Новини



Німеччина біженців помалу вичавлює – Польща підбере?


Федеральна рада Німеччини оприлюднила рішення щодо зміни правил перебування на своїй території громадян України з 1 вересня 2022 року.

Згідно з рішенням німецького уряду, з 1 вересня для громадян України розпочинається облік часу перебування у країні – враховуватимуться всі дні перебування, починаючи з 24 лютого.

Ті українці, які перебувають у Німеччині понад 90 днів, мають отримати статус тимчасового захисту або залишити країну на наступні 90 днів.

При цьому українці, які прибудуть на територію Німеччини після 1 вересня 2022 року, також матимуть змогу легально перебувати в країні протягом 90 днів без необхідності подавати заяву на реєстрацію статусу тимчасового захисту.

Реєстрацію для громадян України буде відкрито протягом усього часу війни, переказує рішення німецької влади Європейська Правда.

За даними на початок липня, Німеччина прийняла 850 тисяч біженців з України з початку повномасштабного вторгнення Росії.

До чого таке рішення влади Німеччини може у висліді призвести?

Очевидно, буде кілька сценаріїв.

Хтось нарешті піде і виробить собі статус тимчасового захисту: хоча на Німцях з ним далі так само стає жорсткувато. Хтось, можливо, і до України повернеться.

Але ще хтось – попросту переїде до інших країн, де лояльніше ставлення до українських біженців.

В цьому ключі найпривабливішою виглядає для недосвідченого переселенця Польща.

А що: мова таки зрозуміліша за німецьку. Квартири, нехай і маленькі, але вже почали в Польщі роздавати задурно.

В той час, як Німеччина, по суті, вертає режим Безвізу з його обмеженням перебування 90 діб на 180 – Польща навпаки: запровадила нову цифрову привабу для біженців з України Diia.pl.

По суті – це знайомий нашому обивателю урядовий додаток Дія, але тепер він об'єднаний з відповідним польським офіційним додатком і слугує для біженців так собі електронним паспортом, який дозволяє виїздити з Польщі до інших країн Шенґену та Евроунії на таких самих умовах, як це роблять громадяни Польщі.

Але в той самий час Польща, на відміну від Німців, обмежень на перебування в себе біженців не робить, навпаки!

Через 9 місяців після в'їзду до Польщі кожен переселенець з України зможе там подаватися на Карту Часовеґо Побиту (тимчасового перебування).

За  рік‑два по ній йде статус постійно перебування і вуаля! – людині вже й особливо нема потреби з Польщі кудись взагалі їхати.

Такий собі «ефект метелика»: поки німці щось там обмежують – поляки тихесенько й дбайливо підбирають...

І що: будеш з тим німцем недалекоглядним бив?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?