Новини



Кабмін дав 115 мільйонів «відкупного» власникам житла, що прихистили переселенців зі Сходу


Уряд ухвалив рішення спрямувати 115,6 млн грн на часткову компенсацію витрат за комунальні послуги за червень власникам житла, які тимчасово надали житло східним переселенцям у межах програми «Прихисток».

Із них понад 31,6 млн грн – це кошти резервного фонду державного бюджету та близько 84 млн грн – кошти міжнародних, благодійних організацій та громадських об’єднань.

– Продовжуємо послідовно підтримувати тих, хто безкоштовно надав житло українцям, які через війну були змушені покинути свої домівки. У червні у 22 областях прихисток надали для понад 278,5 тис. ВПО. Але кількість тих, хто прихистив, набагато більша, не всі звертаються за компенсацією, – зазначив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, повідомляє Бізнес Цензор.

Також він повідомив, що зараз Мінреґіон напрацьовує проєкт рішення уряду, який буде пропонувати збільшити вдвічі розмір допомоги на опалювальний період.

Загалом за березень-червень власникам житла на часткову компенсацію витрат було спрямовано понад 225 млн грн.

Нині ця сума становить майже 450 гривень за людину щомісяця.

На цю програму держава щомісяця витрачає понад сто мільйонів гривень.

З них близько 137,3 млн грн розвитку громад та територій донорська допомога.

Програма "Прихисток" діє з ініціативи уряду. Її мета – забезпечити житлом переселенців, які перемістилися у період воєнного стану в безпечніші місця, та допомогти тим українцям, які безоплатно їх прихистили.

Чи передбачено якесь відшкодування за нанесення мовної та культурної шкоди, привнесеної східнями в Західну Україну – наразі нічого не повідомляється.

А дарма: рано чи пізно – так само доведеться це якось компенсовувати все.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?