Новини



250 років Галичині – 15 вересня ві Львові відбудеться наукова конференція


Преамбула конференції від організаторів гласить: Рівно 250 років тому, 15 вересня 1772 року, до Львова увійшла австрійська армія. Так розпочався новий етап в історії нашого краю.

Перебування Галичини в складі Австрійської держави тривало 146 років. Це не так вже й мало.

До порівняння: в складі УССР Галичина перебуває лише 83 роки, з яких 52 літа склала суто сов'єцка доба.

Зрозуміло, що таке тривале перебування в складі тодішнього такого собі прототипу нинішньої Евроунії не могло не накласти свій відбиток на Галицький край.

Відбулися ґрунтовні суспільні трансформації і сформувалася нова реґіональна вартість. Австрійська Галичина відіграла важливу роль у історії і Польщі, й України.

І хоча Галичина давно не існує в своїх адміністративних межах, – на думку орґанізаторів конференції, – розділена кордонами, реґіональна галицька ідентичність продовжує існувати та розвиватися.

Цікаво, що не встигло виринути оголошення про цю конференцію, як в шовиністичних та націонал-більшовицьких колах відразу здойнявся галас про якихось «галицьких сепаратистів», про яких всі постійно говорять, але яких навіть СБУ не може знайти – мусить, най якось і криво‑косо, та саме собі їх створювати.

Зокрема в телєґрам‑каналі Політичний Треш байстрюки без власної історії пишуть:

– Як ви гадаєте, організатори цього дійства корисні ідіоти чи рускі диверсанти? Насправді тільки розумово обмежені або фінансово підгодовані люди можуть зараз проводити заходи, присвячені «галицькій ідентичності». Невже ці всі науковці і псевдонауковці не розуміють, що проект «Галичина» – це західне віддзеркалення проекту «Новоросія»  чи «Малоросія» (як кому до вподоби)?

Відсутність освітнього рівня в такого роду дописувачів впадає в вічі відразу: не можуть полічити навіть до 250‑ти.

Тобто осягнути своїми, затьмареними більшовицькою пропаґандою мізками той факт, що певна історична дата чи річниця не їздить календарем, залежно від поточної політичної кон'юктури – їм Природою не дано за визначенням.

З іншого боку, в Цивілізованому Світі якраз навпаки – давно вже як заохочується дослідження історії та культури свого краю, своєї Малої Батьківщини!

І роблять це успішно що Тірольці, що Баварці, що Моравани, що Кашуби, що Шотландці з Валійцями!

Далі автори «політичного трешу» продовжують:

– Невже з них ніхто навіть не подумав про те, що говорити про перший поділ Польщі (внаслідок якого Галичина і відійшла до Австрії) в часи, коли поляки нас настільки потужно підтримують у війні проти російської федерації (а австрійці, до речі, зовсім не підтримують), це не просто ідіотизм. Це злочин проти української державності.

Очевидно, після таких слів час шпикам з СБУ поцікавитися: а чи не працюють бува ці «трешери» на розвідку Польщі і чи не є вони її давніми резидентами в Україні? Чи може, хтось гадає, Польща не має своєї розвідки і власних аґентів впливу в Україні взааглі?...

Далі шовіністи‑трешери пропонують:

– Вони, звичайно, можуть собі підпільно на своїх кухнях плакатись про те, що проект «Галичина» так і не визрів. Але ж не потрібно це робити у закладі Львівської обласної ради.

Що ту відповісти?

Та для того і проводяться ружні наукові конференції та дискусії, аби визначити, що де коли було визріло, а що ні! Але де такі елементарній речі годен зрозуміти недовченій школоті?

А ось намагання суспільну дискусію загнати знову «на кухні» – взайве тільки підтверджує, що маємо справу саме з представниками новітнього більшовизму!

Просто він зараз не сов'єцький під «знамёнамі алимі» – а інтеґрально‑націоналістичний під блакитно‑жовтими прапорами.

Прикметник «інтеґральний» в цьому випадку означає, що жодна відмінність, жадне виружниня – є засадничо не допустимим!

Всім мають бути однаково вбрані та пострижені, як в традиційній сов'єцько‑большевистській школі, чи то пак – в концтаборі радше....

Якщо захід не зірвуть подібного штибу ультра‑націоналістичні необольшевики, то Наукова конференція «250 років Галичині» відбудеться у четвер, 15 вересня, о 10:00 годині за адресою: Львів, Тараса Шевченка проспект, 13.

Заразом і дізнаємося, чому орґанізатори конференції лічать Галичині тільки 250 років, а не, скажімо, 1300 – від доби Білих Хорватів?

Розклад конференції

10.00 – 10.20
Вітальне слово директора бібліотеки Івана Сварника

10.20 – 10.40
Ігор Чорновол (доктор іст. наук)
Як виникла Галичина?

10.50 – 11.10
Леонід Зашкільняк (доктор іст. наук, завідувач кафедри Центральної та Східної Європи ЛНУ ім. І. Франка)
Історіографія Галичини

11.20 – 11.40
Леонтій Войтович (доктор іст. наук, завідувач кафедри історії середніх віків і візантистики ЛНУ ім. І. Франка)
Походження титулу «королі Галичини та Льодомерії»

11.50 – 12.10
Уляна Кришталович (провідний науковий співробітник Центрального державного історичного архіву України у Львові)
Йозеф Лізґаніґ і перші карти Галичини

12.20 – 12.40
Іван Сварник (директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки)
Фонд 146 «Галицьке намісництво» ЦДІА України у Львові

13.00 – 14.00. Перерва на каву

14.00 – 14.20
Олена Аркуша (канд. іст. наук, старший науковий співробітник Центру дослідження українсько-польських відносин Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України)
Галицький сейм і розквіт автономії (1861 – 1914)

14.30 – 14.50
Микола Литвин (докт. іст. наук, керівник Центру дослідження українсько-польських відносин Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України)
ЗУНР і спадщина Австро-Угорської монархії

15.00 – 15.20
Іван Хома (канд. іст. наук, завідувач кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини НУ «Львівська політехніка»).
На зламі століть: молоді літа Євгена Коновальця

15.30 – 15.50
Роман Мельник (аспірант кафедри історії Українського католицького університету)
Поняття "Галичина" та його контрконцепти в міжвоєнному дискурсі


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?