Новини



«Задмухується вогонь у кузні, де кується перемога» – Літинський про реакцію Зеленського на обшуки у волонтерів


Скидається на те, що до волонтерської спільноти Львова починає потрошку доходити, що київській владі вони не потрібні від слова «взагалі». А місцевим прислужникам Київа – тим паче.

На думку волонтера та оборонця української мови, поліцейські й слідчі мали б проводити суттєву роботу на звільнених територіях і фіксувати злочини росіян. Натомість націлені знищити волонтерський рух

Таку думку Святослав Літинський висловив для Espreso Zahid.

– Чому волонтери повинні замінювати державу? – дивується Святослав Літинський. – Я вважаю, що чиновники мали б розуміти, якщо вони не спроможні забезпечити армію повністю, то нехай не заважають виконувати роботу нам. Запитайте, подивіться відео військових, що вони кажуть про волонтерську допомогу. Армія тримається на волонтерах.

На думку громадського діяча та волонтера, поліцейські та слідчі повинні розслідувати та фіксувати злочини росіян на звільнених територіях. А замість того вони хочуть зупинити волонтерський рух. 

– Мені дуже сумна ця історія з обшуками волонтерів. Пригадуєте, з чого починав Зеленський свій шлях президента? З оголошення вироку без суду Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Чи отримали вони бодай вибачення? Але відбиток ця справа залишила їм на все життя.

Тому й зараз, мені здається, задмухується вогонь у кузні, де кується перемога. І президент мав би підтримати волонтерів, а поліцію скерувати на реальні злочини. Тому зараз я маю два розв'язки проблеми: або громадськість покаже, що може відстояти волонтерів, або почнуть переслідувати ще інших волонтерів і волонтерський рух буде знецінений і зупинений в Україні повністю, – додав Святослав Літинський.

Щодо обшуків, то Літинському наразі не зрозуміло, чому його долучають до цієї справи. 

– Буцімто було відео, де капелану передають кошти за автомобіль. А кримінал полягає в тому, що йде продаж гуманітарної допомоги з метою збагачення. А ще якийсь свідок сказав, що я можу бути причетний, – розповідає волонтер.

До речі, рішення про обшук лежить у поліції ще з серпня. Вони сподівалися, що ми піддамося під провокацію. Орієнтовно в цей час до нашої групи неодноразово дзвонили та пропонували купити автомобіль, який є в Україні.

Ми на це не пішли, адже розуміли, що це провокація. Так ось, вони вирішили просто прийти з надією, що знайдуть щось у квартирі. Тому я повністю пов'язую обшуки з волонтерським рухом. Мене українці трохи знають і, якщо показати, що я нечесний, то що казати про інших?

Звісно, очевидна здитинілість пана Літинського таки вражає. Він ніяк ще досі не може осягнути, що в Київі завівся свій маленький «наполеончик», який тупо збирається всі‑всі‑всі здобутки, перемоги тощо – приписати тільки самому собі, в кращому випадку – ще й своїй слугу‑народівській команді.

Принаймні, саме про це свідчить нещодавнє роздавання орденів різним як не пєвунам на мацквє, так членам сімей любителів Партії Реґіонів та доволі старих міліційних кланів Львова.

Наче в пику всім «підслідним» волонтерам – посадник від київського престолу на Львівщині прозвітував, що:

Напередодні у Львівській ОВА провів зустріч з волонтерською спільнотою Львівщини.

У нашій області волонтерять тисячі людей. На жаль, з міркувань безпеки ми не можемо одночасно зібрати усіх. На зустріч запросили представників різних волонтерських напрямів.

Також були очільники Львівська обласна прокуратура, Управління СБ України у Львівській області та Поліція Львівської області.

Серед питань, які обговорили – права та правові межі праці волонтерів в умовах воєнного стану. Також йшлося про розслідування, яке стосується діяльності деяких львівських волонтерів.

За результатом зустрічі домовилися, що волонтерська спільнота створить робочу групу, яка регулярно контактуватиме з Львівська обласна державна адміністрація та правоохоронними органами області, щоб оперативно вирішувати всі виклики, які ускладнюють або перешкоджають законній діяльності волонтерів, у тому числі напрацьовуватиме законодавчі зміни.

Втім, судячи з відгуків під дописом на фейсбуці пана Козицького, львів'яни швидко оцінили, що ця зустріч – ні про шо: суто відбувайлівка про людське воко, для галочки.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?