Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Все менше електроенергії та надій на майбутнє України


Найбільш проблемними в регіоні для є для київських властей настрої мешканців Чернівців та Ужгорода: вони і в майбутнє України не вірять, і в разі чого радше втечуть за кордон, ніж поповнять лави ЗСУ.

Регіон розділився у баченні майбутнього України

На минулому тижні було оприлюднено результати Дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (IRI).

Суто формально його метою був усесторонній аналіз ставлення громадян до органів місцевого самоврядування та надання комунальних послуг, проте були і запитання загальнополітичного характеру. Опитування показало, що мешканці обласних центрів Західної України досить по-різному оцінюють ситуацію в країні загалом.

Зокрема, людей, які вважають майбутнє України «скоріше безнадійним», найбільше в регіоні виявилося у Чернівцях – 25% (більше їх лише в Одесі, 26%). У найзахіднішому обласному центрі країни, Ужгороді, песимістів понад п’ята частина – 21%. Варто відзначити, що жодних ударів по цих містах з початку війни не було.

У Тернополі не мають надій на майбутнє України 18% мешканців, у Рівному – 17%, у Луцьку – 16%, у Львові – 15%. А «чемпіонами оптимізму» є мешканці Хмельницького та Івано-Франківська, де лише 14% опитаних вважають майбутнє України «скоріше безнадійним».

Ці відповіді швидше свідчать про політичні настрої громадян, адже вони не мають прямої кореляції з оцінкою економічного становища в Україні в наступні 12 місяців. З одного боку, 62% мешканців Чернівців вважають, що воно погіршиться (з них 20% – що набагато погіршиться). Але в Ужгороді «економічних песимістів» менше – 54%, з них 22% абсолютних, – при цьому в Івано-Франківську таких аж 28%. При цьому ще 27% мешканців столиці Прикарпаття вважають, що економічне становище в Україні «дещо погіршиться».

Цікава ситуація у Львові. Тут погіршення ситуації в економіці очікують ті ж 54% опитаних, що й в Ужгороді, проте співвідношення абсолютних та помірних «економічних песимістів» суттєво відрізняється: лише 12% львів’ян вважають, що економічне становище в Україні набагато погіршиться. Подібні результати і в Луцьку: там 51% мешканців очікують погіршення в українській економіці, але тільки 11% вважають, що ті будуть серйозними.

В Рівному, де погіршення економічного становища в Україні очікує найбільше мешканців – 65%, лише 13% вважають, що воно «набагато погіршиться». В Тернополі загальна частка «економічних песимістів» складає 56% (абсолютних – 18%), а в Хмельницькому, відповідно, 54% та 17%.

Варто відзначити, що у відповідях лише на одне загальнополітичне запитання мешканці обласних центрів Західної України відповіли біль менш однаково – воно стосувалося дій в разі загострення воєнної обстановки біля їхнього міста. Приблизно половина опитаних заявила, що буде залишатися там, де проживає зараз. Найбільше таких людей у Львові – 54%, далі йдуть Чернівці, Луцьк та Ужгород (по 52%), Івано-Франківськ (51%), Рівне (49%), Хмельницький (48%) та Тернопіль (47%).

Виїхати за кордон в разі загострення воєнної обстановки біля їхнього міста найчастіше планують мешканці Чернівців (17%) та Ужгорода (16%). У Тернополі потенційних емігрантів 13%, в Івано-Франківську – 12%, у Рівному – 11%. У Львові, Хмельницькому та Луцьку про плани виїхати за кордон в разі наближення фронту заявили по 10% опитаних.

Цікаво, що опцію піти в такому разі в Збройні сили України найчастіше в регіоні вибирали мешканці Луцька – 18%. В Івано-Франківську та Хмельницькому бажаючих піти в армію виявилося по 14%, у Львові – 13%, в Рівному і Тернополі – по 12%, а в Чернівцях та Ужгороді – по 10%.

Таким чином, найбільш проблемними для київських властей в регіоні є настрої мешканців Чернівців та Ужгорода: вони і в майбутнє України не вірять, і в разі чого радше втечуть за кордон, ніж поповнять лави ЗСУ. Це й не дивно, адже лише в Чернівецькій та Закарпатській областях компактно проживають національні меншини – відповідно, румуни та угорці. Можливо, чернівчан та ужгородців варто запитати про те, чи вірять вони в майбутнє Румунії та Угорщини?..

Силовий протест як єдиний спосіб порятунку від мобілізації

Конфлікти з воєнкомами та поліцейськими, які примусово затягують чоловіків в ТЦК, тривають в Західній Україні не перший рік. Як правило, вони закінчувалися публікацією відео в соціальних мережах та повідомленням про те, що чоловіка прямо з лікарської комісії відправили у військову частину.

Проте останнім часом почастішали повідомлення про те, що потенційних мобілізованих після силових протестів співгромадян або взагалі не відвозять до ТЦК, або відпускають звідти, лише вручивши повістку.

Так, вранці 17 червня у львівський район Левандівка прибули людолови, тобто так звана «група оповіщення», що складалася зі співробітників ТЦК та поліцейських. У них виник конфлікт з перехожим мобілізаційного віку, який відмовлявся показати документи. Одразу ж прибігло більше десятка жінок з навколишніх будинків, які спробували фізично перешкодити затриманню чоловіка, знімали все на відео та бурхливо обурювалися.

«Один з громадян на прохання поліцейського пред’явити військово-облікові документи відмовився це робити і поводився виклично, цим самим спровокувавши конфлікт. Громадянин мотивував відмову тим, що при собі не має жодних документів. Однак у процесі перевірки таки показав паспорт громадянина України. Також чоловік стверджував, що є батьком-одинаком, однак документально підтвердити цього не зміг», – повідомили у Львівському обласному ТЦК після того, як відео конфлікту потрапило в мережу.

«У результаті військовозобов’язаного перехожого не доправляли до ТЦК, а лише поінформували про обов’язок оновити свої військово-облікові дані», – додали воєнкоми. Зрозуміло, що такий позитивний для чоловіка результат став наслідком кількісної переваги жінок району над «групою оповіщення».

А 20 червня пасажири автобуса «Тернопіль – Львів» блокували рух на трасі H02 біля села Струтин Золочівського району на Львівщині – через те, що працівники місцевого ТЦК забрали водія їхнього автобуса до військкомату. Відео інциденту поширилося в соцмережах. На кадрах видно натовп, який перегородив дорогу в обох напрямках, а також людей у військовій формі, які стоять перед автобусом.

За словами речниці поліції Львівщини Світлани Добровольської, акція протесту тривала близько 10 хвилин. Причини та деталі конфлікту правоохоронці наразі з’ясовують. Після короткого перекриття траси рух транспорту вдалося відновити в повному обсязі, заявила вона.

Лише після цього інцидент прокоментували у Львівському обласному ТЦК. Там повідомили, що автобус, який рухався за маршрутом Тернопіль-Львів, зупинили не їхні співробітники, а поліція.

«Оскільки у водія були відсутні військово-облікові документи, його запросили у Золочівський районний ТЦК. Там водію вручили повістку на оновлення облікових даних, повернувши його через кілька десятків хвилин до його автобуса. Відтак автобус продовжив рух. Наголошуємо, що в салоні автобуса був ще один водій, тож відсутність першого не впливала на можливість транспортного засобу продовжити рух, згідно маршруту. Однак пасажири чомусь вирішили вийти назовні і на певний час заблокувати трасу», – сказано в повідомленні.

«Нагадуємо: кожен військовозобов’язаний громадянин повинен носити з собою військово-облікові документи. Відсутність документів є підставою для доставлення громадянина до найближчого ТЦК для з’ясування обставин. Водії маршрутних автобусів жодним чином не можуть бути винятковими у цьому плані», – виправдовуються львівські воєнкоми.

При цьому очевидно, що саме публічний протест пасажирів врятував водія їхнього автобуса від мобілізації.

Вимкнення електроенергії в регіоні тривають від 4 до 6 годин

На минулому тижні майже в усіх областях Західної України були оприлюднені нові графіки погодинних вимкнень електроенергії. Мінімальна її тривалість збільшилася з трьох для чотирьох годин. При цьому обленерго будуть застосовувати графіки погодинних відключень з 00:00 до 24:00, а з 00:00 до 06:00 і з 13:00 до 23:00 обсяг обмежень став більшим. «Причина – прогнозоване зростання споживання через спекотну погоду», – йдеться у повідомленні, яке розіслали ЗМІ обласні енергорозподільчі компанії.

Проте головна зміна у графіках погодинних вимкнень полягає в тому, що тепер вони будуть застосовуватися до двох груп споживачів одночасно. Всього таких груп шість, і раніше в Західній Україні намагалися відключати лише одну. Очевидно, що людей та бізнес просто привчають до збільшення тривалості погодинних вимкнень та розширення категорій споживачів, які під них підпадають.

Зрозуміло, це викликає незадоволення насамперед у звичайних громадян, з яким піарники обленерго намагаються боротися у креативний спосіб. Так, в «Чернівціобленерго» повідомили про запуск спеціального додатку, який інформуватиме про погодинні відключення електрики.

Додаток працює тільки для мешканців Чернівецької області. Офіційний ресурс eSvitlo.cv інформуватиме лише про відключення за графіками погодинних відключень. «Цю мобільну версію ми розробили спільно з ТОВ “Інтер Код”. Наразі опція пройшла тестування та успішну перевірку. Задіяли обидві мобільні платформи, тож для кожної операційної системи працює своє робоче посилання», – повідомляють в обленерго.

«В додатку споживач може просто вибрати номер своєї групи графіку погодинних відключень за адресою помешкання, офісу чи інших об’єктів споживання. Також є можливість додати декілька груп, а оновлення графіку відбувається оперативно залежно від ситуації, що склалася в енергосистемі України та відповідно команди диспетчера Укренерго», – сказано у прес-релізі.

Що робити у випадку, коли смартфон чи планшет розряджений, а електрика відключена, енергетики не повідомляють.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?