Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Обшуки в Почаївській Лаврі та Різдвяні ялинки на два тижні раніше


В регіоні специфічно готуються до Різдва, яке тепер в Україні на державному рівні відзначають 25 грудня. Співробітники СБУ провели обшук в Почаївській Лаврі, де Різдво будуть святкувати 7 січня.

Привід для обшуків у Почаївській Лаврі досі невідомий

В четвер, 30 листопада, співробітники СБУ провели обшуки на території Свято-Успенської Почаївської Лаври Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Тернопільській області. «Комплексні заходи проводять співробітники СБУ в Тернопільській області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури» – було сказано в повідомленні СБУ.

За інформацією спецслужби, обшуки було проведено у межах кримінального провадження щодо причетності керівництва Лаври до розпалювання національної ворожнечі та ненависті. В СБУ стверджують, що на сайті Лаври було оприлюднено публікацію, в якій ображали національну честь та гідність іудеїв, а також розпалювали релігійну ворожнечу до представників усіх церков, окрім УПЦ. Крім того, у цьому дописі клірики УПЦ МП нібито поставили під сумнів існування України як суверенної держави окремо від Росії.

Того ж дня, 30 листопада, у сусідньому Кременці виконавча служба примусово повернула у власність держави Миколаївський собор. Її працівники зірвали замки для доступу керівництва історичного заповідника у приміщення собору. Акція стала резонансною, адже в рамках собору досі діяло Кременецьке духовне училище УПЦ МП. Там навчалися майбутні керівниці церковних хорів. Двері келій, у яких в цей час спали вихованки училища, правоохоронці вибивали ногами, заявив журналістам офіційний представник УПЦ МП митрополит Климент.

«Дівчат примусили нашвидкуруч збиратися і виходити з приміщення на мороз. Їхні батьки завадили поліції відвезти їх на автобусі в якесь підвальне приміщення якогось невідомого навчального закладу, де, як повідомили поліціянти, їх «мали б розмістити після завершення зачистки приміщення», де вони навчалися», – повідомив він.

Одночасно зі згаданими акціями правоохоронців у Тернополі біля Кафедрального собору Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії УПЦ МП знову організували протест проти того, аби на Тернопільщині існували храми Московського патріархату.

«На фоні сьогоднішніх подій, які відбуваються в Почаєві та Кременці, ми вирішили виступити в підтримку цих подій. Відомо, що там відбуваються обшуки, є рішення суду, якщо я не помиляюсь, вже на виселення, не знаю, чи в Почаєві, в Кременці точно. І ми вирішили організуватися, прийти також в Тернополі протестувати проти московського патріархату і нагадати вкотре, що в центрі Тернополя, в центрі Галичини фактично є така культова споруда, яка належить московській церкві» – заявив організатор акції Володимир Мричко.

Один з учасників пікету Володимир Петришин підтвердив, що присутні таким чином підтримують обшуки, які СБУ проводить у Почаївській лаврі. «Добре, що спецслужби взялися за перевірки. Думаю, що такі візити СБУ мали б зробити і до церкви московського патріархату в Тернополі» – сказав він.

При цьому в УПЦ МП підкреслюють, що їм наразі невідомо про рішення суду, за яким СБУ може проводити обшуки у Почаївській Лаврі, та про те, яка саме інформація на сайті Лаври стала приводом для цих обшуків.

«Якщо мова йде про якусь статтю на сайті, то ще менше зрозуміло, які були підстави обшукувати всю величезну територію Лаври і хто це погоджував?.. Тим паче не маю уяви, про яку конкретно публікацію йде мова», – заявив митрополит Климент.

Нагадаємо, що на початку грудня 2022 року СБУ повідомила про підозру в розпалюванні ворожнечі ректору Почаївської духовної семінарії – архієпископу Шумському Іову (Віктору Смакоузу). Торік також було заблоковано сайт Почаївської Лаври. За словами представників Лаври, провайдер це зробив на вимогу СБУ через «брехливі доноси».

Тоді в монастирі повідомили, що намагатимуться якнайшвидше поновити роботу сайту. Нинішній сайт Почаївська лавра створила того ж дня, коли був заблокований попередній. Про звернення до суду щодо його блокування чи видалення якихось публікацій відкритої інформації немає.

Різдвяні ялинки встановлять раніше, проте не в усіх обласних центрах регіону

Протягом багатьох десятиліть святкові ялинки з’являлися на головних площах обласних центрів Західної України напередодні 19 грудня, коли за юліанським календарем відзначається день Святого Миколая. Проте з вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ), які зараз фактично є державними церквами, перейшли на так званий «новоюліанський календар». Нині  більшість церковних свят у них збігаються з католицькою церквою, тож день Святого Миколая відзначатимуть 6 грудня. Тому встановлення та прикрашання ялинок вже почалося.

Правда, повноцінну лісову красуню в центрі свого міста побачать лише мешканці Львова. Цього року святкове дерево висотою 14 метрів Львову подарували мешканці Білогорщі Галина та Йосип Панас. «Господарі кажуть, що дуже люблять цю ялинку, адже вона дуже красива, але для їхнього подвір’я вона вже завелика, тому вирішили подарувати її місту. Сподіваються, що вона сподобається львів’янам і гостям Львова», – йдеться у повідомленні Львівської міської ради.

«Цю ялинку мій чоловік привіз з Карпат десь 20 років тому. Вона з такого маленького саджанця виросла на 14 метрів. Раніше ми щороку прикрашали її до Різдва, але з часом це вже стало неможливо, адже вона так сильно виросла! Ми вирішили в цей тяжкий для країни час, коли всі стараються економити кошти, подарувати нашу ялинку Львівській громаді», – заявила журналістам Галина Панас.

Головну ялинку Львова прикрасять світловою ілюмінацією, яку закупили ще у 2018 році, а на верхівку замість зірки символічно повісять протитанкового «їжака», якого зробили в минулому році з трамвайних рейок на підприємстві «Львівелектротранс». У міськраді Львова додали, що освітлення ялинки споживатиме 1 кВт на годину, а у випадку відключення електроенергії ялинку окремо підсвічувати не будуть.

В усіх інших обласних центрах регіону встановлять або штучні ялинки, придбані в минулі роки, або й взагалі обійдуться без головної ялинки. Так, на Вічевому майдані в Івано-Франківську встановлять невелику символічну ялинку – зварений з металевих труб каркас, який прикрасять дитячими малюнками.

«Традиційної ялинки не буде, бо ми розуміємо, що можуть бути відключення світла. У нас ялинка – штучна, і використовує досить велику кількість електроенергії. Тому ми ухвалили рішення, що цього року буде символічна ялинка з малюнків дітей», – розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

В Чернівцях не буде навіть такої ялинки. Справа в тому, що на Соборній площі, де її традиційно встановлювали, зараз розгорнуто ангари іспанської благодійної організація Remar S.O.S. для допомоги переселенцям. Проте, за словами начальника міського управління культури Юлії Сафтенко, прикрасять менші живі ялинки у парках, а на площі Філармонії розмістять фотозону. Крім того, у парку Шевченка встановлять невелику штучну ялинку, яку купили раніше. При цьому велика штучна ялинка, закуплена у 2021 році за 800 тисяч гривень, залишиться на складі.

У Рівному штучної ялинки не буде не лише в центрі міста, але й у парку Шевченка, де її навіть почали монтувати. Проте в.о. міського голови Рівного, секретар міськради Віктор Шаркизян на брифінгу 27 листопада заявив, що «її приберуть, я твердо вирішив». За його словами, це, як і відмова від ялинки в центрі Рівного, пов’язано із війною, і «свята потрібно робити тихіше». Водночас він додав, що у місті будуть благодійні ярмарки.

Штучну новорічну ялинку у Хмельницькому цього року не встановлюватимуть, традиційного різдвяного ярмарку у центрі міста також не буде. Про це 30 листопада повідомив начальник Управління культури і туризму Хмельницької міськради Артем Ромасюков. В сквері імені Тараса Шевченка планують встановити лише світлодіодні фігури, які влада Хмельницького придбала 5 років тому. Однак у центрі міста все ж засяє одна з блакитних ялинок, які ростуть біля кінотеатру імені Шевченка, розповів Ромасюков. За його словами, ялинку прикрасять гірляндами, які також були закуплені декілька років тому.

Аналогічне рішення прийняла влада Луцька. Там теж не буде великої головної ялинки, але традиційно прикрасять три живі ялинки, які ростуть у центрі міста на Театральній площі. Мер міста Ігор Поліщук відзначив, що прикрашатимуть їх старими іграшками і не витрачатимуть коштів на закупівлю нових прикрас.

А от в Ужгороді вже розпочався монтаж великої штучної ялинки, яку місто придбало за 969 тисяч гривень. Як повідомили в Ужгородській міській раді 29 листопада, ялинку встановлюватимуть за кошти меценатів. «Із міського бюджету на роботи зі встановлення ялинки коштів не витрачатимуть, як власне і на саме дерево, яке місто придбало у 2021 році», – розповіла прес-секретар Ужгородської міської ради Алла Кохан.

У Тернополі ж буде одразу дві великих святкових конструкції до Нового року та Різдва. 30 листопада тут почали встановлення головної ялинки міста, а 1 грудня – найбільшої в Україні «шопки» (різдвяного вертепу).

Ялинка буде та ж сама, що й у попередні роки. Це штучне дерево висотою 18,5 м. «Оздоблять ялинку автентичними та патріотичними іграшками ручної роботи, які виготовили вихованці садочків та шкіл, представники закладів культури і внутрішньо переміщені особи. Підсвітять святковою ілюмінацією і встановлять традиційно різдвяно-новорічну огорожу. Кошти на ялинку з міського бюджету витрачені не будуть. Ялинка та уся святкова ілюмінація вже куплені давно, а витрати на електроенергію готові взяти на себе небайдужі підприємці», – повідомив директор комунального підприємства «Тернопільміськсвітло» Олег Лехіцький.

А от «шопка» біля церкви Святого Апостола Петра матиме 30 метрів у висоту  та приблизно 40 метрів у довжину. Вона не нова – всі елементи залишились з минулих років. Її щороку встановлюють до Різдва. Допомагають зі встановленням парафіяни церкви. Наразі монтують дерев’яний каркас, а відкривати «шопку» будуть напередодні Різдва, яке тепер в Україні на державному рівні відзначають 25 грудня.

У центрі вертепу буде селище Вифлеєм, де народився Ісус Христос. По обидва боки композиції – інші біблійні сюжети, які розповідають парафіянам і відвідувачам церкви про життя Господа. «Шопку» прикрашатимуть макети будинків, ялинки, фігурки різних біблійних персонажів та тварин.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?