Новини



Якщо з України, то дякую! – поляки бояться здавати житло біженцям


Українцям все складніше орендувати житло в Польщі. Власники помешкань не хочуть здавати їм квартири. Вони сумніваються у їхній платоспроможності та вимагають багато ґарантій, які біженці не можуть надати.

Ціни на оренду квартир у великих містах Польщі суттєво зросли. До того ж власники помешкань не хочуть брати українців, пише Wyborcza.pl

Пані Рената з Варшави допомагає знайомій українці з 13-річно дочкою знайти дешеву квартиру.

Зараз вони живуть у кімнаті площею 12 квадратних метрів. Платять 2700 злотих за саме житло та окремо оплачують комунальні послуги. Виходить чимало, тож сім'я хоче знайти щось дешевше. Але пошуки не дають результату.

Українка заробляє на прибиранні. Частину грошей передає донці та невістці в Україні. Її син збирається на фронт.

– Люди не хочуть здавати українцям. Я дзвонила багато разів і як горохом об стіну: «Якщо з України, то дякую». Пропонувала підписати контракт на себе. Вагалися, але зрештою відмовилися, – зітхає пані Рената.

Вона переконана, що таких історій біженців зараз багато.

Більшість поляків вважають, що ті мають чудову допомогу.

Мали, але це закінчилося.

Прожитковий мінімум подорожчав, у людей немає грошей.

– З іншого боку, ви бачите на вулицях багатих українців. Тікали усі прошарки суспільства, вони теж. Багаті впадають в око. Це багатьох людей відштовхує, – каже полька.

Психологиня, яка працює з біженцями, Юлія Валатек, також допомогла кільком родинам з України знайти квартиру у Варшаві.

Найчастіше їй відмовляли, коли вона згадувала, що шукає квартиру не для себе, а для людей, які приїхали до Польщі після 24 лютого.

– По-перше, власники квартир боялися, що візьмуть неплатоспроможних квартирантів. Вони також хотіли ґарантії, що не відмовляться від оренди через кілька місяців, коли захочуть повернутися в Україну. Багатьох з них просили пред'явити трудовий договір, часто на невизначений термін (що у випадку з біженцями після 24 лютого нереально). Деякі вимагали довідки від роботодавця, що ця людина працюватиме у нього ще півроку-рік (на жаль, ніхто не може гарантувати працевлаштування працівника), – пояснює Юлія Валатек.

Жінка розуміє бажання орендодавці захистити себе, адже такі самі вимоги вони ставлять і для своїх співвітчизників. Але для біженців вони нездоланні.

ЗУНР вже згадував, що після перших ейфорів біженців в Польщі від тамтешніх виплат допомоги, зарплат за некваліфіковану роботу тощо – потихенько настає прозріння.

Власне, це й підтверджує пані Валатек, коли додає, що ціни на оренду квартир значно зросли.

Іноді якість квартири невідповідна ціні.

Буває, за 40-50 квадратних метрів просять 2,5-3 тис. злотих, а квартира недобудована.Там немає ні пральної машини, ні ліжка, ні холодильника.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?