Новини



Нечуване зміцнення армії Польщі


На додачу до новітньої зброї з США та Британії, тепер Войсько Польскє отримає щей південнокорейську військову техніку: легкі винищувачі ФА-50, танки К2 і самохідні гаубиці К9.

Віцепрем'єр-міністр, міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак схвалив збройові контракти з Південною Кореєю на закупівлю сучасної військової техніки для польської армії. Перші поставки заплановані на цей рік, повідомляє ZUNR.PL з покликанням на TVP.

Віцепрем'єр-міністр, в етері TVP Info підкреслив, що це дуже важлива подія для безпеки Польщі.

За його словами, Польща замовила 1000 танків, понад 600 гармат-гаубиць і 48 літаків.

— Перші зразки танків будуть поставлені до Польщі цього року, — сказав очільник польської Міноборони. — А перші літаки будуть поставлені наступного року. Це стратегічна, довгострокова угода. Це також буде корисно й для польської оборонної промисловості.

За його словами, після першого етапу, який передбачає виробництво зброї в Південній Кореї, наступні екземпляри будуть вироблятися в Польщі.

– Тож у Польщі будуть нові, додаткові робочі місця, – запевнив Блащак.

Голова Міноборони оцінив, що «це справжнє посилення польської армії», позаяк до 2015 року Войсько Польскє було, за його словами, знищене, особливо військові підрозділи на схід від Вісли.

Він також запевнив, що Польща «максимально використає виробничі можливості польського ВПК».

— Ми вже замовили стільки «Крабів» [самохідна гаубиця польського виробництва], скільки Huta Stalowa Wola здатна виробити! Але разом з тим – оскільки ми не можемо чекати – ми замовили гармати-гаубиці з Кореї, – сказав Блащак.

Він також зазначив, що польські «Краби» створені на базі корейських гаубиць K9.

Поставки сучасних літаків, танків та гаубиць південнокорейського виробництва, за словами шефа польського Міноборони, дозволять створити потужну армію чисельністю щонайменше 300 000 осіб.

— У найближчі кілька років ми виберемо, що є найкращим з польських «Крабів і що є найкращим з корейських K9, наприклад, механізм автоматичного заряджання, і ми разом матимемо дуже хорошу зброю, — додав він.

Вибір на військову техніку саме з Південної Кореї випав тому, що зброя, яку виробляє ця країна, є якісною, перевіреною в боях і тому, що корейська збройна промисловість має дуже великий потенціал.

Замовлення на танки К2 розділили на два етапи.

На першому етапі Польща закупить 180 машин – поставки почнуться цього року, на другому етапі – понад 800 танків у стандарті K2PL і запуск виробництва в Польщі у 2026 році.

Танки, поставлені на першому етапі, також будуть доведені до стандарту K2PL.

Закупівлю самохідних гаубиць К9 також розбили на етапи.

Перший передбачає придбання 48 гаубиць, частина з яких цього року буде поставлена ​​до Польщі на заміну техніці, яку Польща передала Україні.

У 2024 році мають початися поставки понад 600 гаубиць, з 2026 року гармати будуть вироблятися в Польщі.

K9 з самого початку будуть оснащений польськими системами зв'язку, вони також будуть підключені до інтеґрованої системи бойового управління Topaz.

Також Польща закупить у Кореї 48 легких винищувачів FA-50, перші 12 з яких повинні бути поставлені до Польщі в середині 2023 року. Літак буде сконфігурований відповідно до вимог ВПС Польщі та оснащений системою розпізнавання НАТО свій-чужий (IFF NATO).

FA-50 — багатоцільовий літак, який може використовуватися як для підвищення кваліфікації, так і як бойова машина.  Він озброєний керованими і некерованими бомбами, ракетами «повітря-повітря» і гарматою.

Розроблений Korea Aerospace Industries у співпраці з американським Lockheed Martin — виробником F-16 і F-35.

K2 Black Panther — це основний бойовий танк виробництва Huyndai Rotem, який перебуває на озброєнні корейської армії з 2014 року. Озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою з автоматичним заряджанням і 12,7-мм кулеметом, оснащений системами захисту, здатними, серед іншого, знищити або «осліпити» випущені в нього снаряди. Екіпаж складається з трьох осіб. Танк оснащений дизельним двигуном, він може долати водяні перешкоди до 4,1 м завглибки, важить 55 тонн.

Самохідна гаубиця K9 Thunder виробництва Hanhwa Defense озброєна 155-мм гарматою з дальністю стрільби 40 км. З цієї машини походить шасі гаубиці «Краб» виробництва Huta Stanowa Wola.

Очевидно, що після такого переозброєння, яке зараз запускає Польща, до 2026 року вона стане найбільш озброєною країною Европи і за якісними, і за кількісними показниками. Бракуватиме хіба тільки ще ядерної зброї до повної переваги.

Якщо ж зважити на те, що мілітаризація спрямована саме на східний край Польщі, то там буде вже й недалеко доїхати тій всій озброєній армаді й до «кресув всхудніх»: скільки там до них їхати...


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?