Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Суди проти військкоматів та черговий губернатор з Донбасу


Львівські суди захищають чоловіків від потрапляння в армію, скасовуючи рішення військкоматів про мобілізацію тих, хто має право на відстрочку чи непридатний до військової служби за станом здоров’я.


Львів’яни виграють суди за право не потрапити в армію

Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов львів’янина Володимира С. та скасував висновок військово-лікарської комісії (ВЛК) про його придатність до військової служби. Чоловік довів, що рішення ВЛК було прийнято протиправно, повідомляють місцеві ЗМІ.

Як вказано у рішенні суду, Володимир С. звернувся до суду з позовом до ВЛК при Шевченківському районному ТЦК (військкоматі) Львова. Чоловік має вроджену ваду серця, на початку серпня 2023 року він пройшов медичний огляд, але ВЛК визнала його придатним до військової служби. Володимир С. вважав висновок протиправним та сформованим без проведення належного огляду. На думку позивача, ВЛК не взяла до уваги усі обставини та його захворювання було кваліфіковано «більш легшим, ніж воно є».

Справу розглянув суддя Роман Брильовський. Він дослідив усі матеріали, зокрема довідку ВЛК, у якій було вказано «вроджена вада серця і двостулковий клапан аорти без порушення функції». Водночас, згідно з випискою з медичної карти Володимира С., його діагноз – вроджена вада серця: двостулковий аортальний клапан з мінімальними порушеннями функцій. Йому було рекомендовано обмежити фізичні навантаження і приходити на огляд до кардіолога, сімейного лікаря, ендокринолога.

Комісія не взяла до уваги огляд кардіолога, під час якого було зафіксовано скарги позивача на дискомфорт в ділянці серця. Крім того, у висновку ВЛК відсутні будь-які посилання на огляд позивача кардіологом, ендокринологом. Представник ВЛК не надав суду доказів, що Володимира С. оглядали відповідні фахівці. Також у документах не зазначено, що чоловіка у військкоматі оглядали хірург, терапевт, невропатолог, окуліст, отоларинголог.

Суд дійшов висновку, що ВЛК не вивчила усі дані про стан здоров’я Володимира С., а тому унаслідок такого огляду відсутні підстави ВЛК виносити постанову про ступінь придатності до військової служби. Суд вважає, що спірне рішення ВЛК прийнято протиправно.

Суддя Роман Брильовський задовольнив позов Володимира С. та визнав протиправними дії ВЛК при Шевченківському районному ТЦК та СП Львова, та скасував постанову комісії про придатність позивача до військової служби. На рішення ще може бути подана апеляція.

Це далеко не перший випадок, коли львівські суди захищають чоловіків від потрапляння в армію. Так, Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов викладача технологічного коледжу «Львівської політехніки» до Золочівського районного ТЦК про скасування його мобілізації. Чоловік у суді довів, що має право на відстрочку.

Свої позовні вимоги чоловік обґрунтував тим, що він є викладачем на 1,3 ставки, тому, згідно з законом, має право на відстрочку від мобілізації. Представник ТЦК заявив суду, що чоловік не надав підтвердження вченого звання чи наукового ступеня, тому право на відстрочку на нього не поширюється.

Як вказано у позовній заяві викладача, він є педагогічним працівником, тому на нього не поширюється вимога про наявність вченого звання чи наукового ступеня, бо він не зобов’язаний займатись науковою діяльністю. Однак, згідно з законом, він має бути працевлаштованим не менш, як на 0,75 ставки.

Справу розглянула суддя Наталія Мричко, яка встановила, що представник ТЦК неправильно тлумачить закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», через що позивачу не надали відстрочку. Суддя повністю задовольнила позов викладача до Золочівського військкомату, скасувала рішення про мобілізацію, а також зобов’язала ТЦК розглянути питання щодо надання йому відстрочки від призову. Проте на це рішення суду ще може бути подана апеляція.

А ще один мешканець Львівщини навіть відсудив у держави компенсацію через відмову в перетині кордону. Як вказано у рішенні суду, яке винесли у грудні 2023 року, випадок трапився ще у червні 2022 року у пункті пропуску Рава-Руська – Гребенне. Мешканець Львівщини мобілізаційного віку разом із підопічною особою (своїм 82-річним дідом з інвалідністю II групи) їхали за кордон рейсовим автобусом, та надали необхідні документи для перевірки. Начальник групи інспекторів прикордонного контролю відмовив у перетині кордону чоловіку, який супроводжував людину з інвалідністю, за якою постійно доглядає. Чоловік разом із своїм дідом були змушені вийти з рейсового автобуса та добиратись до Львова на таксі.

Чоловік не погодився з забороною прикордонників на перетин кордону та звернувся до суду. У листопаді 2022 року Львівський окружний адмінсуд визнав протиправною та скасував заборону на перетин кордону для чоловіка, у квітні 2023 року це рішення підтримав Восьмий апеляційний адміністративний суд. Після цього чоловік звернувся до суду, щоб стягнути компенсацію через протиправну заборону в перетині кордону. Він хотів стягнути з держбюджету 250 тис. грн моральної компенсації та 4,4 тис. грн матеріальної шкоди (витрати на квитки за кордон, таксі до Львова).

Справу розглянув суддя Личаківського райсуду Львова Григорій Жовнір, який дослідив усі матеріали та частково задовольнив позов. Чоловіку мають виплатити з держбюджету 20 тис. грн моральної компенсації, оскільки, на думку судді, сума у 250 тис. грн є завищеною. Також позивачу мають компенсувати 2417 грн майнової шкоди – вартість автобусних квитків для двох людей. Витрати на таксі до Львова йому не компенсують через відсутність квитанції. Варто відзначити, що, незважаючи на рішення судів, виїхати за межі України чоловікові так і не вдалося.

Тернопільську область може очолити екс-губернатор Луганщини

Тернопільську область, яка зустріла Новий рік без губернатора – Володимир Труш був несподівано звільнений 29 грудня 2023 року – може очолити «парашутист» зі Сходу України. До речі, нині виконувачем обов’язків начальника Тернопільської обласної військової адміністрації (ОВА) є один із заступників Труша – юрист Володимир Важинський, про що громадськість довідалася лише 4 січня 2024 року, і то не з розпорядження президента, а з новин на сайті Тернопільської ОВА.

А 9 січня місцевий портал «Тернополяни» повідомив, що новим губернатором області може стати колишній глава Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай. Він – уродженець Сєвєродонецька, проте з 2005 року займався бізнесом у Києві, а з 2008 року почав робити політичну кар’єру у команді Олексія Рєзнікова, який тоді був депутатом Київської міської ради.

Після державного перевороту в Україні у 2014 році Гайдай став радником глави Обухівського району Київської області, відомого земельними скандалами. А восени 2015 року парті тодішнього президента Петра Порошенка відправляє уродженця Луганщини в Закарпаття, де «парашутист» Сергій Гайдай очолив Мукачівську районну державну адміністрацію.

Після приходу до влади Володимира Зеленського, в оточення якого входив Рєзніков (був віце-прем’єром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, пізніше міністром оборони України) кар’єра Сергія Гайдая пішла вгору. Кілька місяців він був радником нового губернатора Закарпаття Ігоря Бондаренка, а 28 жовтня 2019-го сам став губернатором, очоливши Луганську область. На цій посаді він перебував до 15 березня 2023 року, коли майже вся Луганщина перейшла під контроль Росії.

З тих пір, за чутками, він неодноразово намагався перейти на дипломатичну роботу, однак йому це не вдалося. Зокрема, у травні 2023 року Казахстан не надав агреман на призначення Сергія Гайдая послом України (проти цього різко виступала Росія). Однак Гайдай перебуває в кадровому резерві Банкової, незважаючи на скандальне звільнення Рєзнікова з Міноборони, і залишається медійним персонажем, коментуючи події на Донбасі.

Причина для появи на Тернопільщині «парашутиста» на посту губернатора більш ніж очевидна. Місцева верхівка партії «Слуга народу» просто не має таких лобістських можливостей, щоб нав’язати Києву кандидата зі свого середовища.

По-перше, просто немає осіб здатних і охочих поборотися за посаду номер один в області. Це свідчить як про коротку лаву запасних, так і про низький рівень мотивації та договороздатності осіб, які волею обставин опинилися в партії президента.

По-друге, хоч і деякі провладні депутати Верховної Ради від Тернопільщини займають непогані позиції в парламенті, ця гілка влади наразі не є ключовою в державі. Всі справи, і в першу чергу кадрові, вирішуються не на Грушевського, а на Банковій, в Офісі президента.

А в головному будинку країни зовсім інші пріоритети і бачення. Тому цілком зрозуміло, що фігура перевіреного свого і зараз формально не задіяного у державному управлінні Гайдая зрозуміліша за спроби просунути на посаду ноунеймів з Тернополя, навіть парламентського розливу. Тим більше, що Сергій Гайдай має репутацію вправного менеджера незалежно від того, в якій політичній команді працює.

Зрозуміло, що Тернопільщина – не вершина для його амбіцій, але це хороша можливість нагадати про себе. Швидше за все, саме під виклики теперішнього часу його планують призначити. «Кому, як не колишньому очільнику фронтової області знати і розуміти важливість мобілізації та мобілізаційної роботи для економіки держави. Зрештою, чужим завжди легше і простіше виконувати такі непрості завдання» – написав тернопільський портал «За Збручем».

Крім мобілізації, Сергію Гайдаю буде набагато легше за місцевих чиновників виконати завдання Києва із захоплення Свято-Успенської Почаївської Лаври Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП). Хоча Гайдай у 2017 році отримав «Орден Святителя Миколи Чудотворця» за заслуги перед УПЦ МП та благодійність, проте з тих часів занадто багато змінилося.

Якщо Сергій Гайдай буде призначений начальником Тернопільської ОВА, він стане другим вихідцем з Луганщини серед губернаторів у Західній Україні. Нагадаємо, що Волинську ОВА з грудня 2019 року очолює Юрій Погуляйко, який народився у Краснодонському районі.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?