Новини



Суд привів суму застави львівському волонтеру до норм чинного законодавства України


Громадський діяч Роман Матис, відомий своїм понад 10‑річним системним відстоюванням української мови в усіх галузях бізнесу та надання послуг, був одним з перших волонтерів ві Львові, справа проти якого з боку правоохоронних органів спричинила до, по суті, першого гучного резонансу.

На початку травня цього року його було затримано зі звинуваченнями буцім як в розкрадання і наживі на гуманітарній допомозі, але згодом випущено під заставу в захмарну суму – 2.000.000 (два мільйони) гривень, що на тоді становило приблизно 60 тис. доларів США.

Сьогодні Роман Матис повідомив, що суд призначив йому застава майже в 10 разів нижчою – але мова йде не про зниження суми застави, а саме про приведення її, нарешті, згідно з нормами чинного законодавства України.

Отже, щодо розміру застави. Галицький районний суд міста Львова, привів розмір застави в моїй справі у відповідність до вимог передбачених КПК України «у розмірі від 20 до 80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб», а не так, як нафантазували собі раніше правоохоронні органи, – повідомів Матис в себе на фейсбуці. – Тобто тепер застава становить 208 тис. грн. замість призначених раніше 2 млн грн. Не ведіться ні на які гучні заголовки, які вже почали з’являтися, ніякого «зменшення в 10 раз» чи інших клікбейтних качок, нарешті ситуація в цьому питанні відповідає законодавству України.

Допомогла активісту дістатися букви закону оборонці з Matviyiv & Partners: вся громіздка арґументаційна робота для суду була підготована саме їхніми адвокатами, бо самому таке зібрати нереально, засвідчив Роман Матис.

– Щодо адвокатів, то рекомендую всім волонтерам укласти договір з адвокатом не чекаючи поки до вас «постукають», так ви будете більш захищені й готові до будь-яких сюрпризів, – наголосив львівський громадський діяч.

Принагідно він подякував всім за підтримку: правозахисникам, середовищу громадських активістів та небайдужих громадян, політикам, які не стоять осторонь та ініціюють звернення і зміни до законодавства.

– А волонтерському середовищу до цього ще й бажаю, щоб всі ці негативні події якнайшвидше завершились і не заважали прискорювати нашу повну перемогу над ворогом і розпад московії, – на завершення додав Роман Матис.

Докладніше про утиски волонтерів і лапання їх через «підсадних качок» з боку правоохоронних органів – читайте в цьому матеріалі від ЗУНР.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?