Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Заборона хресної ходи до Почаївської Лаври та сепаратист в керівництві міськради Львова


УПЦ МП заборонили проводити традиційну хресну ходу до Свято-Успенської Почаївської Лаври. А на Прикарпатті спалили приватний будинок, де віруючі цієї конфесії, позбавлені храму, збиралися на богослужіння.

В чотирьох областях регіону заборонили хресну ходу УПЦ МП до Почаєва

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) у серпні традиційно протягом десятиліть проводила хресну ходу від Кам’янця-Подільського (Хмельницька область) до Свято-Успенської Почаївської Лаври (Тернопільська область). Хода починалася напередодні Преображення Господнього (19 серпня), а завершувалася 25 серпня. Проте у цьому році влада Тернопільської та Хмельницької областей офіційно заборонили проведення ходи у ці дні. Аналогічне рішення прийняли також власті в сусідніх Волинській та Рівненській областях, звідки паломники теж у ці дні традиційно прибували до Почаєва.

Рада оборони Тернопільщини, яка діє при Тернопільській обласній військовій адміністрації (ОВА), заборонила проводити піший хід через область 19-25 серпня. На її засіданні заслухали доповіді військових, представників СБУ та поліції. Військовослужбовці та правоохоронці наполягали, що під час воєнного стану піша хода представників УПЦ МП може викликати порушення громадського порядку, тому варто утриматися від будь-яких подібних зібрань прочан.

«Починаючи з 19 серпня представники Московського патріархату можуть здійснити ходу з території Хмельницької області, переходячи через Тернопільську область до Почаєва. Що було запропоновано, враховуючи ситуацію, заслухавши військових, представників СБУ, Нацполіції, а також коменданта області, було прийнято рішення щодо заборони таких дійств по території області», – заявив голова Тернопільської обласної військової адміністрації Володимир Труш.

В поліції Тернопільської області додали, що перед рішенням проаналізували подібні заходи, які проводилися минулого року в області, і дійшли до висновку, що піша хода може бути небезпечна перш за все для самих прочан. Тобто, говорячи прямо, на віруючих можуть напасти місцеві «патріоти».

«Зараз йде війна, є інформація, що можуть бути провокації на таких заходах. Поліція звісно ж буде посилено працювати для недопущення таких речей, але даний захід несе небезпеку в тому, що можуть бути порушення громадського порядку, можуть бути провокації ворога, які можуть потім використати у своїх засобах масової інформації для пропаганди. Тому рахуємо недоцільним проведення такого заходу», – зазначив виконувач обов'язків начальника Тернопільського обласного управління поліції Сергій Зюбаненко.

У Хмельницькій області теж заборонили проведення масових релігійних заходів, насамперед йшлося про традиційну хресну ходу до Свято-Успенської Почаївської лаври. Про рішення ради оборони області повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін ще 19 липня.

«У тому числі, мова йде про паломницьку ходу великими та малими групами, у Хмельницькій області, на шляху до Свято-Успенської Почаївської Лаври. Додатково також рекомендували органам місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу на підвідомчих територіях щодо необхідності неухильного дотримання заборони проведення подібних заходів», – зазначив Тюрін.

Глави Волинської та Рівненської ОВА Юрій Погуляйко та Віталій Коваль на минулому тижні також заявили про заборону проведення в областях «масових релігійних заходів» від 19 до 25 серпня 2023 року. Хоча вони і не уточнили, що йдеться про хресну ходу УПЦ МП, але цими днями традиційно відбувається тільки вона.

Раніше віруючі УПЦ МП проводили подібні піші ходи до Почаєва. Остання відбулася 5 серпня 2023 року, коли вшановується Почаївська ікона Божої Матері. Тоді до Почаївської Свято-Успенської лаври прибули більше тисячі паломників з різних міст України, при цьому жодних «провокацій» не було. Коментуючи цей факт, начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської ОВА Ігор Кульчицький зазначив, що на той час заборони на проведення пішої ходи не було.

При цьому тиск на УПЦ МП в регіоні здійснюється не лише шляхом адміністративних рішень. У ніч на 17 серпня у місті Городенка в Івано-Франківській області згорів приватний будинок, перероблений під храм, де збиралися на богослужіння віруючі цієї конфесії.

Як повідомило Головне управління Державної служби надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області, 17 серпня близько 04:30 на вулиці Володимира Великого у Городенці виникла пожежа у житловому будинку, який пристосували під церкву. «Коли рятувальники прибули на місце, одноповерхова дерев’яна будівля площею 112 квадратних метрів була повністю охоплена вогнем. Пожежу загасили о 5.30 ранку, ніхто не постраждав» – сказано в повідомленні.

На початку серпня місцеві «патріоти» влаштували протест біля цього будинку, вимагаючи від правоохоронців «припинити незаконне зібрання». Тоді віруючих розігнали, проте поліцейські заявили, що більше нічого не можуть зробити, тому що будинок перебуває у приватній власності.

В керівництві Львівської міської ради виявили сепаратиста

Співробітники СБУ у Львівській області 15 серпня затримали на хабарі в. о. начальника управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Георгія Корнєєва. У будівлі управління правоохоронці провели обшук. Прес-служба міськради факт затримання посадовця підтвердила. У повідомленні було зазначено, що Корнєєва підозрюють в отриманні неправомірної вигоди та зловживанні службовим становищем. В міськраді наголосили, що сприятимуть у проведенні розслідування.

Наступного дня у прокуратурі повідомили, що Георгій Корнєєв вимагав 1500 доларів хабара за погодження технічної документації на перепланування квартири у комерційне приміщення та облаштування окремого виходу з неї на вулицю. Слідчі затримали чиновника та львівʼянку, яку підозрюють у пособництві в вимаганні хабара.

Про самого Георгія Корнєєва відомо небагато. Він навчався в Інституті архітектури та дизайну у «Львівській політехніці». До роботи у Львівській міській раді він публікував суперечливі дописи в соцмережах, зокрема, і у нині забороненій в Україні російській мережі «ВКонтакте» зі співчуттям одеситам, які загинули 2 травня 2014 року, та відео з комуністичною символікою. Ці публікації досі доступні на його неактивній з 2017 року сторінці у «Вконтакте» та активній у Facebook.

Останні три роки Корнєєв працював в управлінні охорони історичної середовища Львівської міськради, був заступником керівниці Лілії Онищенко, а після її звільнення на час від часу був тимчасовим виконувачем обов’язків керівника управління. Його діяльність була пов’язана з реставраціями та мозаїчною спадщиною Львова, а також він активно коментував та займався декомунізацією міста.

Проте вже 17 серпня у львівських ЗМІ з’явилася інформація про те, що у 2015 році, будучи студентом, він дав інтерв’ю російській агенції News Front, що базується в Криму. В ньому Корнєєв стверджував, що львів’яни підтримують федералізацію України та створення так званої Галицької республіки, а також називав націоналістів «холуями та пристосуванцями».

«Вони бачать, що та влада, яку вони привели, не дала таких результатів, яких вони очікували. Є навіть невеликі сепаратистські настрої серед галицької еліти, щоб зробити свою таку галицьку автономію з цього приводу... Стало навіть гірше, ніж при Януковичу, якого вони терпіти не могли», – говорив тоді Георгій Корнєєв у розмові з Сергієм Веселовським.

Також він стверджував, що галичани легко погодились би стати окремою республікою в складі федеративної України, за прикладом «ЛНР» і «ДНР». Він також заявив, що якби у 1990-х Україна стала федерацією, вона могла б зберегти територію в тих кордонах, які були тоді. Під час обговорення львівських «націоналістів і бандерівців» Георгій Корнєєв сказав, що так звані львівські націоналісти «не розуміють ідеології нацизму і соціал-націоналізму Гітлера, однак підтримують його».

Коментатори новини про «сепаратиста у Львівській міській раді» одразу ж згадали про тісну співпрацю міського голови Львова Андрія Садового з російським олігархом Михайлом Фрідманом, який багато років підтримував різноманітні проекти мера, насамперед джазовий фестиваль. Закинули Садовому і виділення землі під нову тютюнову фабрику компанії Philip Morris, яка відмовилася згортати бізнес в Росії. При цьому інформації від СБУ про відкриття стосовно Корнєєва провадження за політичними статтями наразі немає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?