Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Під знаком протидії мобілізації


У карпатському селі Космач співробітникам військкомату місцеві мешканці кричали «Ганьба!», а на Волині поліцейським довелося рятувати військкомів від розлючених жінок, які захищали своїх чоловіків.

Вивезення ухилянтів за кордон стає масовим бізнесом в регіоні

Останніми днями в ЗМІ Західної України з’являється все більше новин про чоловіків у мобілізаційному віці, які намагаються за будь-яку ціну виїхати за кордон, а також про тих, хто їм у цьому сприяє. Найбільше таких публікацій в Закарпатській та Львівській областях.

Зокрема, 7 лютого Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України (ДПСУ) повідомило про «абсолютний рекорд» – затримання співробітниками Мукачівського прикордонного загону 40 чоловіків, які намагалися незаконно потрапити до Угорщини.

Двоє закарпатців на двох мікроавтобусах везли до кордону повз пункти пропуску 38 чоловіків мобілізаційного віку. При цьому буси були не такі вже й великі, тобто ухилянти у них мали почуватися, як риби в консервній банці.

В складі затриманої групи найбільше жителів Закарпаття (12 осіб) та Львівщини (6 осіб), є також мешканці Івано-Франківської, Рівненської та Хмельницької областей. Майже половина ухилянтів –  вихідці з Центральної та Східної України: Київщини, Дніпропетровщини, Полтавщини, Черкащини, Херсонщини та Запоріжжя.

«За послуги організатори незаконного переправлення планували зірвати куш, отримавши від кожного зі своїх клієнтів від 4500 до 8500 доларів США», – йдеться у повідомленні ДПСУ.

На іншому напрямку, словацькому, улов закарпатських стражів кордону був трохи меншим. Зокрема, 6 лютого за кількасот метрів від кордону зі Словаччиною прикордонники Чопського загону затримали чотирьох відчайдухів, які намагалися незаконно перейти кордон поза пунктами пропуску.

Як повідомили у ДПСУ, прикордонний наряд відділу «Ужгород» зреагував на рух групи чоловіків через те, що одного з них зафіксувала фотопастка. На пошуки правопорушників вислали групу реагування, яка виявила у лісистій місцевості трьох чоловіків.  

Троє затриманих виявилися жителями Івано-Франківщини, Дніпропетровщини та Харківщини. Ще одного правопорушника прикордонний наряд затримав на околиці населеного пункту Дубриничі Ужгородського району. Чоловік родом з Кропивницького не зміг пояснити мету свого перебування поблизу українсько-словацького кордону, але згодом зізнався у справжніх намірах.

Наступного дня до рук прикордонників відділу «Ужгород» потрапило шестеро ухилянтів – п’ятеро жителів Закарпаття та один киянин. Четверо закарпатців пробиралися до кордону горами у районі населеного пункту Забрідь Ужгородського району, де й були затримані. Ще одного закарпатця виявили на околиці міста Ужгород за 400 метрів від кордону. Чоловік помітив прикордонний наряд та намагався обійти його, однак спроба виявилася марною.

А двадцятирічного киянина зупинили поблизу населеного пункту Оноківці. У ході пошукових заходів прикордонники виявили пролаз у загороджувальному паркані та доріжку слідів у напрямку Словаччини. По слідах пустили службового собаку, який зупинив правопорушника за 300 метрів від кордону.

В сусідній Львівській області ухилянти намагаються перетнути кордон за допомогою сфальсифікованих документів, і у цьому їм допомагають як «активісти», так і правоохоронці.

Наприклад, 7 лютого управління СБУ у Львівській області повідомило про затримання керівника благодійного фонду з Самбірського району, який переправляв чоловіків за кордон. Затриманий використовував різні варіанти незаконних схем. Зокрема, оформляв ухилянтів під виглядом водіїв, що перевозять гуманітарні вантажі через кордон.

38-річного керівника благодійного фонду затримали під час отримання 5 тисяч доларів авансу, загалом же вартість незаконного виїзду за кордон для однієї людини становила 10 тисяч доларів. В СБУ не розголошували імені затриманого, але джерела у правоохоронних органах підтвердили, що мова йде про Володимира Смолінського, який є засновником та керівником Благодійного фонду «Закон і справедливість». Ця організація зареєстрована у травні 2022 року у селищі Нижанковичі Самбірського району.

Затриманому повідомлено про підозру за статтею 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Йому загрожує позбавлення волі на термін до 9 років.

При цьому днем раніше, 6 лютого, співробітники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали на Львівщині за переправлення ухилянтів за кордон 44-річного майора СБУ. За даними ДБР та Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, у 2019 році чоловік заснував фірму, яка займалася гуртовою торгівлею. У 2022 році він влаштувався працювати в СБУ, однак продовжив керувати компанією, яка у березні 2023 року отримала ліцензію на міжнародні автоперевезення вантажів.

«Тоді у правоохоронця виникла ідея, окрім вантажів, переправляти за кордон ще й чоловіків призовного віку. Охочих нелегально потрапити до Європи він реєстрував у системі “Шлях” як водіїв компанії. За даними слідства, вартість такої послуги стартувала від 5 тисяч доларів США», – повідомили в ДБР.

Як вдалося встановити слідству, з березня до серпня 2023 року п’ятеро водіїв підприємства, які нібито мали доставляти гуманітарну допомогу, виїхали з України й не повернулися. 44-річному майору повідомили про підозру у незаконному переправленні осіб через кордон. Йому загрожує позбавлення волі на строк до семи років, проте наразі чоловік залишається вдома – суд обрав йому запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та відсторонив від виконання обов’язків.

В ДБР не назвали імені підозрюваного, проте львівські ЗМІ пишуть, що йдеться про Віктора Чурупченка, який був власником ТОВ «Фарт плюс компані», в січні цього року переоформлену на родича – Олександра Чурупченка. Також Віктор Чурупченко є співзасновником створеного в березні 2022 року благодійного фонду «Вікторіус».

Посилюються «жіночі бунти» проти мобілізації

У вівторок, 6 лютого, у село Космач на Івано-Франківщині (до речі, рідному селі легендарного Олекси Довбуша) прибули працівники ТЦК. Селяни зустріли військових не дуже дружньо. Як видно з відео, яке розповсюдили в місцевих пабліках у соцмережах, людей у формі оточила група жінок, які вигукували, що «в країні війна не оголошена», а представники військкомату «будуть биті».

Згодом до центру села жінки вийшли на імпровізований протест. Селом почали ширитись чутки, що планується «облава» від ТЦК, і жінки вийшли, аби їй завадити, і вимагати «справедливої мобілізації». У центрі села вони почали зупиняти машини, зокрема, й машину Іванни Грепиняк, яка їхала з шестирічною донькою.

Протестувальники сказали, що жінка знімає їх протест на мобільний телефон. Її почали витягати з автомобіля, видирати волосся, відбирали ключі від автомобіля, вдарили дитину. Іванна Грепиняк твердить, що протестувальники звинувачували її в тому, що вона – «навідниця ТЦК» і приїхала «здавати воєнкомам» місцевих чоловіків.

Від автомобіля Іванни протестувальники відійшли лише після того, як хтось з протестуючих вигукнув, що це не той автомобіль, на який вони чекали. Більшість протестувальників побігла до авто, яке під’їхало позаду, в цей час Іванна Грепиняк змогла полишити Космач. 

Жінка звернулась до лікарні зі скаргами на травми, яких завдали їй та доньці протестувальники. Лікарі діагностували у дівчинки забій м’яких тканин носа, а у 24-річної матері – ймовірну закриту черепно-мозкову травму. Наразі постраждала перебуває у Косівській районній лікарні. Грепиняк також оприлюднила в соціальних мережах фото і відео з конфлікту в Космачі, пост поширили понад три тисячі разів.

В свою чергу, жінки в Космачі заявляють, що спілкування із водійкою було ввічливим, натомість, каже, це Іванна Грепиняк почала ображати протестувальниць, нецензурно лаялась, провокувала, а згодом наїхала одній з протестувальниць на ногу.

Наступного дня у Космачі відбулось зібрання села, на якому працівники ТЦК спробували пояснити, чому і як відбувається мобілізація. Проте люди емоційно реагували на аргументи воєнкомів, вимагаючи пояснити, «від кого потрібно захищати Україну». Після безрезультатних дискусій, люди почали скандувати військовим «Ганьба!»

Якщо в прикарпатському Космачі обійшлося без фізичного зіткнення між воєнкомами та населенням, то у волинському селі Полиці співробітників ТЦК довелося рятувати поліцейським. Все почалося 5 лютого, коли на очах у місцевих почали в’язати та запихати в поліцейський автомобіль жителя сусіднього села.

47-річний Олександр Войчук із села Гута-Боровенська, син якого зараз на передовій, приїхав до Полиць у справах. Коли чоловік ішов дорогою, біля нього зупинився поліцейський автомобіль, в якому, крім правоохоронців, були співробітники ТЦК. Спершу чоловіка шарпали, а потім на території приватного подвір’я повалили на землю та закували в кайданки. Далі його посадовили в поліцейський автомобіль. Коли чоловіка силою почали змушувати сісти в авто, на допомогу кинулися місцеві жінки. Вони зафіксували дії поліції та військових на відео, підкреслюючи, що ті у нетверезому стані.

Прес-офіцер Волинського обласного ТЦК Уляна Кравчук публічно звинуватила затриманого в тому, що він був нетверезий та нецензурно лаявся, а також у тому, що чоловік не з’явився до ТЦК для уточнення військово-облікових даних і для проходження військово-лікарської комісії. Однак, як повідомила дочка Олександра Войчука, її батько давно комісований і знятий з військового обліку. Чоловіка відпустили з поліції лише після того, як він на відео заявив, що почувається добре, не має скарг на стан здоров’я і вважає, що поліцейські діяли правомірно.

А наступного дня в Полиці прибула група співробітників ТЦК зі своєрідною каральною акцією. Вони оточили місцевий магазин та почали вимагати у всіх присутніх там чоловіків документи – проте наразилися на силовий опір, насамперед з боку жінок. Воєнкоми викликали поліцію, яка і захистила їх від народного гніву.

«На місці події дії поліцейські намагалися припинити протистояння, проводили превентивні заходи спрямовані виключно на подолання конфлікту між працівниками ТЦК та громадянами. Конфлікт, який виник між військовими та громадянами був припинений, усі учасники конфлікту залишили місце конфлікту», – зазначили у поліції. За результатами конфлікту нікого не затримали, скарг до поліції не надходило. «За цим фактом проводиться додаткова перевірка для оцінки дій сторін конфлікту» – сказано у повідомленні.

В свою чергу, в Волинському обласному ТЦК повідомили про відповідальність за будь-яке перешкоджання роботі військкомів. «Відповідно до частини 1 статті 114-1 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період» тягне за собою позбавлення волі терміном від 5 до 8 років» – погрожують військкоми. Проте поки що у Полиці не їздять.   


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?