Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Зменшення адміністративної ролі Львова та торгівля старими склепами у Чернівцях


Команда Зеленського не забула, що Львівська область у 2019 році була єдиною, де в другому турі переміг Порошенко, і нині залишається однією з небагатьох, де «Європейська солідарність» має відчутний рейтинг.

Київ позбавляє Львів статусу «столиці» Західної України

Депутати Львівської обласної ради на сесії, що відбулася 30 березня, нарешті відреагували на дії київських властей, які послідовно переносять зі Львова в інші обласні центри територіальні органи державної влади.

Справді, структурні утворення міністерств та відомств, інших центральних органів виконавчої влади вже не перший рік реорганізовуються та одночасно змінюють своє місцезнаходження зі Львова до інших західноукраїнських міст. Проте останньою краплею стало перенесення регіонального управління Мінюсту до сусіднього Івано-Франківська.

Враховуючи перелік та обсяг питань, якими займаються структури юстиції, не дивно, що депутати Львівської обласної ради саме зараз звернулися до президента та прем’єр-міністра України щодо недопущення подібної політики.

«Нещодавно Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції, яке з моменту його утворення було розташоване у Львові та координувало роботу органів юстиції західних областей, було реорганізовано та змінено місцезнаходження до міста Івано-Франківськ. Подібна практика наразі обговорюється і щодо інших відомств та державних органів» – сказано в документі.

Депутати улесливо написали, що «ініційована урядом реформа структури державного апарату та скорочення чисельності державних службовців є вимогою часу», однак при функціональному аналізі кожного міністерства чи центрального органу виконавчої влади необхідно враховувати найефективніше місцезнаходження їх структурних підрозділів.

«Адже саме географічне розташування, якісне транспортне сполучення, доступність та зручність для громадян надання та отримання адміністративних послуг є тими ключовими факторами, які обумовлюють знаходження абсолютної більшості територіальних органів влади у місті Львові» – цілком справедливо відзначено у зверненні.

Звісно, не обійшлося без апеляцій до російсько-українського конфлікту. «Російська агресія та повномасштабне вторгнення держави-агресора вкотре продемонстрували, що Львівщина є тієї тиловою областю, яка не лише зуміла прийняти найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб та релокованого бізнесу, але й створити найкращі умови для їх інтегрування у мирне життя» – стверджують депутати Львівської облради.

При цьому вони просять Київ навіть не повернути до Львова згадане Західне міжрегіональне управління Мінюсту, а лише «забезпечити збереження місцезнаходження територіальних органів державної влади у місті Львові під час реформування структури державного апарату».

Однак депутати навіть не згадали про те, що у грудні 2022 року новостворений «Карпатський лісовий офіс», який об’єднав управління лісами Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей, розмістили не у Львові, а в Ужгороді. Це як мінімум дивно, бо сесія ухвалила ще й окреме звернення щодо лісів – адже київські власті збираються позбавити органи місцевого самоврядування законних прав управління та розпорядження ними.

Нині Державне агентство лісових ресурсів України проштовхує законопроект, яким передбачено перехід лісів на землях комунальної власності, що перебувають в постійному користуванні комунальних лісогосподарських підприємств, до сфери управління державної власності в особі акціонерного товариства «Ліси України» (такого собі «Нафтогазу України» в лісовій сфері).

«Держлісагентство пропонує фактично націоналізувати усі земельні ділянки лісового фонду, які перебувають у власності територіальних громад, а комунальні спеціалізовані лісогосподарські підприємства ліквідувати, що суперечить нормам Конституції України та вимогам Цивільного кодексу України» – жаліються депутати Кабінету міністрів.

Навряд чи ці звернення вплинуть на плани Києва. Ліс – це взагалі святе, з припиненням імпорту російської деревини до європейських країн українська лише подорожчала. Що ж стосується перенесення територіальних органів державної влади, то для цього є принаймні дві причини. Перша – суто економічна, в тому ж Івано-Франківську і приміщення знайти простіше, і утримувати його дешевше, персонал не настільки вибагливий, а прислані з Києва чиновники за ті самі гроші почуватимуть себе королями у порівнянні зі Львовом.

Друга ж причина – політична, і вона має кілька складових. Звісно, команда Володимира Зеленського не забула, що Львівська область у 2019 році була єдиною, де в другому турі переміг Петро Порошенко, і нині залишається однією з небагатьох, де партія «Європейська солідарність» має відчутний рейтинг. Крім того, роздратування центру викликає і мер Львова Андрій Садовий, якого в Києві навіть не проти позбавити повноважень, утворивши Львівську міську військову адміністрацію.

Справедливості ради варто відзначити, що позбавлення Львова знакових державних інституцій почалося якраз за попереднього президента. Саме Петро Порошенко у 2015 році переніс Західне оперативне командування ЗСУ, спадкоємця легендарного Прикарпатського військового округу, зі Львова до Рівного. Тоді депутати Львівської обласної ради проти цього не протестували.

Влада Чернівців торгуватиме склепами на старому цвинтарі

Нинішній український режим часто називають некрофільським, і особливо це проявляється на Заході держави. Проте якщо мер Львова Андрій Садовий у 2021 році торгував прахом радянського розвідника Миколи Кузнєцова, намагаючись виміняти його на полонених українських вояків, то у в столиці Буковини хочуть заробити на чужих кістках живі гроші.

Склепи на старому християнському кладовищі у Чернівцях, що не мають власників, хочуть передати у власність міста. Кістки покійників перепоховають, а «вільні» склепи – чи ділянки під їхніми руїнами – влада хоче перепродати на аукціоні.

Як повідомив телеканал «Чернівецький промінь», в історико-культурному заповіднику «Кладовище на вулиці Зеленій» планують перепродати столітні могили на аукціоні. У міській раді стверджують, що не змогли ідентифікувати власників близько 200 склепів австрійського та румунського періоду, тому незабаром їх пустять з молотка. Влада переконана, що це єдиний спосіб врятувати пам’ятники від руйнування.

«В першу чергу треба, щоб ми взнали ці поховання власністю громади. Це можна зробити виключно за рішенням суду. Наразі ми повинні прослідкувати за тим, щоб всі ці поховання, які повністю або частково зруйновані і приходять в занепад, просто не зникли на цьому кладовищі» – заявив заступник Чернівецького міського голови Ігор Крохмаль.

Реставрація одного старого склепу може обійтися місту навіть у мільйон гривень, вважає віце-мер Чернівців, тому влада міста вирішила просто продати поховання. «Ми можемо запропонувати комусь їх придбати і відновити, відповідно, за власні кошти» – сказав Ігор Крохмаль.

Фахівці б’ють на сполох і звертають увагу на те, що таблички дивним чином починають зникати на цілком доглянутих склепах.

«Краєзнавці у своїх дописах та усних розмовах не раз вказували на умисне псування деяких надгробків, зникнення із них «вічних» гранітних табличок із написами, можливо, не без участі тих, хто вже пригледів для себе привабливий об’єкт для вигідного капіталовкладення. Навіть для дитини в місцевому самоврядуванні має бути зрозуміло, що запускаючи механізм торгівлі нібито безгоспними склепами влада дає зелену вулицю для їх цілеспрямованого псування зацікавленими у подальшому придбанні. З нинішнім рівнем охорони пам’ятки зробити це зовсім нескладно. А навіть із належною охороною, адже сказано: «І не введи нас у спокусу», – зазначає журналіст та історик Юрій Чорней.

Журналіст наголошує, що мова наразі йде не просто про кладовище, а про унікальну пам’ятку історії, яку не варто радикально осучаснювати.

«У світі багато чого прийнято, чого у нас і близько немає. І не факт, що кращого. У багатьох сферах, та майже у всіх, нам ще дуже-дуже далеко до ситуації у європейських містах, на досвід яких у нас посилаються. І продавати непоновлювані ресурси, хоча насправді мова про сакральні для кожного міста місця, на нашому етапі розвитку не завжди виправдано», – підкреслює він.

Юрій Чорней зауважує, що єдиним захистом від втручання до «історичного міста мертвих у Чернівцях» є надання йому статусу пам'ятки національного значення.

«Нищити історичні поховання у місті, державна приналежність якого тільки за одне століття помінялася щонайменше чотири рази, коли деякі родини фізично не могли доглядати за могилами рідних, безумство навіть з комерційної точки зору! Наприклад, тієї ж туристичної привабливості. Єдиним захистом від грубого втручання у неповторне архітектурне середовище історичного міста мертвих у Чернівцях мало би стати наданні йому статусу пам'ятки національного значення. Могили корифеїв української літератури Юрія Федьковича і Ольги Кобилянської на так званому Руському цвинтарі, що такий статус вже мають, – достатня для цього підстава», – підсумовує журналіст.

Оглядач «Чернівецького променя» Святослав Вишинський був ще різкіший у висловлюваннях.

«Чернівецька влада вирішила не зупинятися на землі та нерухомості, і виставлятиме на аукціон могили на Руському кладовищі. Поховання, чиїх власників не зможуть ідентифікувати, продадуть на аукціонах уже новим покійникам, а старі кістки прикопають у братській могилі. По суті влада просто позбавляє мертвих місця їхнього вічного спочинку, буквально виселяє з могил і перепродує елітні місця на елітному кладовищі для новопреставлених мажорів» – сказав Вишинський у своїй авторській програмі «Репліка».

«Можливо, влада готує могили для себе, щоб лежати не з простими смертними, а поруч з великими чернівчанами, Федьковичем та Кобилянською, у пішій доступності і в парковій зоні. Простіше кажучи, влада забудовників навіть некрополь розглядає як «елітну нерухомість», як паркомісця та квадратні метри, на яких можна і не гріх нажитися. Тому «зайвих» чернівчан треба посунути, і першими на вихід – євреї, німці та румуни, поховані на початку і в середині ХХ століття. Благо вони вже безвідмовні і безмовні, їхні кістки не вийдуть до ратуші на мітинг» – саркастично зазначає журналіст.

Це далеко не перший випадок, коли нинішня влада Чернівців намагається отримати комерційну вигоду від руйнування пам’ятників. Зокрема, на місці знесеного наприкінці вересня пам’ятника радянському солдату-визволителю на Соборній площі планують збудувати в'їзд у підземний паркінг. Про це у жовтні повідомив міський голова Чернівців Роман Клічук під час прес-конференції.

«Проекти, які ми, швидше за все, реалізуємо у повоєнний час, – щоб не гаяти час, ми готуємо це зараз. Нагадаю, йшлося про підземний двоярусний підземний паркінг під площею Соборної. Це пов'язано з тим, що в центральній частині міста є складнощі з паркуванням, тому це одне із видінь розвитку міста», – сказав мер. Як єхидно зазначили окремі місцеві ЗМІ, підземний паркінг хочуть побудувати неподалік ресторану «Гойра», що належить самому Клічуку.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?