Новини



Західна Україна за минулий тиждень: На Закарпатті скасували Конституцію, а Тернопіль «хлорували»


Верховна Рада делегувала Закарпатській обласній військовій адміністрації безпрецедентні повноваження щодо конфіскації землі та нерухомості в Ужгородському районі, які прямо порушують Конституцію України.

Верховна Рада скасувала дію Конституції України на Закарпатті

У середу, 21 серпня, Верховна Рада у другому читанні прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури відведення земельних ділянок для розвитку цифрової інфраструктури». Закон, зокрема, дозволяє Закарпатській ОВА вилучати у фізичних і юридичних осіб землю вздовж автомобільних та залізничних шляхів в Ужгородському районі, і такі дії буде неможливо оскаржити в суді. Закон підтримали 228 депутатів.

Ініціаторами примусового відчуження можуть бути центральні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, Генеральний штаб Збройних Сил України, а також підприємства, які здійснюватимуть будівництво та експлуатацію об’єктів, для розміщення яких здійснюється примусове відчуження.

За результатами розгляду заяви ініціатора про примусове відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна Закарпатська ОВА звертається до Кабінету Міністрів із заявою про включення відповідного суб’єкта господарювання до переліку суб’єктів господарювання, для розміщення об’єктів яких допускається примусове відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна.

Постанова уряду є підставою для прийняття Закарпатською ОВА рішення про підготовку матеріалів для примусового відчуження. У разі якщо протягом 45 днів з дня набрання чинності рішенням Закарпатської ОДА від власника земельної ділянки, іншого об’єкта нерухомого майна не надійшла заява про надання згоди на продаж такого майна, то приймається рішення про примусове його відчуження. При цьому Верховна Рада встановила пряму заборону на оскарження до суду рішень Закарпатської ОВА про примусове відчуження земельної ділянки або іншого об’єкта нерухомого майна.

В той же час Головне юридичне управління Верховної Ради зазначило, що за результатами експертизи низка положень цього закону не відповідає Конституції України та не узгоджується з іншими законами. Зокрема, встановлення заборони на оскарження до суду рішень Закарпатської ОВА не забезпечує захисту прав власника майна, може призвести до їх порушення і неможливості власника захистити свої законні інтереси.

«Такий законодавчий підхід створює умови для існування корупційних ризиків, зокрема, допускає можливість вчинення корупційного правопорушення під час ухвалення рішень посадовими особами Закарпатської ОВА про примусове відчуження земельної ділянки, іншого об’єкта нерухомого майна», – зазначається у висновку Головного юридичного управління ВР.

«Встановлення будь-яких виключень із загальних правил примусового відчуження об’єктів права власності протягом дії правового режиму воєнного стану в Україні на території окремої адміністративно-територіальної одиниці України, а саме Ужгородського району Закарпатської області, є порушенням вимог частини четвертої статті 13 Конституції України щодо рівності усіх суб’єктів права власності перед законом», – наголосили парламентські юристи.

Своєю чергою, 23 серпня омбудсман Дмитро Лубінець у своєму Телеграм-каналі зауважив, що прийнятий закон є прямим порушенням ст. 6 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, що гарантує право на справедливий судовий розгляд. Лубінець додав, що таке обмеження права на судовий захист є втручанням у право власності особи, оскільки навіть в умовах воєнного чи надзвичайного стану право на звернення до суду за захистом свого порушеного права не може бути обмежено (ст. 64 Конституції України).

При цьому ні керівництво Закарпатської ОВА, ні депутати Верховної Ради від Закарпаття новий закон жодним чином не коментували. Відреагував на нього лише народний обранець від сусіднього Прикарпаття, Ігор Фрис (партія «Слуга народу»).

«Щойно ВР підтримала примусове вилучення нерухомості і землі у фізичних і юридичних осіб. При цьому в конкретному випадку заборонила оскаржувати до суду такі рішення в Закарпатській області. Це пряме порушення статей 13, 55 і 95 Конституції і повне ігнорування права власності, визначеного Цивільним кодексом. Голосував ПРОТИ цього невігластва. Готую постанову про його скасування!» – написав він в соціальних мережах.

В коментарях під публікаціями про новий закон думки закарпатців розділилися. Одні коментатори в стилі «грабуй награбоване!» пропонують конфіскувати майно не за адміністративно-територіальним принципом, а за політичним. Вони публікують списки місцевих «баронів», які заслуговують такої конфіскації – Балоги, Шуфрича, Ледиди і т.д. Інші ж називають губернатора Закарпаття Микиту «зеленим комісаром», який спершу проведе «націоналізацію та колективізацію», а потім розподілятиме конфісковане у закарпатців майно.

Через Ужгородський район Закарпатської області проходять міжнародна дорога М06 Київ-Чоп, національна дорога Н13 Львів-Ужгород, міжнародна траса Е50 із французького Бреста до Махачкали, дорога міжнародного значення М25 із Соломоново до Яноші. Крім того, через цей район здійснюється залізничне сполучення України з Угорщиною та Словаччиною.

Тернопіль відчув наслідки виробництва вибухівки на одному з підприємств міста

У Тернополі в ніч проти 20 серпня один із російських безпілотників влучив в промисловий об’єкт на околиці міста, внаслідок чого виникла масштабна пожежа. Під час тривоги приблизно о 3:00 в Тернополі прогримів вибух. Одразу після цього в північній частині міста з’явилося заграва від полум’я та чорний дим. За годину Тернопільська міська рада закликала містян зачинити вікна, оскільки густа чорна хмара над Тернополем простягнулася на сотні метрів.

«Тернополяни, які проживають на масивах Дружба, Кутківці, Пронятин, Новий Світ, а також у Білій. Прохання міцно зачинити вікна, оскільки у повітрі може бути відчутний запах диму. Закликаємо не публікувати фото, відео та не поширювати недостовірної інформації в соціальних мережах», – йшлося в повідомленні. Однак сотні фото і відео величезної хмари диму з різних ракурсів були розміщені спочатку в соціальних мережах, а потім і в ЗМІ.

Вранці вже Тернопільська ОВА закликала обмежити перебування на вулиці. «На місці пожежі працюють працівники служби ДСНС та поліції. У Тернопільському районі проводяться заміри якості повітря. При плануванні дня людям краще без потреби не виходити з дому, максимально обмежити перебування дітей на вулиці, зачинити вікна в приміщеннях, ретельно мити продукти, принесені з двору», – зазначили обласні чиновники.

Під час брифінгу вранці 20 серпня керівник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) у Тернопільській області Віктор Маслей уточнив, що пожежа відбулася «на одному зі підприємств Тернополя в одному із резервуарів з пальним», потерпілих не було. «До гасіння пожежі залучили 90 рятувальників та 20 одиниць техніки, приїхали два пожежні поїзди зі Львова та Тернополя. О 6:50 рятувальники локалізували пожежу та взяли під контроль», – зазначив Віктор Маслей. Проте ліквідувати вогонь вдалося лише о 14:40.

При цьому вже через кілька годин версія Маслея про «резервуар з пальним» розійшлася з дійсністю. Як заявила головна санітарна лікарка Тернопільщини, керівниця Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Оксана Чайчук, «через пожежу на промисловому об’єкті внаслідок атаки окупантів» на Тернопільщині виявили перевищення вмісту хлору та хлорвмісних речовин в повітрі від чотирьох до десяти разів. Продукти згоряння пального такого забруднення не дають.

«При нормі 0,1 міліграм на метр кубічний є перевищення від 0,4 до 1,01. Від 4 до 10 разів у атмосферному повітрі», – зазначила вона. Своєю чергою, мер Тернополя Сергій Надал у написав у соціальних мережах, що станом на 13:00 20 серпня у 7 з 10 контрольних точок у місті виявлено перевищення нормативних показників якості повітря. Проте він не уточнив, про які саме показники йдеться (вміст хлору, інших речовин чи загальна якість повітря).

У місцевих ЗМІ поширили симптоми отруєння хлором (почервоніння очей, печіння та сухість в горлі, охриплість голосу, зниження артеріального тиску і тахікардія), і рекомендували в разі їх наявності звертатися до лікарів.

«Для того, аби мінімізувати шкоду від хімічно небезпечних речовин, фахівці радять обмежити перебування на вулиці та закрити вікна та вентиляційні отвори в будинках. Також закликають обмежити перебування на водних об’єктах. Вдома рекомендовано розвісити змочені водою простирадла або тканину на вікнах та пити велику кількість рідини. Обмежити доступ атмосферного повітря у закриті приміщення. Якщо є можливість, застосовувати рекуператор», – рекомендували тернопільські медіа.

Вся справа у тому, що удар прийшовся по території колишнього Тернопільського комбайнового заводу, в корпусах якого вже другий рік виробляють компоненти вибухівки. Тернопіль – місто невелике, і багато хто про це виробництво знає, тож людей намагалися заспокоїти.

Вочевидь, удар було завдано по одній з ємностей, де зберігалися хімікати. Причому ємність була достатньо великою, оскільки в Тернополі і наступного дня після удару продовжували фіксувати підвищений вміст хлору та соляної кислоти в атмосферному повітрі. До речі, пожежа викликала паніку навіть у Львові, хоча туди хмара диму з Тернополя не дійшла.

Лише через два дні після ліквідації пожежі показники концентрації хлору та соляної кислоти у повітрі в Тернополі та околицях стали нижчими від гранично допустимих концентрацій. «За результатами досліджень не спостерігається перевищень вмісту хлору та соляної кислоти у атмосферному повітрі. Дослідження проводилися в трьох точках, де напередодні увечері 21 серпня ще фіксувалися перевищення. Там хлор становив нижче норми – 0,1 мг/м3», – повідомила під час брифінгу 22 серпня Оксана Чайчук.

Також заміри проводилися в Теребовлі та Козовій, адже хмара з димом від пожежі пішла в бік цих міст. За результатами моніторингу стану атмосферного повітря перевищень хлору та соляної кислоти не виявлено. В центрі контролю та профілактики хвороб зазначили, що жителі Тернополя «можуть повертатись до звичного ритму життя». Вочевидь, в статусі «живого щита» для військового виробництва, яке на території міста ніхто згортати не збирається. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?