Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Спроба захоплення монастиря УПЦ в Банченах та пошиття курток для збірної Росії на Закарпатті


Росія продовжує визначати порядок денний в регіоні. На Буковині силовики намагалися захопити монастир УПЦ, яку називають «церквою країни-агресора», а на Закарпатті майже рік шили куртки для лижної збірної РФ.


Наліт на монастир в Банченах – тренування перед захопленням Почаївської Лаври?

Зранку в четвер, 9 листопада, десятки озброєних військовослужбовців оточили територію Банченського монастиря Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Чернівецькій області. Керували акцією співробітники СБУ, які вимагали допустити їх всередину монастиря, мотивуючи це необхідністю «ідентифікувати людей, які перебувають в обителі». При цьому у силовиків не було жодних рішень суду на проведення будь-яких слідчих заходів у монастирі.

На захист обителі вийшли митрополит Лонгин (Михайло Жар) та десятки його дітей, а також духовенство та парафіяни монастиря. Віруючі зі словами «Ганьба» і «Навіщо сюди приїхали?» вимагали від силовиків залишити територію поруч із Банченським монастирем.

Нагадаю, що Михайло Жар у 2008 році був удостоєний звання Героя України за свою діяльність з допомоги дітям. Крім своїх трьох дітей, священнослужитель усиновив понад 400 сиріт, серед них тяжко хворі, інваліди та діти з ВІЛ. Ними опікується братія Банченського монастиря.

Після спроби силовиків зайти в монастир до них звернувся митрополит Лонгин, який закликав дати віруючим спокій. «Все, досить вже. Залиште нас у спокої. Я психологічно вже не можу. Закінчуйте весь свій цирк, забирайте людей. Якщо потрібно буде вам зі мною поговорити, ось тоді я й буду з вами зустрічатися», – сказав ієрарх УПЦ.

Пізніше у відео зверненні Митрополит Лонгин заявив, що після візиту загону збройних силовиків до Банченського монастиря весь світ має звернути увагу на знущання, які переживають віруючі УПЦ.

«На Банченський монастир було скоєно напад. Військові з автоматами, співробітники СБУ напали на нас, як на бандитів, налякали всіх дітей, оточили все, що маємо. Ця держава не дбає про нас, про наших дітей. Мої діти на передовій, десять синів там, четверо вже інваліди», – сказав він.

«Нехай увесь світ знає, як ми страждаємо, як нам важко жити у цій державі. У нас немає жодних прав, Конституція не захищає нас, закон нас не захищає. Чим цей народ завинив? Чому ми не маємо права жити у цій державі? Вона наша. Я прошу всіх схаменутися», – додав митрополит Лонгин.

Ієрарх також закликав віруючих з усієї України зупиняти тих, хто буде намагатися захоплювати святині. «Ми служимо цій державі, але чомусь ми не маємо права вірити в Бога і молитися у нашій Церкві. Страшно було, коли прийшли з автоматами до монастиря. Вони до Бога з автоматами прийшли, не до мене. Зупиняйте цих людей, бо наша Церква, Бог наш. Мені потрібна допомога зараз», – зазначив він.

Варто відзначити, що жоден засіб масової інформації Чернівецької області не повідомив про атаку силовиків на Банченський монастир УПЦ, хоча раніше журналісти регулярно робили репортажі про благодійну діяльність митрополита Лонгина, а місцеві чиновники різного рангу приїздили до нього за благословенням. Проте, як і під час вручення ієрарху підозри в розпалюванні ворожнечі у травні цього року, всі вони промовчали.

На захист митрополита Лонгина висловився лише депутат Верховної Ради від партії «Слуга народу» Артем Дмитрук, обраний в мажоритарному окрузі в Одесі.

«Прийшли, бо так захотіли. Прийшли з автоматами, у масках, прийшли незрозуміло чому. Що ви там забули? Що ви зробили для нашої країні? Що ви зробили задля перемоги? Нуль, ви ніхто. Всі ті, хто зараз робить таке свавілля, всі обов'язково будуть покарані – і ті, хто краде у наших військових, і ті, хто сьогодні приходять і так знущаються з наших храмів і священників», – заявив він.

При цьому близький до керівництва УПЦ МП «Союз православних журналістів» (СПЖ) апелював до президента України, хоча і в дивний спосіб. 10 листопада на порталі СПЖ було опубліковано редакційну колонку під заголовком «Напад на Банчени – провокація проти Зеленського?»

«Зараз у США тривають активні процеси за припинення допомоги Україні. Лише за кілька годин до подій у Банченах кандидат у президенти США Вівек Рамасавамі вчергове вже заявив, що Україна – тоталітарна країна, де влада «за наші гроші» переслідує християн і забороняє УПЦ. А 3 листопада Зеленський підписав закон про сприяння правам нацменшин, необхідний для вступу до ЄС.

В ситуації, коли через переслідування УПЦ є реальна загроза припинення допомоги від США, коли Україні потрібно пестити й плекати нацменшини, хтось дає команду пригнати натовп військових з автоматами до «напіврумунського» монастиря, де, крім іншого, розміщений всесвітньо відомий притулок для дітей-інвалідів. І кадри з цього дійства вже облетіли всі світові агентства.

Варіантів два: або це свідома провокація проти ОП і Зеленського, або ж у нас політикою щодо УПЦ займаються просто дуже нерозумні люди. І, зізнатися, жоден із варіантів не тішить» – йдеться в колонці.

Однак насправді і сам Зеленський, і люди з його офісу неодноразово таврували УПЦ МП як «церкву, пов’язану з країною-агресором». Тож спроба захоплення монастиря в Банченах (а інакше назвати появу десятків озброєних людей важко) схоже на тренування перед взяттям під контроль найбільшої святині УПЦ на території Західної України – Свято-Успенської Почаївської Лаври в Тернопільській області.

На Закарпатті досі шили куртки для лижної збірної РФ

В п’ятницю, 10 листопада, глава Закарпатської обласної військової адміністрації (ОВА) Віктор Микита повідомив про чергову «зраду»: виявляється, незважаючи на другий рік повномасштабного збройного конфлікту між Україною і Росією, одна з швейних фабрик Закарпаття продовжувала виробляти форму для збірної РФ.

«На одному з підприємств Закарпаття, власником якого є громадянин Італії, приховано виготовляли зимові лижні куртки італійського бренду VIST із символікою держави-агресора для національної збірної Російської Федерації з лижного спорту, замовником котрої є організація RUSSIA SKI TEAM. Цю протиправну діяльність виявили, задокументували та припинили працівники Національної поліції. Дякую правоохоронцям за оперативне реагування на потенційні загрози й недопущення протиправної діяльності в інтересах окупанта» – написав губернатор Закарпаття у своєму телеграм-каналі.

Пізніше Служба безпеки України повідомила, що її співробітники теж були залучені до акції на швейній фабриці. «Фабрика почала виконувати замовлення російської компанії, яка постачає спеціалізований одяг для спортивних команд країни-агресора, з початку 2023 року. За даними слідства, протягом цього періоду підпільна майстерня виготовила та поставила до РФ понад 40 оптових партій зимових курток для російських лижників. Під час відправки спортивного одягу фігуранти заклеювали на ньому марлевим скотчем російську символіку» – сказано в прес-релізі СБУ.

При цьому про жодну «підпільну майстерню» насправді не йдеться – на фото, поширених правоохоронцями, видно великі фабричні цехи, про що прямо сказано далі. «Для забезпечення виробничого процесу у швейному цеху було залучено керівника підприємства. Виконанням російського «замовлення» займалось не більше 5 швей, яких відбирали серед «довірених» осіб. Також швачки додатково проходили «інструктаж» щодо нерозголошення факту співпраці на користь країни-агресора серед оточуючих, знайомих та родичів» – йдеться у прес-релізі.

«Щоб приховати нелегальні поставки, їхній «маршрут» пролягав через одну з європейських країн, де знаходився власник закарпатської швейної фабрики. Ним виявився іноземець, який безпосередньо займався укладенням відповідних договорів з російськими замовниками та організовував переправлення готової продукції до РФ» – таємничо написали українські лицарі плаща і кинджала, хоча за кілька годин бо цього губернатор Закарпаття прямо повідомив, що йдеться про італійського громадянина та фірму VIST.

Як сказано на її офіційному сайті, «VIST є одним із найвідоміших брендів у лижному секторі. За свою майже 20-річну історію VIST зумів зайняти нішу серед провідних гравців у світі зимових видів спорту. Сьогодні портфоліо продукції VIST дуже диверсифіковане: від технічного спорядження (лижі, сноуборди та кріплення) до спортивного спорядження, а також високоякісного модного лижного одягу, який також ідеально підходить для активного відпочинку».

Фірма пишається тим, що «зараз є офіційним постачальником форми для Федерації лижного спорту Росії, а також національних лижних команд Болгарії, Угорщини та України». Санкцій на постачання одягу з ЄС в Росію не запроваджено. До речі, на ярликах, фото яких поширили правоохоронці, є напис Made in Ukraine, тобто йдеться про цілком легальний міжнародний контракт, без спроби приховати країну виробництва.

СБУ розпочало кримінальне провадження за ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). «Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна» – погрожує спецслужба. Проте про жодного підозрюваного наразі інформації немає.

Також невідомо, про яку саме швейну фабрику йдеться. Адже на Закарпатті їх понад десять, і практично всі співпрацюють з Італією. Проте враховуючи той факт, що до слідчих дій на підприємстві були залучені співробітники Мукачівського прикордонного загону, йдеться про одну з фабрик у Мукачівському або Берегівському районі. При цьому місцеві коментатори не виключають, що вся ця операція є наслідком нечесної конкуренції між закарпатськими швейниками, і здійснена насамперед з метою заволодіти майном фабрики.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?