатом їхнього відчаю, я завжди буду на боці польських фермерів, на відміну від попереднього уряду. Я визнаю, що їх можна довести до відчаю, вони ведуть своє господарство як бізнес, а їм кажуть скорочувати посіви, вносити добрива», – сказав Пьйотр Зґоржельський.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?