Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Скандали в оточенні мера Львова та репресії проти УПЦ на Буковині


Компанію, пов’язану з фондом екс-заступника мера Львова, власті Естонії підозрюють в розтраті 1,5 мільйона євро коштів, зібраних естонською благодійною організацією під гучною назвою Slava Ukraini.


Колишнього віце-мера Львова звинуватили в розтраті благодійних коштів

В Естонії та Україні триває гучний скандал. Депутата естонського парламенту та голову благодійної організації MTÜ Slava Ukraini Йоганну-Марію Лехтме звинуватили в розтраті 1,5 мільйона євро, які ця організація переказала львівській компанії IC Construction. Ця компанія пов’язана з благодійним фондом екс-заступника мера Львова Геннадієм Васьківим та належить його родичам.

У перші тижні повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Естонії заснували благодійну неурядову організацію MTÜ Slava Ukraini, що займалася гуманітарною допомогою постраждалим від війни українцям. Засновниками MTÜ Slava Ukraini була консультативна рада, яку очолила Йоганна-Марія Лехтме.

Спочатку організація займалася доставкою ліків в Україну, а згодом допомога поширилась на продукти, гігієнічні засоби, спецтехніку та військову допомогу для ЗСУ. Загалом за рік організація зібрала 6,5 мільйонів євро і стала найбільшим благодійним фондом Естонії з підтримки українців. За вклад у допомогу Україні Йоганна-Марія Лехтме отримала в Естонії титул «Людина року» та медаль від президента країни. У березні 2023 завдяки в тому числі активній благодійній діяльності вона стала депутатом естонського парламенту від фракції Eesti 200.

Також на початку весни минулого року у Львові створили благодійний фонд «Все для перемоги» (All for Victory), засновниками якого стали екс-заступник мера Львова Геннадій Васьків та харківський підприємець Вячеслав Ступаков, який займався роздрібною торгівлею та був членом ради Харківської районної організації партії «Народний Фронт». Львівська організація співпрацювала з різними благодійниками, включно з естонцями, а приблизно у квітні 2022 року, судячи з офіційних сторінок організацій у соцмережах, почала співпрацювати з MTÜ Slava Ukraini.

Геннадій Васьків разом із Йоганною-Марією Лехтме особисто доставляв гуманітарну допомогу на деокуповані території Харківської, Донецької, Луганської та Херсонської областей, а також передавав допомогу для військових, про що свідчать їх спільні фото у соцмережах. При цьому обидві організації не публікують звітів про використання благодійних коштів.

На початку березня 2023 року консультативна рада фонду MTÜ Slava Ukraini оголосила про внутрішню перевірку через підозри в нецільовому використанні коштів двома українськими партнерами, серед яких – фонд «Все для перемоги» та львівська фірма IC Construction. За версією естонських правоохоронців, організація MTÜ Slava Ukraini перерахувала IC Construction 1,5 мільйони євро.

Згадана компанія нині належить Марті Лютій, дружині брата Геннадія Васьківа. Керівником IC Construction є друг та колишній колега Васьківа по Львівській міській раді, екс-керівник управління економіки міськради Роман Панасюк. Разом із Васьківим та забудовниками Володимиром Феником і Василем Денекою, Панасюк вказаний як засновник фонду «Все для перемоги».

9 травня 2023 року прокуратура Естонії відкрила кримінальне провадження за фактом привласнення коштів, зібраних організацією MTÜ Slava Ukraini та переданих сумнівній львівській компанії. Цю справу естонська прокуратура розслідує спільно з колегами з України, хоча українські правоохоронці офіційно не повідомляли про початок розслідування. Однак ЗМІ Львова з посиланням на власні джерела зазначають, що в Україні справою займається Державне бюро розслідувань (ДБР), до підслідності якого належать злочини, вчинені посадовцями.

Йоганна-Марія Лехтме заперечує зловживання з благодійними коштами, однак на тлі скандалу вона 22 травня подала заяву про складення повноважень депутата парламенту Естонії, зазначивши, що не буде давати оцінку висунутим проти неї звинуваченням, проте дасть свідчення прокуратурі.

Геннадій Васьків звинувачення у привласненні благодійних коштів також заперечує, називаючи їх «антиукраїнською політичною атакою, спланованою російською стороною». Проте досі ані Геннадій Васьків, ані його фонд, ані IC Construction публічно не відзвітували про передані Естонією 1,5 мільйони євро.

Керівник фірми Роман Панасюк підтвердив журналістам, що майже весь дохід компанія отримала від MTÜ Slava Ukraini «за рахунок пожертв естонського народу». За його словами, виручка IC Construction у 2022 році становила 41,7 мільйонів гривень або близько 1 мільйона євро (вочевидь, ще півмільйона євро прийшли у 2023-му), а чистий прибуток – 9,3 млн грн або близько 250 тис. євро. При цьому Панасюк стверджує, що компанія отримувала гроші як оплату за договорами постачання товарів чи послуг, а не як пожертвування.

Скандал набув значного розголосу у Львові на минулому тижні, напередодні сесії Львівської міської ради, що відбулася 25 травня. Хоча на ній міському голові Андрію Садовому вдалося уникнути обговорення діяльності свого колишнього заступника, однак довелося відповідати на незручні запитання щодо заступників нинішніх.

По-перше, депутат Олексій Різник зачитав на сесії звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції з вимогою провести перевірку діяльності міського голови Львова на предмет наявності корупційного правопорушення, а саме призначення премій своїм заступникам без рішень міськради, як того вимагає її регламент.

По друге, Садовому довелося захищати від депутатів віце-мера Сергія Кіраля, який у листопаді минулого року 10 днів перебував у відрядженні на Балі. «Я би хотів звернути увагу, що це не були десять днів на Балі. Індонезія – це острів, Балі – архіпелаг, на якому я був два дні. Не моя вина, що саме на Балі лідери «Великої двадцятки» прийняли рішення проводити своє засідання», – заявив на сесії сам Кіраль.

Питання про поїздку Сергія Кіраля на Балі поставила депутат від партії «Варта» Наталія Шелестак, а після відповіді заступника мера Садовий запропонував тому в наступний раз взяти її з собою.

«Наступного разу візьміть пані Наталю з собою. От ви не взяли, і є питання, годинна дискусія. Ну це життє! То життє, розумієте?», – сміючись заявив мер Львова. Варто відзначити, що в ході ще однієї дискусії з Шелестяк на сесії Садовий виразно сказав «…твою мать».

Вочевидь, щоб мер позбувся таких прикрих русизмів у своїй публічній комунікації, депутати на сесії затвердили «Програму сприяння функціонуванню української мови як державної у Львівській міській територіальній громаді».

Репресії проти УПЦ на Буковині загрожують конфліктом України з Румунією

На минулому тижні найбільш резонансні кроки влади стосовно Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) відбулися на Буковині.

У понеділок, 22 травня, настоятель Свято-Вознесенського чоловічого монастиря УПЦ МП митрополит Лонгин (Михайло Жар) заявив, що поліція проти нього «відкрила справу та викликає на допит». У відео, опублікованому на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ він додав, що «продовжується переслідування священноначалія Української православної церкви».

Варто відзначити, що Михайло Жар у 2008 році був удостоєний звання Героя України за свою діяльність з допомоги дітям. Крім своїх трьох дітей, священнослужитель усиновив понад 400 сиріт, серед них тяжко хворі, інваліди та діти з ВІЛ. При цьому ЗМІ Чернівецької області, повідомляючи про його виклик на допит, вищенаведені факти замовчали.

Близько о 13:00 в понеділок при вході до Чернівецького районного управління поліції зібралися сотні людей, щоб підтримати священика. Впродовж всього часу люди виспівували молитви. «Люди приїхали особисто почути, як поліція вручає митрополиту Лонгину підозру. Представники поліції не пускають людей...» – йшлося у повідомленні Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ.

Проте згодом до парафіян вийшов сам митрополит Лонгин. «Все буде добре. Господь нам допоможе і наша держава також. Поки що я на свободі. Прошу зараз, щоб ви тихенько йшли додому, а дорогою назад нікого не ображали. У четвер побачимося на храмі в Банченах», – сказав настоятель Банченського монастиря УПЦ.

Урочистостям з нагоди храмового свята монастиря – Вознесіння Господнього, яке відзначалося 25 травня, – поліція справді не заважала. Проте уже наступного дня начальник головного управління Національної поліції в Чернівецькій області Віктор Нечитайло заявив, що «будь-якого тиску в справі Жара поліція наразі не відчуває», і анонсував подальше переслідування митрополита Лонгина.

«Ми, відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу, за три дні надали відповідну повістку вказаній особі. Михайло Жар своєчасно прибув до Чернівецького районного управління поліції, де йому було вручено повідомлення про підозру за вчинення кримінального порушення згідно із статтею 161 Кримінального кодексу. (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками)» – сказав він.

«Так, дійсно, разом з ним прийшли близько 150 осіб, які приїхали на власних транспортних засобах та на мікроавтобусах. З вірянами ми провели відповідну роботу. На той момент фактів порушення громадського порядку не було», – відзначив Нечитайло. Остання фраза призначалася місцевим «активістам», які кілька днів у соціальних мережах звинувачують поліцію у тому, що вона недостатньо жорстко поводилася з «прихильниками руського міра».

Того ж самого дня, 26 травня, представники влади Чернівців описали майно румуномовної парафії УПЦ на честь Трьох Святителів, опечатали храм-усипальницю, в якому молиться громада, і передали його на баланс міського кладовища.

У прес-службі Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ зазначили, що мер Чернівців Роман Клічук та депутати міськради «вирішили покарати» церковну громаду на чолі з протоієреєм Христофором Габором за відмову переходити в розкольницьку Православну церкву України. У повідомленні наголошується, що «вперше за сучасної історії України знищена румуномовна православна парафія».

«Румунська спільнота України висловлює своє обурення браконьєрськими діями мера Чернівців. Адже храм-усипальницю було збудовано за рахунок Фонду Буковинської митрополії в 1881 році та відреставровано коштом румунських товариств, консульства Румунії та парафіян у 1990 році. За 33 роки міська влада жодним чином не допомогла у відбудові храму та догляді за прилеглою територією» – зазначили у єпархії УПЦ.

Жодної реакції Генерального консульства Румунії у Чернівцях на ці дії влади наразі немає. Проте вони можуть посилити конфлікт між Києвом та Бухарестом, який вимагає зберегти в Україні мережу румуномовних шкіл, більшість з яких розташована саме на Буковині. 


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?