Новини



Поляки пообіцяли допомогти в будівництві школи мистецтв у Львові


У Львові збудують сучасну школу мистецтв на вулиці Личаківській, до проєкту долучиться уряд Польщі. Про це повідомили у Львівській міській раді.

Таку допомогу пообіцяв надати місту віцепрем'єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Республіки Польща Пйотр Гліньскі під час свого візиту до Львова.

"Багато хто може сказати, що зараз у нас є багато важливіших речей за культуру. Але я завжди наголошую: культура не може чекати. Приклад ставлення Польщі до культури та історичної спадщини – фантастичний", – зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Сучасна мистецька школа має стати новим культурних центром для всього міста. План її будівництва напрацьовано силами міського управління архітектури і урбаністики, управління культури, управління охорони історичного середовища спільно з директорами, вчителями і учнями творчих шкіл на базі проєкту, який переміг на відкритому конкурсі у 2020 році.

Візуалізація проєкту школи мистецтв на вулиці Личаківській. Фото - Львівська міська рада.

Проєкт передбачає створення нової міської площі, де буде комфортно не лише для учнів та мешканців оточуючої забудови, а й для проведення фестивалів, перфоменсів, тощо. Загалом проектований простір забезпечить інклюзивний доступ для всіх охочих. Окрім цього, частина вуличних просторів буде закритою від опадів, що дозволить проводити заняття та міські події на вулиці. Наявна на території споруда буде пристосована під потреби медіатеки та мінікафе. Територія навколо використається для розширення хідників, що дозволить збільшити функціонал "затисненого" перехрестя вулиць Личаківської та Ніжинської.

Залучення Міністерства культури та національної спадщини Польщі до будівництва цієї школи може в подальшому сприяти впровадженню в цьому навчальному закладі польских освітніх програм, узгоджених з ЄС. Це полегшить вступ її випускників до мистецьких вишів Польщі, що, з іншого боку, може створити черговий інструмент "відпливу мізків" з України, попереджують українські фахівці.

 

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?