Новини



Західна Україна за минулий тиждень: Війна губернатора з податковою у Львові та перевірки обленерго у всьому регіоні


Скарги споживачів в стилі «а чому сусідів відключають рідше, ніж нас» мало не кожного дня з’являються в місцевих ЗМІ в усій Західній Україні. Тепер шість обленерго регіону чекають позапланові перевірки.

Війна губернатора Львівщини з місцевою податковою вийшла на новий рівень

Жорстке протистояння глави Львівської обласної військової адміністрації (ОВА) Максима Козицького з податковою службою області, про яке ми вже повідомляли, на минулому тижні вийшло на новий рівень. З одного боку, в. о. начальника Львівської податкової таки зняли і фактично звинуватили у зловживаннях з податком на додану вартість (ПДВ). З іншого – оперативно призначили нового керівника відомства, раніше відповідального саме за цей податок.

Крім того, на Козицького «наїхав» відповідальний за податкову реформу в Україні депутат Верховної Ради Данило Гетманцев, який має ірраціональний влив на главу Офісу президента України Андрія Єрмака – тобто перехід конфлікту на цей рівень може погано закінчитися для губернатора Львівщини.

Отже, про звільнення Андрія Щербака, який був в.о. начальника митарів Львівської області трохи більше як 10 місяців, стало відомо 21 грудня. «Андрій Щербак не виконує обов’язки начальника Державної податкової служби (ДПС) Львівщини від вчорашнього дня, 20 грудня. Є відповідний наказ в. о. голови ДПС України», – розповіли в податковій Львівщини.

49-річний уродженець Донеччини Андрій Щербак виконував обов’язки начальника Головного управління ДПС у Львівській області з лютого цього року. Перед тим працював начальником відділу у Департаменті боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ДПС України. Обіймав різні посади в центральному офісі податкової міліції – від оперуповноваженого до заступника начальника управління.

При цьому вже наступного дня новим виконувачем обов’язків начальника ДПС Львівщини призначили Андрія Флиса. Він теж – виходець з податкової міліції, і до нинішнього призначення був начальником відділу оперативного супроводження адміністрування ПДВ. Прикметно, що влітку Максим Козицький заявляв про зловживання в податковій Львівщини з відшкодуванням ПДВ для бізнесу, та звертався до уряду з проханням зреагувати на цю ситуацію.

Тому не дивно, що губернатор різко відреагував на таку заміну. «Все б нічого, але Андрій Флис – колишній начальник відділу контролю за відшкодуванням ПДВ у Львівській області. Саме цей підрозділ безпосередньо відповідає за перевірку, підтвердження достовірності заявлених до відшкодування сум та формування висновків для відшкодування ПДВ з бюджету. І саме через зловживання з ПДВ «злетів» з посади Андрій Щербак. Але ці речі нікого не зупинили. Ні голову Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, ні очільницю ДПС України Тетяну Кірієнко. Бо погодження Андрія Флиса відбулось моментально – за один день. Цікаво було б почути позицію очільника Мінфіну Сергія Марченка» – написав Козицький у Фейсбук.

У відповідь Гетманцев звинуватив Козицького у тому, що губернатор нібито хотів проштовхнути на посаду керівника Львівської податкової Ігоря Лазорка, якого назвав пов’язаним з Віктором Медведчуком, а також у шантажі податківців відключеннями світла в їхніх будівлях «та іншими погрозами». «Якщо буде вчинений злочин ким-небудь у податковій – буде відповідне покарання. Якщо вас або ваших друзів така система не влаштовує, то, можливо, час змінити і роботу, і команду» – написав «податковий реформатор» в своєму Телеграм-каналі.

Наступного дня до дискусії своєрідним чином долучилася Служба безпеки України, прес-служба якої повідомила, що СБУ спільно з Бюро економічної безпеки (БЕБ) викрила масштабну схему розкрадання бюджетних грошей, до якої причетне керівництво Головного управління Державної податкової служби у Львівській області.

Йдеться про те, що податківці організували незаконне відшкодування ПДВ місцевим підприємствам, що мало дозволити «вивести» з державного бюджету понад 40 мільйонів гривень. За даними слідства, до протиправної діяльності чиновники залучили афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем.

«Комерсанти продавали оптові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він нібито зберігається на складах. Потім ці підприємці формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ. Підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування. Під час перевірки відповідних документів податківці «заплющували очі» на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція. Після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств їх представники виводили кошти у тінь і конвертували у готівку через підконтрольні фірми» – докладно описали в СБУ звичну для всієї України схему.

«За матеріалами СБУ трьом високопосадовцям регіонального управління Державної податкової служби повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою, або службовим становищем) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу» – інформує прес-служба. Прізвища податківців невідомі, проте, за даними моїх джерел, Андрія Щербака серед них наразі нема.

Такий поворот сюжету надихнув Максима Козицького на новий пост щодо Данила Гетманцева. Губернатор Львівщини нагадав, що нинішній «податковий реформатор» в минулому 8 років був помічником Володимира Сівковича, колишнього депутата Верховної Ради від «Партії регіонів». За словами Козицького, Сівкович «співпрацює зі спецслужбами держави-агресора та зрадив свою країну, Сівкович був одним із членів «маріонеткового уряду», який Росія готувала після нападу на Україну, на нього також накладені санкції США».

Справді, коли у 2017 році Данило Гетманцев хотів стати суддею, то Вища кваліфікаційна комісія суддів і Громадська рада доброчесності не пропустили його кандидатуру саме через зв’язки з Сівковичем. Проте людей з подібним минулим в оточенні глави Офісу президента – хоч греблю гати. Крім того, Гетманцев останні роки стабільно отримує підтримку Банкової у всіх своїх податкових ініціативах, навіть тих, які пізніше доводиться скасовувати. Тому прогнозувати остаточні результати боїв між кланом Козицьких (нагадаю, батько губернатора – впливовий бізнесмен) та податковою неможливо.

Обленерго регіону перевірять через скарги на нерівномірні відключення електроенергії

Національна комісія України, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оголосила про позапланову перевірку низки обласних енергорозподільчих компаній у Західній Україні через скарги споживачів. Ідеться про «Львівобленерго», «Волиньобленерго», «Закарпаттяобленерго», «Тернопільобленерго», «Хмельницькийобленерго» і «Чернівціобленерго».

У повідомленні регулятора зазначено, що скарги надходили на нерівномірні (несправедливі) відключення. За повідомленням Комісії, «споживачі вказують, що оператори системи розподілу відключають певні об’єкти постійно та на тривалий час, а певні об’єкти відключають на значно менш тривалий час або взагалі не відключають». Також споживачі скаржились на невідповідність графіків відключення реальним відімкненням електроенергії та на відсутність актуальних повідомлень на сайтах обленерго.

«В діях обленерго вбачаються ознаки порушення вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу систем розподілу та недотримання ліцензійних умов з розподілу електричної енергії. Відповідно до вимог законодавства, при застосуванні аварійного розвантаження оператор не повинен допускати дискримінацію між користувачами та має забезпечувати максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами», – повідомляють в НКРЕКП.

При цьому скарги споживачів в стилі «а чому сусідів відключають рідше, ніж нас» мало не кожного дня з’являються в місцевих ЗМІ в усій Західній Україні. Час від часу їм відповідають прес-служби обленерго – скажімо, як днями у Чернівцях. «Мешканці всіх регіонів нарікають, що у них, мовляв, найгірше, а от у сусідніх областях електроенергію відключають значно рідше, – написали піарники «Чернівціобленерго». – Та ситуація дуже складна по всій країні. До прикладу, у Львові, за словами тих буковинців, які скаржаться, діє графік відключень 4 на 4, або 3 на 3 (тобто 4 години є світло, 4 – нема). Але насправді там ще гірше, бо Львів – місто-мільйонник».

Справді, за словами міністра енергетики України Германа Галущенко, Львівщина – серед регіонів, звідки надходить найбільше скарг на недотримання графіків відключення електроенергії. Тепер, вочевидь, слід очікувати відповіді «Львівобленерго» на кшталт «а у Чернівцях / Рівному» ще гірше».

Чому саме у цих двох містах? Хоча б з тієї причини, що місяць тому Печерський районний суд Києва наклав арешт на контрольні пакети акцій підприємств критичної енергетичної інфраструктури «Рівнеобленерго» та «Чернівціобленерго». Вони входять у групу VS Energy, яку за даними ЗМІ та слідства контролюють громадяни РФ Олександр Бабаков, Євген Гінер та Михайло Воєводін.

При цьому мер Рівного Олександр Третяк кілька тижнів тому вже публічно жалівся на «Рівнеобленерго» в Укренерго та СБУ, і просив перевірити справедливість розподілу електроенергії в місті, насамперед в мікрорайоні Північний. «Дотримання справедливості при постачанні електроенергії споживачам, а також заживлення об’єктів критичної інфраструктури цілодобово перебуває в зоні уваги міської влади, разом з тим необхідність неухильного забезпечення базових потреб населення повинно контролюватися на найвищому державному рівні», – написав він у своєму Телеграм-каналі.

Відповідь енергетиків була своєрідною. Через кілька днів після попередньої скарги в Телеграм-каналі Олександра Третяка з’явився наступний запис: «У Рівнеобленерго повідомили, що отримали команду на зниження показників споживання електроенергії. Наданих Укренерго лімітів споживання для Рівненської області вкрай мало, щоб дотримуватись виконання графіків. Тим самим тривалість перерв в електропостачанні може збільшитись». За словами Третяка, за потреби у 485 МВт (показники Рівненської області у грудні 2021 року) область отримує лише 263 МВт.

Більше мер Рівного на несправедливі відключення світла не скаржився. До речі, «Рівнеобленерго» в переліку компаній для позапланової перевірки чомусь немає.


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?