Новини



Оператори дронів, швачки, кухарі й не тільки: про перекваліфікацію на Рівненщині


На Рівненщині з початку 2022 року 3100 людей пройшли професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації за різними напрямками, професіями, курсами цільового призначення у навчальному закладі обласного центру зайнятості.

– Програма навчання відбувається в залежності від того, які вакансії є на ринку праці, — повідомила Суспільному в етері Українського радіо Рівне заступниця директора обласного центру зайнятості Тетяна Новорок.

Безробітним, які перебувають на обліку у Центрі зайнятості, програма професійної підготовки доступна безкоштовно.

– Для того, щоб проходити професійну підготовку чи перепідготовку, потрібно мати статус безробітного. Якщо людина не має цього статусу, просто пошуковець роботи – навчатися за кошти фонду не має права, може навчатися або за власні кошти, або за кошти підприємства, якщо це підприємство після закінчення навчання цю людину візьме на роботу, — зауважила Тетяна Новорок.

У Центрі зайнятості програма навчання відбувається в залежності від того, які вакансії є на ринку праці.

– Просто навчання заради навчання немає. Є навчання під замовлення роботодавця і ми оперативно реагуємо на ті заявки, на ті вакансії, які подаються у служби зайнятості, — наголосила заступниця директора обласного центру зайнятості.

За її словами, навчальний центр Державної служби зайнятості має ліцензію на 58 виробничих професій. Безробітні можуть пройти профпідготовку, курси цільового призначення або підвищити кваліфікацію. Термін навчання залежить від професії, яку опановує людина.

– Говорити про середній термін професійної підготовки за новою професією не можна. Оскільки в ліцензійному описі чітко прописано, скажімо, професія кухаря – це шість місяців термін навчання, професія зварник ручного зварення – це сім місяців, швачка – це чотири місяці. Виводити середній термін не потрібно, просто є вимоги до підготовки в повному об’ємі професій, — пояснює Тетяна Новорок.

Є варіант короткотермінової професійної підготовки.

– До прикладу, є бухгалтер, який не знає останньої версії бухгалтерії 1С. І в Центрі є можливість підібрати таких людей і в залежності від того, яку заявку подав роботодавець, яким вмінням повинна володіти людина, упродовж 1-2 місяців здійснити професійну підготовку. На виході роботодавець отримає того фахівця, який його влаштовує, — розповіла посадовиця.

У цей період людина повністю забезпечується виплатами по безробіттю та супутніми допомогами.

– Якщо людина не з міста, то забезпечуємо гуртожитком, якщо проживає близько до Рівного, до прикладу, зі Здолбунова, то оплачуємо щоденний проїзд, — додала пані Тетяна.

Окрім того, з початку повномасштабної війни в Україні в обласному Центрі зайнятості з'явились нові курси, які можна освоїти.

– Сьогодні на часі навчання на курсах цільового призначення по оператору дронів. Не можу сказати, що це курси для безробітних. Скоріше це для тих, хто має у себе дрон, або планує певні види діяльності, як здійснення відео- чи фотозйомки", — розповідає Тетяна Новорок.

Наразі сформована перша група, яка починає навчання в жовтні.

– Тривалість навчання 32 години. Ми спробуємо, а далі, я так думаю, у план навчання робітника фермерського господарства чи інших сільськогосподарських професій ми будемо додавати певні операції з використанням дрона. Усе для того, щоб ті новітні технології, які сьогодні використовуються в агропромисловому комплексі, людина, коли прийде на роботу, вміла і могла виконувати, — зазначила заступниця директора обласного центру зайнятості.

Скористатись послугами з професійної підготовки можна з першого дня реєстрації в Центрі зайнятості, в залежності від вимог ринку праці.

– Ми скеровуємо людей при необхідності. Якщо ми бачимо, що за цим фахом працевлаштуватися людина не може — вона скеровується на профнавчання. За дев'ять місяців 3 100 людей у нас були залучені до програми підтримки безробітних, перепідготовки, підвищення кваліфікації, — додає Тетяна Новорок.

За її словами, 70-80% безробітних після завершення навчання знаходять роботу за новим напрямком, новою професією чи у новій галузі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?