Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Рейди воєнкомів у спортзалах та підвищення вартості проїзду у Львові


Воєнкоми у Закарпатській та Львівський областях розпочали облави на відвідувачів спортзалів та фітнес-центрів. А у закарпатському комплексі «Косино» чоловіків витягували з саун та термальних ванн.

Воєнкоми витягували чоловіків зі спортзалів та ванн

Минулого тижня співробітники Територіальних центрів комплектування (ТЦК, тобто військкоматів) розширили ареал полювання на рекрутів. Новими «мисливськими угіддями» стали спортивні та фітнес-зали.

Почалося все в Закарпатті, де влада з 1 грудня зобов’язала всіх чоловіків мобілізаційного віку носити з собою військово-облікові документи, та надала співробітникам ТЦК право перевірки документів у чоловіків. Нагадаю, що у Львові подібне рішення вступило в дію ще 21 листопада.

Отже, працівники Закарпатського обласного ТЦК ввечері 5 грудня обійшли в Ужгороді спорткомплекси, де вручали повістки. Військові побували щонайменше у чотирьох тренажерних залах. При цьому спортзали, де тренуються професійні спортсмени, не перевіряли.

«Відсьогодні співробітники ТЦК та національної поліції розпочинають проводити рейди в Ужгороді з метою виявлення осіб, які ухиляються від військової служби. Для цього в область було направлено близько 250 військових з інших областей» – повідомив телеграм-канал «Ужгород інсайди».

За інформацією каналу, було проведено рейди в спортивних залах MAXIMUS GYM, VIPER GYM та «ФАНАТ». «Було виявлено і затримано близько 40 осіб спортивної статури, які згодом сформують окремий спортивно-розвідувальний диверсійний батальйон (ОСрДБ) ім. Кротона Фірцака» – саркастично написали автори каналу.

Іван «Кротон» Фірцак – закарпатський борець та силач, якого в 1928 році визнали найсильнішою людиною планети. Про нього знято фільм «Іван Сила», де головну роль зіграв силач з Донбасу Іван Халаджі. Звісно, що жодного спецбатальйону закарпатські воєнкоми формувати не збираються, йдеться про поповнення існуючих збройних формувань.

Закарпатські воєнкоми продовжили свої рейди і наступними днями. Ввечері 6 грудня вони обійшли тренажерні зали в інших містах області, де вручали повістки. «Рейд ТЦК відбувся в Мукачеві та Хусті. Згідно з повідомленнями громадян, співробітники ТЦК відвідали тренажерні зали, де видали повістки особам чоловічої статі», – написав у своєму телеграм-каналі журналіст Віталій Глагола. Він також оприлюднив відповідні відео. При цьому повістки вручали як відвідувачам, так і тренерам.

А 7 грудня про несподіваний візит співробітників ТЦК повідомили відвідувачі термального комплексу «Косино», що знаходиться у Берегівському районі. За їхніми словами, у комплекс увірвалося кілька десятків чоловіків у балаклавах, і під дулами автоматів змусили всіх відвідувачів, у тому числі і дітей та жінок, вийти з саун, ванн та процедурних кабінетів. Після цього люди спакували у свій автомобіль двох чоловіків та вивезли їх у невідомому напрямку.

За повідомленням порталу  Groza-news, до комплексу «Косино» навідалися працівники Ужгородського ТЦК на чолі з самим військкомом. Вони вирішили у такий спосіб вручити повістки відпочиваючим.

Лише 8 грудня у Закарпатському обласному ТЦК, нарешті, відреагували на резонанс у ЗМІ. Воєнкоми заявили, що у законний спосіб в рамках мобілізаційних заходів продовжують вручати повістки. «На нашу думку, ті чоловіки призовного віку, які свідомо уникаючи військової служби, займаються у спортивних залах або розважаються у відпочинкових комплексах, не є привілейованими порівняно з військовослужбовцями ЗСУ, які у непростих умовах тримають оборону і б’ють ворога» – сказано у заяві ТЦК.

Естафету закарпатських колег підхопили у Львові. Як повідомив телеграм-канал «Львівич», 7 грудня воєнкоми побували у кількох спортзалах в різних районах міста, зокрема, на вул. Шевченка біля Янівского цвинтаря, у ТЦК «Спартак» на вул. Мазепи, у «Євроспорті» на площі Петрушевича, у ТЦ «ВАМ» на вул. Богдана Хмельницького, у фітнес-клубі «Позитив» на вул. Промисловій. Разом з військовими ходили поліцейські.

У п’ятницю, 8 грудня, група чоловіків у військовій формі була помічена і на курорті «Буковель». Швидше за все, це реакція на інформацію київських ЗМІ про те, що власники готелів на цьому курорті дають хабарі представникам ТЦК, щоб ті не заважали їх клієнтам. «Як тільки «козаки» з ТЦК Івано-Франківська збираються їхати до «Буковелю», одразу отримують дзвінок з «найвищих кабінетів», що не можна», – заявив днями порталу «Апостроф» військовий з позивним киянин. Наразі інформації про вручення повісток відвідувачам чи персоналу «Буковеля» немає.

У Львові різко підвищили плату за проїзд. Це спричинить подорожчання у всьому регіоні

У Львові під приводом запровадження безготівкової оплати проїзду у громадському транспорті міста затвердили його нову, підвищену вартість. Окрім того, зміниться також вартість проїзних карток в електротранспорті. Відповідне рішення затвердили 8 грудня під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради.

За словами керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури міськради Олега Забарила, тарифи вирішили переглянути з акцентом на впровадження безготівкової оплати. «Ми уніфікуємо тарифи та робимо їх однаковими для автотранспорту та електротранспорту. Нова вартість діятиме з 11 грудня», – зазначив він.

Відтак оплата транспортною карткою «ЛеоКарт» коштуватиме за одну поїздку 13 гривень. При цьому вартість «ЛеоКарт» становить 60 гривень, для оплати проїзду її необхідно поповнити у спеціальних терміналах. Оплата банківською карткою складе 15 грн. за одну поїздку, а оплата готівкою – одразу 20 грн. за одну поїздку. Проте з 1 червня 2024 року вартість проїзду при оплаті готівкою зросте до 25 гривень. Це роблять з метою зменшення використання готівки у громадському транспорті Львова. Штраф за безквитковий чи невалідований проїзд становитиме 300 грн.

Окрім цього, у Львові затвердили нові ціни на проїзні картки для проїзду в електротранспорті. Відтак, проїзний на місяць коштуватиме для користування в електротранспорті для підприємств, установ та організацій Львівської міської територіальної громади – 500 грн. Вартість проїзної картки на 30 днів для користування в електротранспорті – 430 грн., а електронної проїзної картки на той же період – 420 грн. Студентські картки обійдуться вдвічі дешевше.

«Щодо проїзду військових, то передбачено безоплатне отримання картки ЛеоКарт. Але для військових з інших областей плануємо прописати норму, яка даватиме можливість військовослужбовцям чи прирівняних до них категорій, використовувати посвідчення, що підтверджують їхню приналежність до цієї категорії без використання ЛеоКарт», – пояснив Олег Забарило.

Як відзначають львівські ЗМІ, тепер проїзд у громадському транспорті Львова буде найдорожчим у регіоні. Наприклад, у Тернополі міська транспортна картка коштує 25 гривень. При оплаті нею вартість проїзду у громадському транспорті становить 9 гривень, при оплаті банківською карткою – 10 гривень, а при розрахунку «Соціальною карткою тернополянина» – 8 гривень. Правда, готівкова оплата взагалі не передбачена.

У Чернівцях є кілька варіантів оплати за проїзд у тролейбусах. Розрахуватися можна банківською карткою, яку потрібно піднести до валідатора, мобільним телефоном, в якого є NFC, транспортними картками «Загальна» та «Студентська», які потрібно піднести до валідатора, QR- кодами застосунків «Приват24» та EasyPay, квитками за готівку, придбаними в терміналах самообслуговування EasyPay, City24, Sistema. Транспортна картка коштує 30 гривень, але продають її за 200 гривень, бо картка одразу поповнена на 17 поїздок, тобто вартість однієї поїздки у тролейбусах Чернівців складає 10 гривень. В приватних автобусах квиток за готівку коштує 14 гривень.

У Хмельницькому проїзна транспортна картка, котра, як і у Львові, коштує 60 гривень, дозволяє користуватися тролейбусами та окремими автобусами, що перебувають у комунальній власності. Картку можна поповнювати на потрібну суму. Серед плюсів проїзної картки – дешевший на одну гривню проїзд: замість семи гривень при оплаті готівкою з картки списується шість гривень. Проїзд в приватних автобусах за готівку становить 12 грн.

В Івано-Франківську вартість проїзду в комунальному транспорті складає 6 гривень за допомогою транспортної картки «Галка», за яку треба віддати 40 грн. При цьому разовий квиток у водія за готівку обійдеться у 10 грн., а оплата банківською безконтактною карткою, через СМС-квиток та додаток Easy Wallet – 8 грн.

Реакція в інших містах Західної України на підвищення вартості проїзду у Львові однозначна – це сигнал для аналогічних рішень в усьому регіоні. «Якщо це зроблено у великому місті, де собівартість перевезень нижча, ніж у нас, то й ми це зробимо, особливо враховуючи вилучення з міського бюджету податку на доходи військових» – заявив на умовах анонімності співробітник управління транспорту і зв’язку одного з обласних центрів.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?