Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Гуцули проти воєнкомів та школи як механізм мобілізації


Гуцули черговий раз довели, що є нащадками легендарного Олекси Довбуша. З сокирами в руках вони виступили проти співробітників військкомату, які приїхали в Карпати ловити людей для поповнення армії.


Сокира – зброя гуцула. В тому числі в боротьбі з мобілізацією

Протести гуцулів проти мобілізації вийшли на новий рівень. Кілька тижнів тому в рідному селі легендарного Олекси Довбуша, прикарпатському Космачі, розлючені жінки влаштували полювання на приїжджих, які, на їхню думку, були навідниками воєнкомів.

Нині ж з іншого боку Карпат, в буковинському селі Плоска, місцеві жителі напали на співробітників Територіального центру комплектації (ТЦК, тобто військкомат) з сокирами. Нагадаю, саме сокири-бартки були головною зброєю Довбуша та його соратників, опришків (так називали карпатських розбійників у XVIII-ХІХ століттях).

В селі Плоска вже багато років встановлено контрольно-пропускний пункт Державної прикордонної служби України (ДПСУ), де контролюють в’їзд та виїзд у прикордонну з Румунією зону. Раніше головною його метою була протидія контрабанді цигарок, а після початку повномасштабної війни на посту з’явилися також співробітники поліції і ТЦК. Вони ловлять ухилянтів від мобілізації та намагаються «загітувати» до лав ЗСУ місцевих гуцулів. Проте останнім це, вочевидь, не подобається, що засвідчив інцидент, який потрапив на відео. Воно одразу стало «вірусним».

На перших кадрах видно, як чоловік сидить верхи на коні і тримає на плечі сокиру, а напроти нього стоять двоє військових у формі. Очевидно, вони про щось сперечалися, оскільки емоційно вимахували руками, однак їхніх слів не чути.

Раптом на дорозі з’являється старенька жовта «Нива» і мчить просто на військкомів. Одному вдалося відскочити, а іншого авто зачепило, і він впав. Потім водій розвернувся, вийшов з машини і став гамселити військкомів обухом сокири, те ж саме робив чоловік, який сидів на коні. Також вони повибивали вікна в автомобілі військкомів.

«Пі***аси, приїжджають сюди, шукають. Іди на **й звідси, бо тебе заріжу», – кричать гуцули до військкомів. Після чого місцеві – один на коні, двоє на «Ниві» – покинули місце інциденту.

Відео було зняте на мобільний телефон з боку КПП. На ньому також видно двох чоловіків у військовій формі з автоматами (очевидно, прикордонників) і поліцейського, але у конфлікт вони не втручалися. «Викликай групу реагування, або на 102 дзвони», – чути на відео їхню розмову.

В поліції Чернівецької області підтвердили, що це був напад саме на працівників ТЦК. Речниця обласного управління поліції Кароліна Маришева сказала, що подія трапилась 7 березня в селі Плоска Вижницького району, біля контрольно-пропускного пункту «Горлеча». Він знаходиться у гірській місцевості приблизно за 5 км від румунського кордону.

Двоє жителів Вижницького району приїхали до блокпоста і, за даними поліції, самі спровокували конфлікт, а потім завдали тілесних ушкоджень працівнику ТЦК, а також пошкодили машину. Маришева додала, що один з військовослужбовців отримав травми. Він отримав направлення на проходження судово-медичної експертизи, щоб встановити тяжкість тілесних ушкоджень.

«Співробітники відділення №1 (Путила) Вижницького районного відділу поліції негайно розпочали розшукові заходи та встановили осіб, причетних до вчинення протиправних дій. Ними виявилися 28-річний та 43-річний місцеві жителі. Правоохоронці затримали порушників у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу. За цим фактом слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу. Досудове розслідування триває», – йдеться у повідомленні поліції. При цьому в Чернівецькому обласному ТЦК інцидент досі не прокоментували.

При цьому на іншій ділянці українсько-румунського кордону в Чернівецькій області, 8 березня було встановлено черговий рекорд. Правоохоронці стежили за зеленим Mercedes Sprinter на чернівецьких номерах, який рухався за три кілометри від кордону поблизу автомобільного КПП «Порубне». Коли автомобіль зупинили, то всередині вантажного бусу виявили 34 чоловіки мобілізаційного віку. Правда, це менше, ніж кілька тижнів тому в Закарпатті – там, як повідомляв ЗУНР, у двох бусах виявили 38 ухилянтів, які сподівалися нелегально перейти кордон з Угорщиною.

Як повідомило львівське видання Zaxid.net з посиланням на власні джерела в СБУ, правоохоронцям вдалося виявити масштабну схему незаконного переправлення військовозобов’язаних чоловіків за кордон. За перевезення до державної межі організатору вони заплатили 10 тисяч євро кожен, тобто загалом буковинець за свої послуги отримав 340 тисяч євро. Під час спецоперації, яку проводили прикордонники та слідчі СБУ і поліції, затримали також і організатора схеми, котрий особисто керував бусом.

Чоловіку повідомили про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Про долю затриманих ухилянтів інформації немає. Швидше за все, їм присудять штрафи на спрямують на військово-лікарські комісії до ТЦК.

Школи в регіоні теж стають інструментом мобілізації

Понад 100 батьків, діти яких навчаються в чернівецькій гімназії №5 «Інтеграл», вимагають звільнити директора цього навчального закладу. Це сталося через дії запрошеної директором поліцейської, яка на «виховній годині» знущалася над учнями та погрожувала їм, зокрема, мобілізацією їхніх рідних.

Скандальний інцидент за участю ювенальної поліцейської та керівництва гімназії трапився 6 березня. На «виховну годину» директор навчального закладу запросила представницю відділу ювенальної поліції Чернівців. Поліцейська почала ставити питання школярам по шкільній програмі, змушувала дітей розповідати на пам’ять твори Тараса Шевченка, питала імена, по-батькові та прізвища вчителів. Якщо учні не знали відповідей  або відповідали неправильно, поліцейська змушувала їх присідати від 10 до 40 разів.

За даними Телеграм-каналу «Хороші Чернівці» йдеться про працівницю поліції Діану Рожкову. На цьому ж каналі оприлюднили аудіодокази розмов, залякувань та погроз з боку поліцейської та директорки школи Віри Сопетик.

«Директор з класним керівником викликали на бесіду з малолітніми дітьми без відома та дозволу батьків представницю поліції, яка принижувала дітей заставляла їх до виконання фізичних вправ: присідання та стояння в планці, а якщо дитина не могла стояти її з низу били ногою в живіт. Про залякування словесне взагалі мовчу... Пані поліцейська дуже цікавилась заробітною платою батьків, залякували, що вона має право виписати штрафи і діти "жерти не будуть мати що місяць". За цим всім спостерігали дорослі в особі класного керівника і шкільного психолога», – зазначила мати одного з школярів, Ірина Козуб.

За її словами, відбувалось залякування дітей інтернатом, колонією, СІЗО, перевіркою працівниками поліції на придатність їхніх татів до військової служби. Діти були налякані настільки, що «боялись дихати». У відповідь на обурення батьків директорка гімназії заявила, що це була «профілактична робота з дітьми».

«Ця профілактична робота призвела до порушення психологічного стану дітей, боязні йти до школи, половина дітей боялись прийти додому після уроків бо їх мали забрати в інтернат», – зазначила Козуб. Вона підкреслила, що ця ситуація порушує всі права дітей. Старші учні, з якими проводили подібну «виховну» бесіду, записали погрози на свою адресу та поширили запис у соціальних мережах.

Наступного дня батьки школярів звернулися до районного управління поліції щодо можливих неправомірних дій керівництва гімназії та працівниці поліції. Зараз у поліції перевіряють інформацію, про яку йшлося у дописі, та звернення батьків. Щодо поліцейської розпочали службове розслідування.

В свою чергу, в управлінні освіти Чернівців консультуються з юристами щодо того, чи можна відсторонити директорку з посади на період службового розслідування. «Є ймовірне порушення прав дітей. Я впродовж трьох годин розмовляла з батьками. Вони кажуть, що побоюються за життя та здоров'я дітей, якщо вони будуть перебувати в закладі. Це їхня позиція» – розповіла начальник управління Ірина Ткачук.

Сама Діана Рожкова коментарів не дає, а от директор гімназії Віра Сопетик вважає свої дії правильними. Вона заявила журналістам, що запрошення поліцейської було викликане поганою поведінкою учнів.

«Якщо їх змусили поприсідати, не бачу у цьому нічого страшного. Вони на фізкультурі так само бігають і присідають. Не бачу великої провини, щоб писати заяву на звільнення. Маємо знайти порозуміння з батьками. Ми хочемо допомогти їм виховати гідних людей, але обов’язок батьків подивитися з чим дитина йде до школи» – заявила вона журналістам.

До речі, про фізкультуру. 6 березня у тернопільських групах соціальних мереж набуло популярності фото шкільного щоденника, де червоною ручкою було написане зауваження класного керівника: «Погрожував здати вчителя фізкультури до ТЦК!» З точки зору закону така погроза не варта уваги, адже вчителі, які працюють на повну ставку, наразі звільнені від мобілізації. Проте для тернопільських воєнкомів закон мало що значить, і їх у цьому підтримують правоохоронці.

Так, у жовтні 2023 року біли затримані два співробітника Тернопільського ТЦК, які спочатку незаконно позбавили волі двох чоловіків, а потім тривалий час їх катували в спеціально обладнаному приміщенні. Військових спочатку відправили під домашній арешт, проте нині вони знову працюють в роті охорони ТЦК, – хоча обвинувачення у катуванні передбачає для них покарання до 10 років позбавлення волі.

У прокуратурі підтвердили, що не зверталися до суду стосовно продовження запобіжного заходу для обвинувачених, «оскільки на цій стадії судового розгляду у цьому немає необхідності». Звучить як заохочення до здійснення наступних злочинів. Так що вчителям фізкультури варто вдосконалювати навички швидкісного бігу з перешкодами.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?