Новини



Моравєцкі: шляхи Польщі й Угорщини розійшлися


Що не дивно: дуже вже в не рівних умовах перебувають ці країни.

Польський прем’єр Матеуш Моравецький підтвердив, що шляхи Польщі і Угорщини розійшлися через різне ставлення до війни в Україні.

Ці слова пролунали у відповідь на нещодавню заяву прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який заявив, що війна в Україні струсонула польсько-угорську співпрацю, яка була віссю Вишеградської групи.

Орбан також оцінив, що цілі обох країн однакові, але "проблема на боці серця", тому що в той час, як угорці розглядають цей конфлікт як війну двох слов'янських народів, поляки "відчувають, що вони також воюють у ньому".

— Я підтверджую слова прем'єр-міністра Орбана про те, що шляхи Польщі та Угорщини розійшлися, — цитує слова Моравєцкого Європейська правда з покликанням на польський Dziennik Gazeta Prawna.

Очільник польського уряду також заявив, що "Польща не бере участі у війні в Україні".

— Війну ведуть українці, – підкреслив він й далі зазначив, що — героїчна боротьба українців підтримується зброєю – переважно американською, а також британською, польською та з багатьох інших місць – практично з усієї Європи, метою якої є допомогти їм захистити свій суверенітет.

Моравецький пояснив, що Польща намагається допомогти Україні "витримати переважний тиск ворога, агресора та жорстокий напад Росії".

— Ми хочемо, щоб Україна вижила і зберегла свою територіальну цілісність, свій суверенітет. Я вірю, що це станеться, — сказав глава польського уряду.

Правда, є ще один момент, в якому полягає засаднича нерівність між Угорщиною та Польщею і про який жоден польський високопосадовець не буде квапитися нічого вголос казати.

Річ в тім, що в Закарпатті мешкає близько 150 тис етнічних угорців, які говорять своєю мовою, визнають себе як угорці, пильнують свою національну культуру, тощо.

Польща в силу ружних історичних обставини такого етнічного польського плеча не має: ні в Галичині, ні на Волині з Поліссям. Що вже там казати про Поділля.

Може, саме тому Польща в останні місяці так прискорено і посилено мілітаризується, як ніколи за останні 30 років, натомість Угорщина — ні?

Погодьтеся: направду засаднича нерівність: є чого союзникам по Вишеґраду розійтись...

 

PS
Ще є Румунія, але вона, по-перше, не учасник групи V4, а по-друге, очільниця Молдови майже прямим текстом заявила про злиття її країни з Румунією.

Але то вже таке.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?