Новини



«Працювати тут краще, як у Києві» – на Буковину переїхало підприємство з деревообробки


На Вижниччину переїхало підприємство, яке займається деревообробкою. Бізнес на Буковині планують розширювати.

Олександр Другов – вже понад 10 років у деревообробній справі. Підприємець каже, що якоїсь спеціальної освіти він не має, а просто любить свою роботу. Його діди колись виготовляли вироби з дерева.

– Можливо, це у мене від них, – вважає Олександр.

Кілька місяців тому деревообробне підприємство Олександра переїхало з Києва на Буковину. До війни виготовляли вікна, двері, сходи та інше для облаштування будинків. Молодий Буковинець поспілкувався з Олександром на його виробництві.

На Буковині підприємство опинилося на початку березня. Місяць пішов на те, щоб перевезти обладнання. Ще близько місяця – на те, щоб налагодити процес виробництва.

– Через бойові дії ми переїхали з Києва. Наше підприємство займається виготовленням продукції з деревини, а саме екопродукції. Готові товари – це вікна, двері, сходи. Уже плануємо розширюватися – збудувати тут підприємство, яке потребуватиме мало деревини, а виготовлятиме екопродукцію, яка, думаю, знадобиться для відновлення країни після війни, – розповідає Олександр.

Половина працівників підприємства пішла служити, але воно змогло зберегти основу колективу. Це інженери-технологи, без яких не змогли б тут відновити підприємство. Приблизно місяць перевозили обладнання.

Вижницька міська рада – одна з перших, хто відгукнувся.

З перевезенням допомагали логістичні компанії. У знайомих було багато різних не дуже приємних ситуацій з переїздами, але в цьому випадку все минуло спокійно. Фірмі підійшло розташування.

– Перевозили спочатку обладнання, потім переїхали працівники, які живуть зараз тут, у селі Мілієве. Я думаю, що тут уже й залишимося, – додає підприємець.

У майбутньому підприємець хоче збудувати на Вижниччині завод за проєктом німецьких інвесторів.

– Міська рада нам запропонувала гектар землі, де ми плануємо збудувати нове підприємство. Наші партнери з Німеччини розробляють проєкт. Залучатимемо іноземні інвестиції – додає Олександр Другов.

Якщо раніше підприємство більше виготовляло меблі на індивідуальне замовлення, то тепер надходять замовлення для облаштування модульних будинків переселенцям, а також на дешевший сеґмент меблів.

– Основна відмінність роботи на Буковині – це те, що нам довелося реагувати на потреби воєнного часу. Зараз маємо більше замовлень для модульного будівництва, а там інші технології, які ми наразі освоюємо. У Вижниці в нас немає проблем із логістикою деревини, у Києві з цим було складніше. Тому нам тут працювати легше, ніж в Києві, – каже Олександр.

Основна відмінність цього деревообробного підприємства від інших, за словами власника, – це вміння економити ліс. Завдяки новітнім технологіям та обладнанню затрати у деревині мінімальні.

– Наша відмінність від інших підприємств у тому, що ми дуже довго вкладали гроші в технології. Нам тепер потрібно дуже мало дерева, щоб виготовляти ефективну продукцію. Економимо ліс, не пиляємо по 300-400 кубів. Обладнання дозволяє зберігати ресурси нашої країни, – каже Олександр. – Крім цього, експортуємо товари до Польщі, Словаччини. Наразі експорт на час призупинили, але потреба є.

– Переїзд пішов нам на користь. Я все життя любив гори, але ніколи не думав, що такі події спонукатимуть мене до переїзду. Місце нам подобається, тому, можливо, будемо будувати й житло, – зізнається підприємець.

Раніше повідомлялося, що на Вижниччину переїхали підприємства, які займаються модерновим освітленням, а також які займаються виготовленням модульних будиночків.

Щож, війна, як це не цинічно звучить, але таки показує справжню цінність Буковинського краю, а не ту, яку їй призначав всі останні 30 літ чиновник з Києва.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?