Новини



Євросоюз дав Польщі мільйони на сполячення біженців


ЄС виділив Польщі мільйони євро, щоб українські біженці вивчали польську мову. Але не тільки.

У рамках програми ЄС «Знання Освіта Розвиток» запустили додаткові кошти для підтримки біженців з України. Вони підуть на вивчення польської мови, але не тільки.

На цей момент з фонду виділено 13 мільйонів злотих, повідомляє Życie.

— Після перших дій щодо надання біженцям з України негайної матеріальної, житлової та продуктової допомоги настав час для більш системної та довгострокової підтримки, — каже заступниця міністра фінансів та регіональної політики Малгожата Яросінська-Єдинак (Польща).

Кошти ЄС будуть спрямовані на підтримку біженців з України у вивченні польської мови, покращенні базових навичок, а також на юридичну та психологічну допомогу. Однак кошти підуть не безпосередньо біженцям, а спеціально відібраним установам.

Серед іншого це можуть бути організації, основною метою яких не є отримання прибутку, тобто бібліотеки, громадські центри, університети третього віку, університети, органи місцевого самоврядування та їх організаційні підрозділи. Ці установи мають «продемонструвати досвід роботи з іноземцями».

Завданням відібраних організацій буде підтримка громадян України віком від 18 років, які користуються захистом у Польщі у зв’язку з війною.

Чудовий план! Коштом Євросоюзу Польща зможе забезпечити платнею в цей непростий інфляційний час свої освітні установи та так званий громадський сектор, які є тягарем для бюджету будь-якої країни навіть в часи економічної стабільності. І разом з тим, поглибити полонізацію біженців з України.

Очевидно, що за рік-два з 37 мільйонів, згідно з останнім цифровим переписом населення, на теренах колишньої УРСР має залишитися приблизно так мільйонів зо сім. Сконцентрованих, безумовно, насамперед на теренах Західної України.

Правда, ще не вирішено остаточно, що буде з цими самими теренами за ті ж самі рік-два.

 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?