Новини



Західна Україна за минулий тиждень: На Львівщині зникають школи, а на Прикарпатті польські медики будуть вчитися на українських поранених


Лікарі з Польщі будуть вчитися лікувати поранених в ході бойових дій не лише у Львові, але й в Івано-Франківську. При цьому йдеться саме про цивільних лікарів, а не про військових.

На Львівщині все менше шкіл

У цьому році у Львівській області через недостатню кількість учнів закривають 34 сільські школи. Відповідні рішення про закриття прийняті щодо 27 шкіл, ще низка рішень перебувають у процесі розгляду.

«Внаслідок оптимізації мережі у 2023 році планується закриття 19 закладів загальної середньої освіти і 15 філій, однак цей показник може змінитися, оскільки ще не всі громади ухвалили рішення щодо закриття шкіл», – повідомили саме на День знань в департаменті освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації (ОВА). Чиновники уточнили, що станом на 30 серпня прийняті рішення про закриття чи призупинення діяльності є щодо 14 загальноосвітніх шкіл та 13 філій.

Більшість закритих шкіл справді мали невелику кількість учнів, тоді як Львові та передмістях їхня кількість зросла, і місць у школах не вистачає. Тому значний резонанс отримала історія з недобудованою школою у селищі Брюховичі (входить до складу Львівської міської громади), на місці якої за шахрайською схемою почали будувати апартаменти.

«Мова йде про ділянку на вулиці Широка, 2. В 1990-х там почали будувати школу, але згодом все заглухло, а сам об’єкт визнали аварійним, хоча і це викликає сумніви. Сама ділянка була під будівництво школи. У такому вигляді воно й було до 2020 року, поки Брюховицька селищна рада за місяць до втрати своїх повноважень не передала цю ділянку (понад 3,4 га) на безоплатне постійне користування громадській організації «Асоціація інвалідів – захисників вітчизни “Львівська здравниця”» для будівництва реабілітаційного центру. Відповідно змінюють цільове призначення землі на будівництво іншої громадської забудови», – розповіла журналістам активістка та мешканка Брюховичів Юлія Лацик.

Як виявилося згодом, на ділянці землі, на якій є термальні води та яка розташована серед лісу, фактично будуватимуть апартаменти з торговим центром площею 20 тисяч квадратних метрів. І лише 500 квадратних метрів, тобто близько 2%, буде відведено під реабілітаційний центр. Про це стало відомо після презентації проекту будівництва девелоперською компанією Sensаr Develоpment.

При цьому щодо земельної ділянки та недобудованої школи триває розслідування  кримінального провадження. У 2021 році обласна прокуратура відкрила його за фактом зловживання владою – селищна рада тоді не дотрималася процедури при зняті недобуду з балансу. Того ж року було накладено арешт на землю – тобто «Львівська здравниця» не могла передавати чи продавати цю ділянку, проводити на ній будь-які роботи. Арешт діяв до липня 2023 року, коли його несподівано зняли, і забудовник різко розпочав роботи – на ділянці вирубали ліс і перейшли до демонтажу будівлі, яка є доказом у кримінальному провадженні.

Коментуючи ситуацію, депутат Львівської міської ради Уляна Пак акцентувала на тому, що Брюховичам потрібна школа, а не нове елітне житло.

«Ми знаємо наскільки є велика проблема будівництва школи у Брюховичах. Нова школа, яка будується протягом останніх кількох років потребує ще понад 200 мільйонів гривень інвестицій для завершення будівництва. Але й вона повністю не розв’яже проблеми освіти у Брюховичах», – розповіла депутат.

У 2022 році Львівська міська рада, спираючись на кримінальне провадження, заблокувала можливість будівництва на цій ділянці – було знесено паркан та загороджено проїзд до ділянки бетонними блоками. Тоді заступник мера Львова Любомир Зубач говорив, що міська влада виправлятиме ситуацію, яку натворили діячі Брюховицької селищної ради. Проте, схоже, нині забудовникам вдалося домовитися з чиновниками міськради, які заявляють, що їм вдалося вмовити девелопера долучитися до будівництва нової школи в Брюховичах та відмовитися від будівництва на ділянці торгового центру на користь дитячого садка.

Проте, згідно з цільовим призначенням, всі 3,4 гектари земельної ділянки, яку оцінюють в 5 мільйонів доларів, виділялися під реабілітаційний центр, а не 2%, наголосила Уляна Пак. При цьому незрозуміло, яким чином земля від громадської організації потрапила до рук девелопера.

«По факту виходить, що громада втрачає цінну землю із лісовими насадженнями, але ні якісного реабілітаційного центру, ні школи Брюховичі не отримують. Питання про постійне користування також турбує. Як знаємо, селищна рада надала цю ділянку громадській організації безоплатно та у постійне користування. Тоді яким чином зараз на цій ділянці здійснює будівництво девелоперська компанія, адже право постійної власності не передається. Є дивні юридичні конструкції у цій справі, з якими треба розібратися» – заявила депутат Львівської міської ради.

Проте навряд чи ситуацію вдасться змінити, адже за схемою привласнення землі в Брюховичах, за чутками, стоять компанії, наближені до Зиновія Козицького – батька губернатора Львівщини Максима Козицького. Сам же Максим Козицький, який останніми днями відвідав кілька урочистих лінійок в різноманітних навчальних закладах з нагоди Дня знань, ситуацію щодо школи в Брюховичах не коментує.

В Івано-Франківську лікарі з Польщі тренуватимуться на українських поранених

В Івано-Франківській обласній клінічній лікарні 31 серпня з робочим візитом побувала делегація медиків з польського міста Біла Підляська. На зустрічі йшлося про стажування прикарпатських лікарів у Польщі та польських лікарів у Франківську з метою обміну досвідом та діагностичними методиками, повідомили на сторінці лікарні у Фейсбук. Також ішлося про проведення транскордонних навчальних шкіл та інші спільні заходи.

В рамках програми Іnterreg NEXT Польща-Україна 2021-2027 сторони запланували масштабний проект, який запровадять в партнерських закладах, щоби надавати змогу пацієнтам проходити якісну діагностику й лікування болю різного походження. «Підвищення кваліфікації та ефективність наших лікарів є одним з пріоритетних завдань для нас», – заявив генеральний директор Івано-Франківської лікарні Остап Грищук.

Ініціаторка спільних проектів з партнерською лікарнею у Польщі, керівник Центру діагностики неврологічної патології Надія Сегін зазначила, що з колегами-поляками спільних професійних інтересів чимало, а нещодавно і їй довелось побувати в них. «Польська лікарня технологічно добре оснащена. Ми також у них гостювали. У нас же вони звернули увагу, що маємо великий спектр послуг, європейський підхід до лікування, добрий рівень діагностики» – заявила доктор Сегін.

При цьому фахівчиня не приховувала, що насправді йдеться про співпрацю в сфері військової медицини. «Також польських колег помітно зворушило те, що попри війну працюємо в багатьох напрямках, що є трансплантація, чого у них немає, до речі, досвід у лікуванні складних травм, в тому числі військових» – повідомила вона.

Під час екскурсії лікарнею та після відвідин, зокрема, Центру фізичної та реабілітаційної медицини Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, польські лікарі акцентували, що їх цікавить повчитись у франківських медиків лікуванню бійців. Додали, що саме за цим вони неодмінно приїдуть на Прикарпаття.

Варто зазначити, що досі подібною «тренувальною базою» для польських фахівців з військової медицини був Військово-медичний клінічний центр Західного регіону у Львові, куди навіть приїздив міністр охорони здоров’я Польщі. Однак згаданий заклад перебуває у підпорядкуванні Міністерства оборони України, тобто доступ для цивільних медиків, в тому числі й польських, туди ускладнений.

Проте, судячи з усього, власті Польщі готуються до участі своєї країни у масштабній війні, і хочуть навчити поводитися з пораненими в ході бойових дій не лише військових, але й цивільних польських медиків. Вочевидь, однією з баз для їхнього навчання стане Прикарпаття – і їхати недалеко, і нащадків поляків-переселенців з цього регіону в Польщі чимало.

При цьому саме в останній день серпня 29 медиків з Івано-Франківської області, які займаються лікуванням та реабілітацією військових, отримали почесні грамоти від головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При цьому серед них не лише лікарі обласної клінічної лікарні, але й госпіталю ветеранів війни у Коломиї.

Чиновники з регіону тікають за кордон

Прикарпаття на минулому тижні потрапило в загальнонаціональні новини ще з одного приводу – президент України Володимир Зеленський звільнив Олександра Ярощука з посади голови Івано-Франківської районної державної адміністрації, причому відповідно до пункту 7 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України. ЗМІ нагадали, що в цьому пункті йдеться про появу на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. Коли саме стався інцидент – невідомо, можливо, Ярощук просто відзначав якесь патріотичне свято – адже під час «революції гідності» у 2014 році він очолював одну із «сотень майдану».

А от ще один патріотичний чиновник в регіоні пішов з посади самостійно. Перший заступник міського голови Бучача (Тернопільська область), член націоналістичної партії «Свобода» Василь Вонсяк виїхав за кордон, а пізніше надіслав на електронну адресу Бучацької міської ради заяву про відставку, завірену своїм електронним підписом. Така процедура є законною, тому депутати проголосували за звільнення Вонсяка з посади, повідомив мер Бучача Віталій Фреяк.

«Так, він справді виїхав за кордон, поки перебував у відпустці. Ні, це не було відрядженням із службових питань, і міськрада ніяких документів чи дозволів на виїзд не давала. Тому це скоріше питання до прикордонної служби, як і коли він виїхав» – заявив Фреяк. Чиновник підтвердив, що представники силових структур вже були у міськраді, вивчали документи.

За даними тернопільських ЗМІ, Василь Вонсяк виїхав до Канади, де давно проживає його син. А місцевий активіст Роман Довбенко написав, що чиновник оформив догляд за мамою, яка мала інвалідність, та разом з нею виїхав з України в Польщу. Згодом жінка повернулась, а Вонcяк виїхав поїхав далі, у Канаду.

Партійний шеф уже екс-чиновника, голова Тернопільського обласного осередку «ВО «Свобода» Олег Сиротюк, заявив, що Вонсяк виїхав за кордон законно и тимчасово, для вирішення сімейних проблем. Однак коли повернеться однопартієць – не повідомив. Своєю чергою, Бучацька окружна прокуратура відкрила провадження стосовно можливого незаконного перетину кордону – адже чиновникам це заборонено.

При цьому претензій до професійної діяльності Василя Вонсяка правоохоронці наразі не мають – на відміну від ситуації з мером Рахова Закарпатської області Віктора Медвідя, який виїхав з України ще в червні, сам собі підписавши відрядження до Румунії. Медвідя підозрюють не лише в незаконному перетині кордону, але й у привласненні 2,2 мільйонів гривень, отриманих в межах міжнародних грантових програм на будівництво реабілітаційного центру у Рахові.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?