Новини



На Західну Україну повалила друга хвиля переселенців зі Сходу. Ціни на житло зреаґували


Найпопулярнішими напрямками притоку східняків стали Львів, Ужгород, Івано-Франківськ, Чернівці та Луцьк.

У перші тижні війни ціни на оренду житла злетіли дуже сильно, але вже до кінця квітня і початку травня ситуація стабілізувалася.

В червні вартість оренди опустилася майже до довоєнних рівнів. Але напередодні навчального року переселенці знову почали шукати житло в Західній Україні.

Що тут зараз з цінами на винайм житла та чому знайти там квартиру знову стає складно – дізнавалося видання РБК‑Україна.

 

Чому люди знову їдуть до Західної України?

У перші тижні повномасштабного вторгнення росії знайти в містах ЗУ житло на винайм було надскладним завданням. І це при тому, що частина цього краю і до війни була туристичним центрам й житла в оренду там було багато.

В кінці березня вільних квартир не було зовсім, а ціни підстрибнули в середньому втричі – в порівнянню з довоєнним часом.

До кінця квітня ситуація вирівнялась й на ринку знову з'явилися квартири під винайм. Частина переселенців поїхала далі – до Европи, але частина з них – повернулася в травні до своїх осель в серединній Україні.

Частково переселенців розселили в гуртожитки, модульні містечка та інші варіанти розміщення.

Як тільки ажіотаж спав, почали знижуватися й ціни на винайм житла.

Дійсно, не було сенсу орендувати однокімнатну квартиру в місті за 12-15 тисяч гривень, якщо за 10 тисяч можна було винайняти цілий будинок на дві сім'ї за містом.

Однак у серпні картина на ринку житла знову почала змінюватися.

У деяких країнах Европи умови для біженців з України змінюються і люди не хочуть там залишатися, а тому повертаються додому. Але повернутися у квартири в більш небезпечних східних реґіонах не ризикують, а відповідно — знову шукають житло в Західній Україні.

Ще одна причина: незабаром почнеться навчальний рік. Батьки замислюються про те, де діти зможуть вчитися з 1 вересня. Зрозуміло що школи будуть працювати в більш безпечних областях – в Західній Україні.

Ну й остання причина: люди навесні шукали житло дешевше і часто вибирали на літо заміські будинки та будиночки в селах, які не скрізь надаються для затишного перебування в зимну пору року.

Зараз ці люди шукають собі помешкання в місті – щоби мати можливість працювати, вчитися і пережити зиму в зручніших умовах.

 

Які міста обирають східняки в Західній Україні?

Попитом мають практично всі обласні центри: Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Хмельницький, Ужгород, Рівне і вся Волинь.

Власники житла всі ціни за винайм лічать в доларах, тому в нинішній ситуації вартість одного місяця проживання знову зросла. І ціни будуть «гуляти» в найближчі кілька місяців.

 

Чернівці

За даними місцевих рієлторів, квартири йдуть швидко. Попит знову почав підвищуватися в кінці липня-початку серпня. Зараз квартиру виставляють вранці, а вже ввечері в неї вселяються люди.

У місто як і раніше їдуть переселенці з Харкова, Миколаєва.

Основна причина — близькість кордону з Румунією (всього 30 км). Тим більше, що Чернівецька область стала єдиною, в яку з початку війни не прилітали ракети.

Східняки планують залишатися в Чернівцях до весни й вже готуються відправляти дітей в місцеві дитячі садки та школи.

Всі квартири в Чернівцях здають за валюту. Однокімнатна «бабусина світлиця» обійдеться від $200 на місяць. Більш сучасна квартира і житло в новобудові - $300-400 і це без урахування комунальних послуг. Двокімнатна в старому фонді — від $ 300, новіша – $500-600.

 

Ужгород

Центр Закарпаття теж дуже популярний з тої самої причини — близькість кордону з ЄС. Сюди їдуть жителі Запоріжжя, Дніпра, Нікополя та інших пролетарських реґіонів.

– У місцевих чатах з пошуку житла на 10 потенційних орендарів всього одна пропозиція. В Ужгороді спостерігається друга хвиля приїзду переселенців, – каже рієлторка Ганна Чаварга.

Ще одна причина — університети зі Сходу переносяться саме в Закарпаття, а слідом за ними їдуть і студенти, які винаймають житло.

На околиці Ужгорода можна знайти квартиру за 5-7 тисяч гривень на місяць. Квартира в новобудові та з ремонтом обійдеться вже в $300-400 в місяць. Приватний будинок біля міста — від $1500 на місяць.

 

Львів

У серці Галичини зараз ринок житла відносно спокійний. Переселенці зі сходу та півдня зазвичай їдуть через Львів транзитом і відправляються далі — в країни ЄС. Приїжджають переселенці з Херсонської, Запорізької та Донецької областей.

У місті зростає і пропозиція — багато місцевих жителів виїхали за кордон і пропонують своє житло в оренду.

[це – вже устійнена антигалицька пропаґандистська байка: ніхто досі так і не надав жодних фактів і статистики, що саме багато львів'ян виїхало до Европи і водночас поздавало свої оселі східнякам за грубі гроші – прим. ЗУНР]

А переселенці, які осіли у Львові на початку війни, почали повертатися до Києва або їхати далі.

– Дефіциту квартир немає, пропозицій багато, – підтвердив рієлтор Андрій Борисов.

І справді, у львівських суспільних мережах пропозицій житла для оренди — багато.

Ціни різні, від 6-7 тисяч гривень за однокімнатну в багатоповерхівці до 20 тисяч в новобудові. Однак потенційні орендарі віддають перевагу житлу економкласу.

Середня ціна винайму однокімнатної квартири у Львові – 8-10 тисяч гривень. Квартира VIP-класу – від 25 до 28 тисяч гривень на місяць. Двокімнатні стартують від 10 тисяч гривень і доходять до 16 тисяч без урахування комунальних послуг.

 

Івано-Франківськ

У місто їдуть з усіх куточків країни, але поки що на ринку пропозицій достатньо. Багато квартир здається за цілком прийнятними цінами, але великим попит мають бюджетні варіанти. Квартири в новобудовах знімають дуже неохоче.

 

Луцьк

До кордону з Білоруссю рукою сягнути, а тому тут попит найнижчий. У перші тижні війни сюди їхали кияни — дорога займала 4 години максимум.

Попит, за словами місцевих рієлторів, є і зараз, але ажіотажу немає. Багатьох лякає ризик вторгнення з боку Білорусі. Але у місцевих жителів такого панічного настрою немає.

Бюджетну маленьку однокімнатну квартиру в Луцьку можна орендувати за 4 тисячі гривень, трохи більше площею — від 5 тисяч гривень. Двокімнатні — від 6 тисяч гривень.

– Більшість винаймачів намагаються знайти житло поменше, щоб економити на оплаті комунальних послуг. Попереду — опалювальний сезон, – пояснив рієлтор Валерій Мусійчук.

 

А що буде з цінами на оренду далі?

Оглядачі вважають, що ціни на оренду житла не будуть рости до кінця року: люди просто не мають можливості більше платити.

У договорах оренди навіть почали прописувати пункт — якщо курс долара перевищить 40 гривень, то ціна за винайм в валюті буде знижуватися.

Тим більше, що орендодавці будуть зацікавлені в тому, щоб мешканці жили у квартирі всю зиму — так вона буде опалюватися.

Традиційно, за межами квартирного огляду залишилося відкрите питання про суспільну напругу, яку принесли східняки в Західну Україну, зокрема в мовному питанню.

Також цікаво буде простежити за статистикою щодо злочинности: як відомо, міста Західної України на кілька щаблів завжди стояли нижче за кількістю і тяжкістю злочинів, наркоманії тощо.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?